De dag dat we zouden rusten, maar niet rusten

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Sun 27 May 2007 22:28
Eerst nog even een toevoeging aan het vorige verslag, vergeten te vertellen dat we om acht uur in de ochtend op kanaal 16 van de marifoon, het noodkanaal, een pan-pan oproep kregen van de noorse kustwacht voor alle schepen in een bepaald gebied, en natuurlijk, daar varen wij juist.
Iedereen werd gevraagd uit te kijken naar een rubberboot met drie opvarenden aan boord, vermist vanaf de vorige avond zeven uur. Lekker zo'n bericht, maar je voelt je wel verbonden, ondanks het vrijblijvende verzoek, doe je mee aan het zoeken, het zal je maar overkomen en dan ben je wel super blij als je door vreemden wordt geholpen.
Een uur later wordt de boot gevonden zonder mensen, leeg, de pan-pan wordt omgezet in een mayday-mayday, echte shit dus, kanaal zestien staat een paar uur bol van de acties, wij ook met verrekijker het water afzoeken, zie je iets of iemand drijven?? Na drie uur komt de bevrijdende kreet, silence finish! dat betekent, het is opgelost, alle actie sen communicatie wordt gestopt, we zijn er maar vanuit gegaan dat de mensen lekker thuis in bed lagen, en het bootje was losgeslagen, zo zie je maar, de zee vraagt echt respect.
 
Ja, ja, vandaag is het weer zo'n dag, gisteravond zijn we vroeg vertrokken naar een haven, was vanaf zee nog wel een uurtje of 3-4 motoren, in het handboek soldaat (in noorwegen heet dat boek: den norske los) een haven opgezocht, fantastische boeken trouwens, met heel veel info over havens, aanvaarroutes etc, in het noors, dus dat leest makkelijk.
 
Nog even mobiel gebeld naar de haven, je weet maar nooit, of er plaats is, giechelende mevrouw aan de telefoon gehad, ik zij nog, zeker dronken!!! Plaats genoeg meneer, u bent welkom! Wij de route in waypoints uitgezet om aan land te komen, dat is echt spannend, we kregen ook nog eens windkracht 8 met zware buien erop, en dan moet je echt vertrouwen op je kaart, de waypoints en je radar, je ziet niets, je herkend ook niets, steen is steen, en het barst van de rotspunten en eilandjes
Je orientatievermogen wordt echt getest, ik herkende zelfs de haven niet, de foto zag er toch anders uit, maar het perspectief vanaf het water is volkomen anders dan luchtfoto's

Eindelijk aangekomen en wat zien we, geen plek!!! K....., dan maar ankeren, ondertussen was het al twee uur in de nacht, geeft ook niets hier in noorwegen, het blijft gewoon licht, een beetje schemer, maar donker wordt het hier al lang niet meer in de nacht. Ankeren niet gelukt, daar waar het handboek soldaat de ankerplek aangaf, groeit alleen maar kelp, en dat vindt het anker niet fijn, nog maar even een andere fjord s' nachts ingevaren, op zoek naar nog een haven, voelde echt niet goed, dus afgebroken, na een heftig debat, besloten om terug te gaan naar zee, weer uren op de motor, de wilde zee op, dus om 6 uur in de ochtend de zeilen weer gehesen en daar ging de twinga weer! Met twee bemanningsleden die het erg zwaar hadden, te weinig geslapen en vooral de teleurstelling dat we niet een paar dagen konden rusten!
 
Remedie? Veilige koers de zee op, de ruimte pakken, koers uitgezet, radar met alarm aan en slapen op de bank, met de kookwekkers naast je, elk half uur rondje maken en controleren. Niet echt lekker, je blijft gespannen, maar rust helpt, na een uur of vier toch kunnen slapen en allebei weer fris genoeg om een nieuw plan te maken
 
Nieuwe haven gezocht voor de komdende drie tot vier dagen, is echter weer een stuk noordelijker, we zijn de 65e breedtegraad over, lekker hoor, de winter is weer terug, onze Navtex (weer- en scheepsinformatie) geeft aparte info over dit gebied, en wat is de verwachting: winterse buien!!!!! Direct getest, flinke hagelbui over het bootje!
 
Ondertussen weer gevarieerd weer, windkracht 6-7, windstiltes, prachtige zon, nu 's avonds om elf uur op de motor varen. We hebben nog een mijl of 30 te gaan, dus nog een uur of zes op de motor, het weer zou slechter worden, noorderwind, maar nog niets van te merken, dus dat wordt nog spannend. Alles klaar gemaakt, waypoints voor de haven in te varen ingevoerd in het navigatiesysteem en alles op dek aan de kant.
 
Het is nacht, maar het blijft licht, op grote afstand zien we regenwolken aankomen, die sneller dan het schip gaan, voor ons uit regent het!