Op volle zee

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Fri 2 Jul 2010 07:18
For english scroll down!
 
Het is vrijdagmorgen, nederlandse tijd half negen.
We hebben op dit moment weer een beetje wind, 12 knopen, uit het westen. Gistermiddag rond een uur of vier hebben  we vlieland achter ons gelaten en de Noordzee op gevaren, ondanks een behoorlijke wind op de wadden, windkracht 4 - 5, was het op zee helemaal niets, net je zeilen gehesen, geen wind!
Dus vannacht op de motor, maar gelukkig vanmorgen weer wat wind. We zijn vertrokken met een kleine 400 liter diesel aan boord, maar dat is te weinig om op de motor naar Egersund te varen, dus we hebben wind nodig. We lopen nu een kleine 6 knopen, grootzeil en genoa erop en 1 motor bij.
 
Ankeren met het nieuwe Rocna anker ging super, 30 meter ketting eruit en we lagen vast als een huis op wel 2,5 meter diepte, wat een verschil met Noorwegen, daar ben je al blij als je een goede ankerplaats van 15 meter diepte vindt. Het binnenhalen van de ketting ging ook prima, woensdag nog maar 10 meter er afgehaald, want hij liep toch vast in de ankerkettingbak. Voor de liefhebber, ik heb te koop, 2 stukken 10 mm ketting van 10 meter en een stuk van 50 meter, doe per email een bod. De nieuwe constructie om te voorkomen dat de ankerketting van de rol loopt bij het binnenhalen werkt super, probleemloos de ketting binnengehaald.
 
De sluis ging zonder problemen, het was rustig dus konden we lekker uitproberen welke lijn op welk punt het beste werkte, natuurlijk weer een mafkees met een motorboot die in het deel voor de sluis je gewoon met vijf knopen per uur voorbij vaart om voorin te kunnen liggen (was het een duitser?)
Met hoog water over de Boontjes, 2,7 meter, dus prima getimed, daarna met de stroom mee naar Harlingen, voor Harlingen grootzeil gezet en met zeil langs de Pollendam. Toch een vreemd gevoel, 10 maanden geleden zeilden we hier weer naar binnen, en nu voor het eerst weer zeilend naar buiten. Het was toch nog drukker dan verwacht, voor Vlieland lag de politie boot ons al op te wachten, wij genietend van de zon, zij -hard- aan het werk. Maar net als je ligt te genieten van de zon, en met je verrekijker kijkt naar de politie boot, kom je er achter dat je de verkeerde groene boeien volgt en................. we de kaart gecontroleerd hebben dat het inderdaad 2.90 meter diep was, en wel was, want we parkeerden de Twinga even op een zandbankje. Toch best handig een hefkiel, druk op de knop, motoren in achteruit en hup, van de bank af, weer op de juiste koers.
 
We komen er achter dat we echt moe zijn, er wordt aan boord veel geslapen en gelezen en verder hopen we maar dat we genoeg wind krijgen, we willen zondag in Egersund liggen en maandag op weg gaan naar IJsland. De weersvoorspelling zegt ons echter dat er vandaag nog wind is, maar zaterdag helemaal niets, zondag komt er veel wind aan, afwachten dus maar.
 
---------------------------------
 
Friday morning, 8.30 hr, 12 knots of west wind, yesterday no wind after leaving Vlieland. We need some wind because of the amount of diesel we carry.
We have tested wednesday night our Rocna anchor and new anchor chain, perfect!
The lock is passed without any problems, at high tide over de Boontjes, mainsail hoisted and crossing the Waddenzee.
We touched a sand bank, because we paid more attention to the police patrol boat and the good weather then navigating. Good to have a lift keel!