Golfstrømmen

Minerva
Steinar Nordtveit & Reidun Erland
Sat 26 Apr 2008 11:33
29:27.25N 079:45.00WHallo

Onsdag morgen tok vi opp ankeret vårt fra plenen ( har dere sett inn på Google hvor vi var...?) og satte kursen nordover mot West Palm Beach.

Tirsdag hentet jeg forseilet hos seilmakeren, han hadde gått over det og sydd og lappet der det var behov. Nå holder det nye 12000 nm ifølge seilmakeren.

Turen fra Ft Lauderdale startet flott, fin frisk bris fra NØ og vi fant Golfstrømmen gangske kjapt. Vi seilte kryss i vel 8 kts og alt var vel. Men etter en god time så økte vinden på til liten kuling og den dreide mot N, dvs rett i mot. Tror ikke vi har hatt så mye sjø på dekk før! Med ca 3 kts strøm nordover og 25-30 knops vind som vil sørover, så blir det noen interessante bølger ut av det. Så de ca 35 nm vi skulle putre nordover ble ikke helt som vi hadde håpet på..... Bølgene ble så store at de stoppet neste opp båten, så å gå rett imot for motor var ikke noe særlig. Så vi krysset oppover for seil og maskin.

Når vi kom frem slapp vi anker og hadde en rolig kveld. Neste dag gikk med til handling og div arbeid på båten.

Fredag toppet vi opp dieseltanken og vi kom oss utpå i 12 tiden. Nå hadde sjøen lagt seg og vi hadde en fin bris fra øst. Golfstrømmen var der han skulle være ifølge strømkartene, og vi satte kursen nordover igjen. De første 12 timene seilte vi 105 nm! Vil lå i flere timer i 9-10 kts med en 10-15 kts bris stadig fra øst. Nå på morrakvisten har vinden løyet til snaut 10 kts og vi sliter med å holde farten over 7 knop. Skroget vårt er ikke akkurat nystoffet, det gror og det gror. Har ikke vært nede å skrubbet siden vi forlot Bahamas for ca 14 dager siden. Men nå har vi "booket" oss plass i Annapolis for å få båten opp noen dager for rengjøring og for å få på nytt bunnstoff før returen over Atlanteren.

Ellers så har vi hatt besøk av endel delfiner langs kysten her. Det er ikke bare de amerikanske matporsjonene på restaurantene som er store her borte, det er delfinene også, de største vi har sett på turen. Skilpaddene som svømmer rundt her ute er også de største vi har sett. Godt over meteren lang.

Hvor vi skal stoppe på denne etappen har vi ikke bestemt oss for enda. Det kommer an på været. Det er meldt inn en ny værfront oppi nord like over helgen, så vi vil jo helst komme oss så langt som mulig før den møter oss. Cape Hatteras er vel østkystens svar på det vestlandske Stadt, og om det hadde vært greit om vi kom oss rundt der før vi stoppet. Men det er 400-450 nm til vi er rundt der så mye kan skje før den tid.

Men nå har vi flott vær. så og si flatt hav og sol. Fulle vann og dieseltanker og mat i store mengder. Kanskje vi seiler rett hjem....?. (kun 3700 nm i luftlinje...)

S