Eiland Vega als achtertuin

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Wed 6 Jun 2007 22:03
Vandaag, woensdag 6 juni weer vertrokken uit Bronnoysund. Voor het eerst ervaren hoe het is om tegen de stroom en tegen de wind een fjord door te varen (tot windkracht 6 tegen en zo'n 3 knopen stroming tegen). Nog een poging gedaan om met fok en genoa wat vaart te krijgen maar dat was kruisen kruisen en kruisen, zonder de rotsen aan weerskanten te raken. Dus... motoren maar.
 
Onze 2 volvo penta'tjes hadden het zwaar maar hebben ons in het prachtige baaitje bij Alstahaug gebracht. Anker uitgegooid bij een diepte van 13,5 meter en vooralsnog, een uurtje verder, hangen we nog steeds keurig aan ons nieuwe "rocna" anker. Even afwachten wat het gaat doen als het zo hoog water wordt en de stroming van richting veranderd. Best wel spannend, dat kennen we op het IJsselmeer niet... haha.... De hamvraag is nu, een tweede anker uitgooien? of met een van onze mooie 200 meter lijnen naar de kant roeien.... of is dit voldoende. De ervaring zal het weer leren.
 
Morgen verder motoren richting Svartisen, hier ligt een prachtige grote gletsjer (die helaas slinkt door het broeikas-effect) en die tot in de zee loopt. Hebben foto's hiervan gezien, moet erg mooi zijn. Als het goed is hebben we morgen ook weer een "mini-milestone" (om met de woorden van Paul Kaptein te spreken), dan passeren we namelijk ook de pool-cirkel, 66 graden, 33 minuten.