Florida Strait

Minerva
Steinar Nordtveit & Reidun Erland
Fri 11 Apr 2008 15:59
25:46.98N 079:35.81W

Florida Strait

Siden sist har vi hatt to overnattinger i Nassau med t-skjorteshopping, to overnattinger på Berry Islands ved Frazers Hog (ved Chub Cay), en overnatting på Great Bahama Bank til ankers uten land i sikte og to overnattinger på North Bimini. Det er tydelig at vi er på "island time"...og de fleste stedene vi har besøkt på Bahamas har vist seg å være perler til tross for et kanskje rufsete førsteinntrykk der en legger merke til variende grader av nedslitte hus, dårlige veier og sparsommelig utvalg av varer. Menneskene som bor her har en flott laidback holdning til det mest. Til tross for at de fleste er milevis fra levestandarden vi er vant med hjemmefra når det gjelder ting en kan få kjøpt, er det åpenbart noe i det gamle ordtaket om at lykke ikke kan kjøpes for penger.

Nassau var som ventet en by med alle fasiliteter. Vi fikk høre at det hadde vært en del innbrudd både i båter som lå til ankers og i marinaer de siste ukene, åpenbart svømte tyver ut til båter for anker, eller forsynte seg av joller og andre løse ting på båter inne i marinaer. Vi ankret opp, og hadde noen ombord til enhver tid. Daphne og Callista lå også i nærheten, og vi så aldri noe til uvedkommene. Det var flott å handle i store supermarkeder med godt utvalg igjen, og Nassau sentrum var virkelig et t-skjorteparadis.

De to absolutte høydepunktene i siste del av Bahamasbesøket vårt var å ankre opp et stykke utpå Grand Bahama Bank på ca 4 meters dyp uten land i sikte. Siden vi var to båter føltes det helt greit, tror nok kanskje at vi hadde vært en smule ensomme dersom vi var helt alene. Vi var ute og snorklet på en av grunnene, litt morsomt å kunne stå til livet i vann på en sandbanke midt ute i havet. Det var lite fisk å se, men vi knipset bilder av noen nydelige sjøstjerner.

Bimini var også et flott lite sted, og i motsetning til de fleste andre stedene vi har vært var det aldri slaver her. De første som slo seg ned her var frigitte slaver fra plantasjer andre steder. Livet på Bimini var tøft fra dag en, for selv om det finnes fisk i havet er det svært lite som dyrkes her. De første bosetterne levde av det de kunne berge i land fra grunnstøtte skip og vrak fra Great Bahama Bank. I dag importeres frukt, grønnsaker og det meste av alt annet. Vi dro til Alice Town på Nord-Bimini, og dersom en ser bort fra strendene hadde vi ikke den helt store naturopplevelsen. Det var mer hele atmosfæren og menneskene vi møtte og snakket med som gjorde inntrykk. Minerva lå ved Bimini Big Game Yacht Club som er blitt drevet siden 1947. I går kom postbåten fra Nassau, og en rekke biler kjørte varer til butikkene hele dagen. Selv om det er en del biler på Bimini, foregår det meste av persontransporten med golfbiler. I går kveld satt vi på Radio Beach og så på den for oss siste solnedgangen fra Bahamas i denne omgang.

Nå er vi i Floridastredet, på vei til Fort Lauderdale. Golfstrømmen har begynt å gjøre seg gjeldende og er nå oppe i 2,5 knop. Nærmere Floridakysten kan det hende at den går opp mot 4-5 knop. Rolig vind fra øst-sørøst, så foreløpig har vi motoren i gang og genua. Vi har vært noe lengre på Bahamas enn først tenkt, det er godt å ha så løse planer at de kan endres underveis. Nå ser vi for oss en uke til 10 dager i Florida før vi seiler videre nordover Østkysten. Dagens utfordring blir å finne en marina som ikke er altfor dyr, amerikanske seilere vi har snakket med nevner 3-4 dollar per fot. Vi regner med å leie bil, bo på hotell og reise litt rundt i Florida den neste uken, og trenger derfor ikke en marina med mange fasiliteter.

God helg til alle hjemme,

jeg savner lukten av våren på Vestlandet!

Reidun

PS: Utpå ettermiddagen i dag regner vi også med å få mobildekning etter tre uker uten signal.