Nieuwe belevenissen en pot-pourri

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Tue 26 Jun 2007 23:25
Gisteren, maandag 25 juni, in Spitsbergen mensen tegengekomen die nog gekker zijn dan wij. Twee vikingen met gevlochten baarden, op een amper 20 voeter (bijbootje was groter, zonder verlichting, radio, verwarming of ander comfort), hadden een half jaar geleden bedacht dat zij het leuk zouden vinden om 80 graden noorderbreedte te halen om daar hun baarden af te scheren (hee, komt bekend voor). Echter, zij konden niet zeilen en hadden absoluut geen ervaring met boten. Ach klein detail, dus bootje gekocht (ook een keer geluisterd naar het Noorse lied Anna heeft een boot, ofzo) en gaan met die banaan. Ja hoor, daar kwamen ze aan gezeild. Wij zeggen, in de gradaties avonturiers en idioten staan ze bovenaan, geweldig!!!
 
Daarnaast 2 gekken met een 35 voet speedboot (motorboot, 550 pk, 2 motoren, dieseltank van 1400 liter) tegengekomen die vanaf Oslo in 83 uur en 7500 liter diesel naar het pakijs zijn gevaren op 80,3 graden noorderbreedte, de boot daarop aangelegd hebben en daarop foto's gemaakt hebben (deze volgen over een paar dagen). En, niet zomaar foto's, gewoon in een avondjurk op een net geslachte polarbeer..... Ach, zo hebben we allemaal onze tikken en voorkeuren....
 
Nadat het cruiseschip van 140 meter dat weer eens voor ons lag, waardoor we niet wegkonden, eindelijk met zijn 1000 passagiers weer vertrokken was, konden wij diesel tanken en om 18.00 uur vertrekken richting Prins Karl Forland. Jammer dat wind en water weer eens tegenwerkten maar dat mag de pret niet drukken, gewoon gaan! Via een prachtig gletsjer, Svea, waar we 'gedineerd hebben' (haha) buiten op het achterste dekterras, doorgevaren waar we vanochtend dus voor Poolepynten (walruskolonie) geankerd hebben. De kolonie was wat uitgedund, de meesten waren al met vakantie, maar de 10 doorwerkers (diehards) lagen er nog, lekker een beetje elkaar bijten, krabben en dergelijke (altijd nuttig).
 
Willem heeft gisteren weer ouderwets cowboy gespeeld, naar de sportzaak gegaan en groot geweer gehuurd, en wel 20 kogels met een band om mijn schouders gehangen, heerlijk, hier in spitsbergen kan je nog echt kind zijn!!! Alle gekheid op een stokje, het is gewoon verboden om Spitsbergen te verkennen zonder persoonlijke bescherming, dus wij gaan nu alleen nog maar aan land, of varen met de zodiac, met het geweer schietklaar, vorig jaar zijn er een aantal doden gevallen, in alle gevallen hadden deze personen geen geweer bij zich. Ik heb dus een nieuwe rol, persoonlijke bodyguard van de twinga en ingrid en alle vrienden die ons bezoeken.
 
Verder hebben we onze vergunning van de Sysselmannen opgehaald, dit geeft ons het recht om de natuurgebieden te bezoeken (beste Kobi, er was nog een probleem met Henk, want we hadden de Sysselmannen jouw mailtje gegeven, dus Henk mocht niet mee doen, lullig, dus maar gezegd dat jij de leuktste thuis bent, hartelijk om gelachen en hij mocht toch mee, met de kanttekening, aan de lijn, muilkorf en kort houden! bij deze bedankt voor jouw goede adviezen)( je moet dan wel registreren waar en met wie je wanneer aan land bent geweest, lijkt bureaucratie, maar hier wel handig, men weet waar je bent. Vanmorgen de eerste controle gehad, de mobiele brigade van de Sysselmannen (gouverneur, politie, douane), sympathieke lui die hun werk doen en je helpen, dus dat is prima!
 
Superdag gehad, met de zodiac bij Poolepynten aan land gegaan, er stond nog een behoorlijke golfslag, dus Anne en Henk, met Willem als bodyguard, waren nog voor zij op het strand stonden zeiknat, er liepen meer golven in de zodiac dan er naast! Super wandeling langs het strand gemaakt, honderden vogels, massa's wrakhout, veel foto's gemaakt van de walrussen die op het strand liggen. Als beloning kwam ook nog een walvis kort langs het strand voorbij zwemmen, super! Maar terug naar de Twinga was een probleem, de plug van de zodiac, die het water buiten moet houden was verdwenen, Henk is een echte strandjutter, in no time had hij een dop gevonden die we pas hebben gemaakt, boot waterdicht, met zijn drieeen weer erin, maar helaas, na 500 meter was de boot halfvol water, volgens Henk vaar ik te hard en verkeerd, eenvoudige oplossing, Henk gaat met Anne zelf naar de Twinga en Ingrid pikt mij later op.
 
En dat was echt stoer, in vol ornaat, dry suit, waterdichte grabbag, scheurt Ingrid het strand op met de zodiac, Willem als richtpunt, daarna samen nog een keer naar de walrussen geweest, nog steeds super gaaf!
 
En natuurlijk, namens Henk W., alle beste groeten aan de lieve collega's van Staatsbosbeheer (dit laatste geldt niet alleen voor de dames maar ook voor de mannen) Henk W wil bij deze graag een opdracht geven aan Henk2, Henk2, bestel nu die punter, plan het ophalen van een vracht OSB hout op Spitsbergen, er ligt hier genoeg, adres: Prins Karl Forlandet, Poolepynten, bij het groene huisje bij de walrussen rechtsaf, tweede perceel, blok 182 tot en met blok 196, pas op voor walrussen, zij bewaken dit hout met hun scherpe tanden. Henk meteen regelen, anders krijg je ook nog te maken met ijsberen, en dan wordt het lastig.