Verder naar het noorden

Twinga op avontuur
Willem Willemse / Ingrid van den Broek
Sat 21 Jul 2007 20:23
Vanavond, zaterdag, om 1800 uur vertrokken uit Magdalenefjorden. Vanmorgen hadden we daar een cruiseschip en vanmiddag weer, zomerdrukte dus!
 
We hebben daar heerlijk uitgerust van de dagen storm, technisch weer een paar dingen gefixed, en vooral veel geslapen, het weer was super, en ijs hebben we veel gezien.
 
Tijdens het uit de fjord varen hebben we echt moeten slalommen om het drijfijs heen, van de gletsers is nu zo veel afgekalfd, dat je niet eens meer zomaar naar zee kan varen, slalommen tussen grote en kleine brokstukken door! Kleine stukken zijn soms wel een kubieke meter ijs, terwijl je maar een klein stuk boven water ziet, de grote brokken zijn gewoon zo groot als een halve boot en vijf meter onderwater! Als je die raakt met snelheid, kan je de Titanic imiteren!
 
Ingrid waarschuwde tijdens het slalommen voor drijfhout! Drijfhout?? Toen we dichterbij kwamen lagen twee zeehonden plat op het water ons aan te kijken, en met een sierlijke duik verdwenen ze in de honderden meters diepe fjord!
 
Op dit moment zeilen we langs onze nederlandse historie, Balkenende zou roepen: de VOC gedachte! In het museum van Longyearbyen lees je daar wat anders over, naast het harde leven destijds, hebben de nederlands ongebreideld dieren vermoord en tot olie verwerkt. Dierenliefde was destijds ver te zoeken! De historie is natuurlijk de plaats Smeerenburg, een van de centra van de walvisvangst. Een van de noord-westelijke eilanden dat we nu in zicht hebben en straks gaan ronden, heet Amsterdamnoeya, vernoemd naar ons Amsterdam!