40 uur Dobberen

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Wed 25 Jul 2007 07:02
Het is niet te geloven, zo heb je storm, dat was dus een week geleden, en nu we door de kustwacht de zee zijn opgesleept, onder het motto, zeil vast naar
Longyearbyen, geen zuchtje wind!
 
We schrijven dit bericht om kwart over vier in de ochtend van woensdag de 25e. De afgelopen 40 uur hebben we 38 zeemijl afgelegd, en dobberen nog steeds een kleine 20 zeemijl uit de kust van spitsbergen. De laatste twee uur hadden we een lichte bries, al het zeil opgezet en geprobeerd wat meters te maken, maar helaas, het is nu weer nagenoeg windstil.
 
Gisteren middag via de marifoon kontakt gehad met het kustwacht schip dat ons gaat zoeken en oppikken, zullen straks rond acht uur het weer hebben, om onze positie door te geven, en dan maar wachten wanneer ze komen.
 
Tot die tijd houden we ons bezig met de plannen van reparatie, waar, wanneer, hoe enz. Is allemaal nog niet duidelijk voor ons, maar de eerste aandacht is nu gericht op het veilig in de haven van Longyearbyen aan te leggen. In ieder geval streven we ernaar om samen met de verzekeraar voor het weekend een besluit te nemen over de oplossing. Mocht je het leuk vinden om koffie te komen drinken, volg de weblog en kom gerust langs op Spitsbergen.
 
Vanmiddag nog een artikel in National Geographic gelezen over Spitsbergen, daarin wordt gesproken over het zogenaamde Arctic Virus! Dat hebben wij zeker opgelopen, het is hier zo ongerept, zo schoon, zo spannend, dat je hier altijd terug wilt komen. Daarvoor neem je graag de ontberingen voor lief die bij een dergelijke reis horen, maar het is echt geweldig in het arctische gebied.
 
Super, zojuist weer kontakt gehad met de kustwacht, om 05.15 hebben ze zich gemeld op de marifoon, echt super zo'n ding. We zitten op hun radar en ze zijn nog een uur van ons verwijderd, maar, slepen begint pas om 08.00 uuur. Op een dergelijke schip werken ze in shifts, en ze moeten voldoende bemanning hebben om ons een kleine 100 zeemijl te gaan slepen. Die 100 zeemijl neemt ongeveer 15-20 uur in beslag schatten we, dus dat wordt voor die mannen een lange zit. Dat betekent dat wij donderdagochtend in de haven zijn!
 
En dan maar hopen dat er plek is in de haven, immers het is nu redelijk druk met zeiljachten die een paar dagen daar aanleggen, dus we zijn benieuwd wat zij gaan doen als de steiger vol is! Ze kunnen ons in ieder geval niet zomaar losgooien, want ankeren zonder motoren kunnen we niet!