Nederland!

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Tue 2 Oct 2007 18:13
Wat een ontvangst, stralend weer, vlakke zee, een ondergaande zon, mooier kunnen de weergoden het niet maken! Zojuist passeren we de grens op de noordzee tussen Duitsland en Nederland! Na ruim vijf maanden zijn we weer terug op ons grondgebied! En geloof ons, dat is leuk, maar we willen eigenlijk omkeren, terug naar de natuur, terug naar Noorwegen!
Ingrid had de boot vannacht stiekem omgekeerd, en maar denken dat ik dat niet doorhad!
 
We merken dat het druk is in Nederland, zelfs op zee, volop vissersboten, hebben we in Noorwegen echt niet gezien, ze vissen hier nu naast ons met twee boten tegelijk, schepen van een meter of vijftig, met daartussen een groot net. Ze slepen de zee hier echt leeg! Geef ons maar de gemoedelijke kleine visserbootjes uit de noorse dorpen, bij hen koop je in de haven je verse garnalen, niets fabrieksmatig, gewoon door een mannetje gevangen!
 
We zijn nu nog een kleine 75 mijl verwijderd van het zeegat van terschelling, daarvoor moeten we eerst nog twee shippinglanes oversteken (verkeersstraten voor de grote scheepvaart) We steken dan rond een uur of zeven morgenochtend tussen Vlieland en Terschelling de waddenzee op, richting Harlingen.