Onderweg

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Wed 1 Aug 2007 04:17
We zijn de derde dag op volle zee ingegaan, al een kleine twaalf uur zeilen we in de dikke mist, de radar staat aan en we waken voortdurend, je zal toch maar ergens tegen aanvaren.
 
Tot nu toe hebben we vanaf Spitsbergen geen schip gezien, we zijn als enige op dit stuk water, je bent totaal op jezelf aangewezen.
Dat was al een bijzonder gevoel op de heenweg, maar nu op de terugweg, zonder motoren, extra vreemd. Immers we kunnen echt niets doen als er iets gebeurd.
 
We hebben nu een wind, kracht van vijf beaufort, een golfhoogte van een meter of drie en de weersverwachting baart ons zorgen.
Er komt boven noord noorwegen een lage druk gebied over ons route heen, deze stuurt eerst een berg regen op ons af, en daarna zal de wind sterk toenemen, tegelijkertijd zal de wind draaien van oostelijk naar zuidelijk, ofwel, we krijgen wind tegen.
 
Spannend wordt het zeker, vanavond 1 augustus zal dit gebeuren en we vragen om de 12 uur de weerkaart op. De luchtdruk is snel aan het dalen, in 24 uur van 1006 naar 1002 milibar, ofwel het slechte weer komt er zeker aan!
 
Walvissen hebben we nog niet gezien, wel is het hier zeer diep water, meer dan 1800 meter! Vreemd idee, dat je met een kleine boot, schijnbaar alleen, over dit diepe ijskoude water vaart, water wat van vriendelijk zomaar kan omdraaien in verschrikkelijke golven, water dat, wanneer je er invalt, een gewisse dood tot gevolg hebben.
Ontzag hebben we zeker gekregen voor de zee, daar valt echt niet mee te spotten!