We zijn weer onderweg!

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Mon 30 Jul 2007 15:48
Zondagavond om acht uur kwam de kustwacht ons ophalen, met de bekende snelle motorboot dachten de mannen de Twinga, bij windkracht 4, even van het ponton te kunnen halen. Dat was dus fout, we hebben echt in grote spanning gezeten of het goed zo gaan, maar goed dat we een sliplijn om een bolder hadden vastgehouden, anders was hun boot gekraakt tussen de Twinga en een expeditieschip. Na zeker een uur prutsen het ons schip een paar keer met de achterkant hard tegen het ponton laten stuiteren, en met hulp van een extra sliplijn is het uiteindelijk gelukt om van het ponton weg te komen. Daarna moest de sleeplijn nog worden vastgemaakt, dat ging nog slechter, volgens ons hadden ze nog nooit een zeilboot gesleept en geen idee wat onze boot doet als de wind hem pakt, zelfs hun schip, de W314 Stalbas, kwam angsaanjagend dicht bij.
 
En de sleeptros, daar hadden we direct al bedenkingen bij (maar zij vonden dat het zo de beste manier was), en inderdaad, nadat we een kleine 80 mijl achter hun kont hadden gehangen, zagen we dat aan stuurboordkant onze gelaste alumunium ogen, waar de lijnen voor aanmeren/vastleggen door heen gaan, compleet van de romp zijn getrokken!!!!
 
We hadden al pech, maar nu nog meer, immers we moeten hiervoor iets  bedenken anders kan het schip wat ons in Bodø naar binnen moet halen niet eens vast maken!
 
We draaien aan boord, Maarten was bereid om met ons de oversteek te gaan maken, nu een drie ploegen dienst. Is wel weer wennen, we moeten allemaal weer in het ritme komen.
 
Het weer is spannend, tot zuid Spitsbergen geen wind, nu hebben we windkracht vijf en er komt een depressie op onze route. En jullie begrijpen, in die depressie hebben we geen zin, want volgens een van de andere zeilboten die aan het ponton in Longyearbyen lag, komen daar -gusty- winden in voor, en hij kan het weten want die beste man is metereoloog!
 
Ofwel, het wordt geen vakantiereisje, we zullen hard moeten werken, immers we hebben geen motor om bv de storm te gaan omzeilen door een stuk te motoren, en daarnaast is het spannend weer. De planning is dat we in een dag of 5 tot 10 in Bodø aan zullen moeten komen.
We hebben de verzekeraar gevraagd alles te regelen, het oppikken door de kustwacht voor Bodø, maar ook het bedrijf waar gerepareerd zou moeten kunnen worden, helaas hebben we nog geen bevestiging ontvangen, dus dat maakt het nog spannender.