Figueira da Foz

Minerva
Steinar Nordtveit & Reidun Erland
Sat 18 Aug 2007 14:58

40:08.83N 008:51.63W

Figueira da Foz, Portugal

22/08-2007

Tilbakelagt 65 nm siste døgn, siden turen startet: 1739 nm

Hallo godtfolk

Da er vi i Figueira da Foz, en by som vi ikke vet stort om, siden vi kom inn i går kveld...men de har et stort kasino her.

Siden sist har vi ligget Leixoes Marina like utenfor Porto. En god havn med doble moloer og med hyggelige og hjelpsomme folk.

Seilasen fra Bayona til Porto var preget av lokale vindforhold: Solgangsbrisen blir her nede sjelden mindre enn stiv kuling. Vi begynte turen med frisk bris, fikk så liten kuling, og de siste timene seilte vi sørover i stiv kuling fra nord og bølger som hadde fått tid til å bygge seg litt opp uti Atlanteren. Det føltes helt greit å komme innenfor moloen. Her la vi oss langsmed brygga for nyankomne, og hjalp deretter 3 andre båter som kom etter oss. Siden det ikke var noen som jobbet der etter kl 1830 som kunne vise oss plass, tok Reidun aksjon og organiserte litt. Fikk de tyngste båtene innerst ved brygga og de mindre ytterst. Innsjekk til havna fikk vi gjort neste morgen. Om kvelden kom Susie og Matt over fra båten utenfor oss. Matt har 20 års fartstid i Royal Navy og hadde vært litt rundt omkring, så det ble noen historier. Han skal også seile over Atlanteren i sin 31 fots båt, så han ser vi nok mer av. Møtte han også her nå i Figueira da Foz.

I Bayona ble Ola kjent med en tysk gutt som bodde utenfor Porto. Familien hadde bodd og jobbet i området i ca 4 år, og vi møtte dem igjen i Porto fredag. De kjente til en god brasiliansk restaurant hvor vi hadde vår første skikklige kjøttmiddag siden vi forlot Norge. Ola måtte rulles fra bordet, og var faktisk litt beskjeden når desserten kom... Vi kom tilbake til båten rundt midnatt og da var det fullt liv i gatene. Vi pleier jo ikke ?? å menge oss med lokalbefolkningen der vi er, men siden denne familien hadde svømmebasseng i hagen, så gjorde vi et unntak... Lørdag reiste vi med metro og taxi til huset deres sør for Porto, et par hundre meter fra stranden. Når ungene hadde fått vasket seg i bassenget ( vi har jo vært på tur en stund så det er jo behov for slikt....!) gikk vi ned til en lokal restaurant hvor vi var det eksotiske innslaget. Her hadde vi vår første servering av Portugisisk baccalao. Nam - nam. Svære porsjoner og lav pris, ikke akkurat det vi er vant med hjemme. Sjelden at vi ikke spiser opp alt på tallerkenen, men her ble det for mye. De sies at de har ca 1000 oppskrifter på baccalao her, så nå har vi kun 998 igjen å sjekke ut. Har enda ikke sett noe som ligner den "norske " varianten med mye tomat, men de har sikkert noen titalls varianter av den også.

Ellers så er vi blitt rimelig godt oppdatert på alle mulighetene som finnes for å kunne koble til en vannslange i diverse havner. Hjemme har vi vel to typer Gardena koblinger som er mest brukt, lenger sør så har utvalget blitt endel større. Og det er først nå i Figueira da Foz at det er slange på brygga, ellers tar en med sin egen slange og kobler denne til en krane på brygga. Men utvalget av kraner langs kysten i Spania og Portugal er stort! Jeg var på en jernvarehandel i La Coruna og kjøpte alle adaptere til slanger som jeg så, også ett par jeg var sikker på at vi ikke ville få bruk for, men sålangt er det kun en som ikke er blitt brukt. Rett redskap er som kjent minst halve jobben, og det gjelder hvertfall når vi skal fylle vann, eller spyle salt av båten :-)

Sålangt har vi hatt mye bruk av solfaktor og lite behov for badebukser. Men vi ser at temperaturen i sjøen stiger, og ellers så er jo himmelen blå og sola rund. Stiv kuling i ryggen når en seiler er tross alt mer behagelig når det er rundt 25 grader enn hva vi er vant med......

Vyrdsamt,

Steinar

 

Hei igjen!

Søndag dro vi inn til nydelige Porto igjen, samtidig med mannskapene på Thea og Marelia. Ola og Mathilde var i utgangspunktet ferdige med bybesøk, men motivasjonen stiger kraftig når det er andre barn å være med. Porto er mest kjent for portvinshandelen og portvinsproduksjonen i Dourodalen, og Porto er Portugals nest største by etter Lisboa, og har ca 2,5 mill innbyggere (med omegn). Gamlebyen i Porto er full av sjarmerende smug og trapper, restauranter, kirker, tårn og restauranter. Ponte de Dom Luis-broen får en til å tenke på Eiffeltårnet i konstruksjonen, og det var ingen stor overraskelse da vi i ettertid leste i guideboken at en av Gustav Eiffels assistenter bygde broen i 1886. Etter litt sightseeing og mat dro Steinar og Ola tidlig tilbake til båten sammen med Olas tyske kamerat og pappaen hans. Mathilde og jeg dro på omvisning og portvinssmaking hos vinhuset Croft, tur med den lokale "fløybanen" og deretter shopping til langt på kveld.

Mandag 20. august var det skolestart på Minerva, og etter utdeling av bøker begynte vi med repetisjon av gangetabellen og engelsk. Kl 11 blåste Heidi fra Marelia i fløyta ute på kaien, og det ble høytidelig skolestart for både seilskolene på Thea og Minerva. Alle lærerne og alle elevene var tilstede. Heidi er til vanlig inspektør på ungdomsskole, og hun holdt en engasjerende og tankevekkende tale til de fire elevene og lærerne om mulighetene vi har til å utvikle barnas kunnskap og ulike kompetanser dette året. Vi gleder oss! På kvelden og utover natta hadde vi hyggelig besøk fra de tre andre norske båtene i havna.

Tirsdag kastet vi loss i halv elleve tiden med kurs sørover mot Figueira da Foz. Vi holdt god fart i liten kuling og flott sol, men som vanlig økte vinden utover dagen. Det ble etterhvert en slitsom seilas med krappe bølger og sterk vind som varierte mellom 16 - 20 m/s. Den raskeste registrerte surfen denne dagen var på 12 knop, en av de andre norske båtene så 17-tallet...

Vi kan vel si det slik at alle var veldig glade for å komme inn til havn, noe som ikke var så enkelt i 40 knops vind. I dag tar vi det relativt rolig, og forbereder oss til morgendagens festligheter.

Ola blir 10 år og har hatt nedtelling de siste to ukene, og vi skal ha selskap med pizza og kake!

Reidun