noodlot en herzien van de zwakste schakel

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Sun 22 Jul 2007 13:50
Het noodlot heeft toegeslagen, ongelooflijk maar waar. Een bizarre opvolging van omstandigheden. In de loop van de dag heeft de bakboordmotor het met een enorme klap en olie uitstoot begeven. Geen sjoege meer. Wat is dat nu weer? Zelfs onze automonteur heeft geen oplossing. Nou ja, op 1 motor kom je er ook maar verstandig geweest en gelijk omgedraaid richting Longyearbyen. We waren bijna bij het Raudfjord! Na vele uren wilden we even gaan ankeren en slapen in het Magdalenefjorden om morgen weer verder te gaan. Tijdens het ankeren is de versnellingsbak (de saildrive) van de stuurboordmotor vastgeslagen. En wel zo vast dat er met geen mogelijkheid meer beweging in te slaan is. Dus van 2 motoren naar 0.... Al is het een zeilboot, als je voor anker ligt in een afkalvende gletsjer en beren baai (hebben er net 3 zien lopen, een moeder met 2 jonkies) tja... dan zakt het gemoed behoorlijk. Gelukkig pakte het anker gelijk, zelfs zonder nog wat achterwaartse kracht, want die hadden we niet meer. 2e anker ligt klaar om overboord te gaan, 220 meter lijn ligt klaar om uitgerold te worden naar de kant (als het haalbaar is, volgens ons niet....), de dinghy ligt klaar met minibuitenboordmotor (misschien nog iets van hulp in nood) en de gun en patronen liggen klaar tegen de beren.
 
De verzekering is gebeld, helaas, daar balen we echt van, en het ergste dat nu nog kan gebeuren? dat we van het anker slaan en op het strand belanden.
 
We houden moed en geven niet zomaar op, maar leuk is anders. Na zo'n fantastische reis nu dit? We nemen onze woorden terug, de mens is niet de zwakste schakel maar de techniek....