Noorwegen echt verlaten, nu in Denemarken

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Mon 1 Oct 2007 20:59
Ook op het water kennen ze grenzen. Wij zijn net definitief de Noorse wateren uitgevaren en de Deense wateren in. Het gaat als een trein! de wind is wat gaan liggen (windkracht 3 tot 4) maar de Twinga gaat nog steeds steady door met een snelheid van een dikke 7,5 knoop. Westenwind, de zeilen staan nog zoals we ze gezet hebben bij het verlaten van Egersund en de wind blaast ons zo richting Nederland.
 
Wat heel bizar is, is het verschil in karakter van de zeeen waarop we gevaren hebben. Als je alleen al kijkt naar de diepte van de Noordzee, die is nu onder de 50 meter. De arctic sea was op plekken 2000 meter diep. De golven zijn dan ook wat korter en het water wordt op sommige plekken goed opgestuwd. Ook is het hier alweer veel drukker dan we gewend zijn de afgelopen maanden.
 
Ingrid nam de wacht over en net als op de heenweg, overal weer schepen, vrachtschepen en vissersboten. Wel had zij even een rare ervaring toen zij iets roods met grote snelheid zag groeien en het leek dichterbij te komen..... ja hoor, een halve geraffelde rode maan kwam achter de horizon vandaan. De maan moet toch gewoon WIT zijn, wat een flauwekul :-)
 
Met deze snelheid zijn wij zeker woensdag heel vroeg in de ochtend (of zelfs eerder) bij Vlieland en Terschelling. Alhoewel, laten we niet te vroeg juichen, morgen is er een windstilte voorspeld dus dan gaat de snelheid er wel weer een beetje af.
 
Het is in ieder geval een mooie nacht. Geen verwarming aan, luiken open, de temperatuur is aanzienlijk hoger dan gewend en we hebben weer een prachtige zonnige dag gehad. Niets te klagen dus!!! En dan de sterrenhemel, gewoon fantastisch, je ziet er zo veel!
 
En voor de liefhebbers van getallen, we hebben een super snelheid, naast de top van 10 knopen, hebben we in 12 uur 108 nautische mijlen afgelegd, een absoluut record, kijken of we ons 24 uurs record van 150 mijl kunnen verbeteren morgen!