Ny Alesund

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Mon 11 Aug 2008 22:49
For english please scroll down
 
Vandaag een dag in Ny Alesund, met nederlands weer. Het heeft zo'n beetje de hele dag gemotregend, het was een graad of drie, maar in de regen lopen, daar hadden we geen zin in. Wel hebben we vandaag weer een vosje gezien wandelend over het strand tegenover de Twinga. Daarnaast polar meeuwen, zandlopertjes (hele kleine vogeltjes die over het strand lopen) en natuurlijk weer de ganzen! Het leuke aan dit weer is dat je "rondhangt" in de haven en in het dorp dus alle locals spreekt over locaties van ijsberen, de toestand van het ijs en de gletsjers en de onderzoekers weer op pad ziet gaan (met Ule onze visser).  Ook in de winkel weer bekenden gezien die ons weer een goede thuistocht wensen en een "tot volgend jaar'. We worden al oude bekenden hier. Het voelt ook echt als thuis!
 
Vanmiddag rond een uur of drie werd het weer wat beter, dus aan de wandel, dat was ons plan. Heerlijk gelopen over de oude weg richting de mijn en de paal van Amundsen, dat was de aanmeerpaal voor het luchtschip, zeppeling, Norge. Wat een genieten.
 
Onderweg Maarten en Jan Willem gesproken, de Nederlandse onderzoeker die met zijn zoon hier zit. Maarten al 20 jaar om ganzen, vossen en sternen te onderzoeken.
 
Vanavond na het eten bezoek van Maarten en Jan Willem, heerlijk de verhalen over de ganzen en Ny Alesund aangehoord. Enorm inspirerend om te horen hoe de ontwikkelingen op Spitsbergen de laatste 20 jaar zijn gelopen. Van eenvoudig onbekend onderzoek naar een enorme populariteit en hype rondom Spitsbergen, zeker de laatste jaren en met name de laatste week door de NOS. Jan Willem is nog op het Jeugd Journaal geweest. Onderwerp van gesprek natuurlijk de klimaatontwikkelingen en de opwarming van de aarde. Sinds het planten van de vlag door de russen onder de Noordpool (2 jaar geleden) is ineens iedereen (ook politiek) geinteresseerd in de Noordpool.
 
De mannen hebben net de lege flessen van de afgelopen dagen in de glasbak gedeponeerd en nog twee vosjes gezien. Wat een avontuur! Morgen weer op pad met de Twinga. Eerste halte Blomstrandhamna waar de ijsbeer die wij een paar weken geleden zagen zwemmen, op het strand woont sindsdien met een vriendje.
 
 
 
 
-------------------------------------------
 
We spent the day in Ny Alesund, dutch weather, raining cats and dogs, only three degrees celcius. Around 15.00 hours it stopped raining and we went for a hike.
Today we have seen foxes, polar gulls, sandpipers and geese. The nice thing of hanging around in Ny Alesund is to meet the locals, even in the shop we met our friends.
 
Our hike showed us the old mining road with a lot of debri and the departure tower of the airship Norge, used by Amundsen to cross the northpole.
 
After dinner Maarten and his son Jan Willem joined us at the Twinga, Maarten is studying geese for over 20 years. Very inspiring to listen to the stories of Maarten, telling us about the change of his study up to the climate change and the hype around Svalbard. This summer even the dutch television spent time in Ny Alesund.
 
The man dropped the empty bottles in the garbage collectors and met two foxes, what an adventure, tomorrow we will leave Ny Aleusnd on our way to Blomstrandhamna, where we will search for the polar bear