De Lofoten

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Mon 11 Jun 2007 10:43
Het is vandaag al weer onze tweede dag op zee, we zijn onderweg van Svartisen, de gletsjer, richting Tromso. We hebben gekozen voor de route buiten de Lofoten om, dat wil zeggen, niet door een fjord de kortste route naar Tromso, maar via de oceaanzijde. Reden hiervoor is de bijzonder sterke stromen die er in de fjorden van de Lofoten staan. Dat wil niet zeggen dat het er om  heen varen minder stroming geeft, we varen nu ruim 6 knopen bij windkracht vijf, grootzeil en fok op, het is miezerig ongezellig weer, we hebben een tegenstroom van 2,7 knopen, die schuin op de punt, van links staat, dat betekent dat de werkelijke snelheid die we maken nu meer dan 7,5 knopen is.
Komt goed uit, vannacht was het soms helemaal niets, en gisteravond hebben we echt een heel stuk moeten motoren, om te voorkomen dat we weer naar land terug zouden drijven.
Het valt niet mee om weer in het dag en nacht zeilritme te komen, Ingrid is niet zeeziek geworden, dus dat is een overwinning, maar het slapen ging niet echt. We doen gewoon rustig aan, luik dicht, radar aan, zeilen staan vast en gewoon gaan!