Bayona, Spania til Leixos ved Porto, Portugal

Minerva
Steinar Nordtveit & Reidun Erland
Sun 12 Aug 2007 13:07

41:44.22N 008:56.42W

Bayona, Spania til Leixos ved Porto, Portugal

Sitter nå ute i cockpit og skriver med Ola sin laptop i fanget. Blå himmel og blått hav, nordlig bris og vel 2-3 meters dønninger fra nord-nordvest. Det er shorts og t-skjortevær og vi er på vei til Porto i Portugal. Nå har vi akkurat stilt klokkene til ny lokal tid og krysser vel grensen mellom Spania og Portugal nå. Egentlig hadde vi tenkt å seile sørover på mandag, etter at Steinar var i Vigo og hentet tryseilskinnen. Det var rett før han kom tilbake med forsterket mannskap, de tre spanske señoritaene på kontoret til transportbyrået ville åpenbart mønstre på til Karibien...

Vi hadde nok et nydelig sjømat-måltid mandag kveld, Ola og Mathilde spiste grillet laks, sannsynligvis ikke spansk. Og det er nettopp all den gode fisken vi tenker på her vi seiler sikk-sakk mellom alle drivgarna. Viktig å huske på at det er vi turister som skaper problemer for de lokale fiskerne dersom vi får garn i propellen, og at det ikke er de lokale fiskerne og drivgarna som i utgangspunktet er til bry for oss. Vi satser på å styre utenom, men det er ikke alltid like lett å finne enden på garnet og hvilke bøyer og flagg som hører til hvor. Som tidligere nevnt er nattseilas uaktuelt så lenge det er mye redskap i sjøen, et alternativ er å gå godt klar av kysten, sånn ca 15 nm lenger vest.

Tirsdag morgen hadde vi tenkt oss sørover, de siste meldingene vi hørte var styrke 3-4 fra sør. Når vi kom ut på vestsiden av Vigo-bukta fikk vi temmelig grov sjø midt imot og vi valgte heller å seile tilbake til Illas Cies og ankre der til neste dag. Utover dagen økte vinden, Vigo Radio gav oss meldinger om Beaufort styrke 3-4, av og til opp i 5. Vi fikk steady 7 og opp i 8. 20 sekundmeter i kastene, og da låg vi litt i ly. Barometeret viste 1018 så dette var en høgtrykkskuling. Det var ikke mye bølger å snakke om, mindre enn 1 meter. Steinar var lykkelig som fikk testet det nye ankeret, type Rocna, 33 kilo. Vi er den eneste båten på vår størrelse som har så stort anker hengende i baugen, ikke særlig elegant, men jammen var jeg glad for det denne dagen. Utpå dagen rodde Ola, Mathilde og jeg i land for å gå på tur opp til fyret og for å spise is. Dette var før det blåste skikkelig opp, og jeg så ingen grunn til å sitte i båten hele dagen. Etterhvert ble det så mye vind at jeg trodde vi måtte bli på land til neste dag. Alle turistene "evakuerte" med hurtigbåtene fra Vigo og Bayona. Det var nær sandstorm på stranda, verdens vakreste strand som vi nå hadde helt for oss selv, og vi satte i gang Operasjon om-bord-i-båten-igjen. Steinar la ut slepetau med stor blåse i enden slik at vi skulle ha større sjanse for å treffe rett på vei ut. En liten Zodiac gummibåt med årer blåser temmelig raskt av gårde i stiv kuling. Men til alle bestemødre der ute, vi hadde redningsvester, og vi ville utansett ha blåst inn på stranda igjen om vi skulle bomme. Vi kastet oss utpå mellom to byger og rodde det årene tålte, og Steinar fortvila mest over all sanden vi hadde med oss om bord igjen. Dei fleste som kjenner Steinar har sikkert fått med seg at han er "allergisk" mot sand, særlig om bord i båt. Vel, kuling eller ikke kuling, Ola og Mathilde sov godt hele natta. Det gjorde ikke jeg:)

Onsdag drog vi tilbake til Baiona og koste oss med iskrem, nettkafe og offentlig helligdag i Spania til ære for Jomfru Maria, tror jeg det var.

Så på BT.no at det flommer over i Bergen, og ellers på sør- og østlandet. Fikk også inn varsler om kuling i Nordsjøen på navtex, så akkurat nå er vi svært fornøyde med å være der vi er. Tilbake til dagen i dag: vi går direkte til Leixos, like utenfor Porto. Regner med å bli der og i Porto denne helgen og spise bacalao og drikke portvin. Kanskje besøke en vingård og et hestesenter? Vi har også en avtale om å møte en kamerat av Ola i Porto. Neste uke regner vi med å seile videre sørover mot Lisboa.

Hilsen til alle våre lesere, venner og familie.

Reidun