Atlanteren dag 14,

Minerva
Steinar Nordtveit & Reidun Erland
Sat 8 Dec 2007 19:01
18:19.30N 049:13.79WAtlanteren dag 14,

Lørdag 8. desember 2007

Stødig fin passatvind på 10-15 knop, rolige dønninger fra øst mot vest, sol, varme, delfiner, flott strjernehimmel på nattevakten og det å sitte ute å lese en god bok, det er jo slik det skal være å krysse Atlanteren fra Kanariøyene mot Karibien.

Men i de siste dagene har det vært litt forskjellig fra dette. Det er jo greit å få satt nye fartsrekorder også.. I natt hadde vi litt mer vind og bølger enn det det sto i brosjyren, kan en si. Jeg deler lugar med 10 åringen Ola, og han kom med et litt oppgitt utbrudd ca kl 05 i natt. "Ka e det dei drive med no då....?" sa han halvt i søvne. Det som skjedde var at ett av de mange vindbygene slo oss. Vinden dreide en god del, økte til 25 m/s (storm på godt norsk...) og fikk den godt lastende båten vår oppi 15 knop. Slik skjer jo ikke helt uten krengning og lyd, og det var det Ola fikk delvis med seg. Så snudde han seg og sov videre.... Vi har havnet i et stort belte med bygevirksomhet; ca 600 nm fra øst til vest, og ca 500 nm fra nord til sør. Og midt inni der ligger vi. Og det fine er at vi beveger oss i så å si samme fart og retning som dette belte, så vi blir godt kjent...

På de 6 timene fra midnatt til 6, flyttet vi oss med en gjennomsnittsfart på snaut 10 kts! Det er ikke verst for en slik båt. Men i morgen skal alt bli så meget bedre. Håper vi... Men vi har det fint, koker et varmt måltid hver dag, slåss om å få ta oppvasken og eller som normalt. Vi er ganske heldig med at vi har to sjøsterke unger ombord! Mathilde vil alltid lage kaker og dessert, spesielt når hun kjeder seg, og det er oftest når det blåser stiv kuling eller mer. Ola synest det er mest fasinerene med de stooore bølgene, de som bryter og lager mye tøft skum... (Og så er han så heldig her ombord at vi skal spare på vannet, og der er han flinkest i klassen! )

Så moralen er god, og vi synest båten tar utfordringene fint.

Utstyret virker (det er fremdeles - 8 grader under lokket i kjøleboksen !) vi seiler sikkert med passe seilføring, nok til god styrefart til alle tider, og lite nok til å kunne hanskes med de kraftige vindene som plutselig oppstår på natta.

Vi seiler endel mer vest enn vi hadde håpet på, dette pga været. Vi seiler med vind og sjø denne natten også, så får vi heller skjære mer sørover mot St Lucia når dette roer seg noe mer.

Vyrdsamt

Steinar

Hei,

Som Steinar skriver har vi godt med vind og sjø. I natt har jeg seilt min raskeste etappen så langt. Mye bygevirksomhet og varierende vind. Fra 12 meter pr sekund til toppen klokken 0500 på 25 meter pr. sekund.

Når vi hadde vinden på 25 meter pr. sekund vridde båten seg på en bølgetopp og besetningsmedlemene fikk endelig snudd seg i senga :-)

Til tross for god utetemperatur er det bare seilklær som duger med slike nedbørsmengder så jeg sender en takk til HH og Jeantex.....

Nattseiling i dette været er helt rått, god fart, store bølger, bekmørkt og en stødig båt. Vi sørger hele tiden for å holde oss innenfor marginene slik at vi ikke påfører rigg og seil skade.

Det har vært flere skader på mannskap og båter siste natt. En fikk bommen i hodet og er kritisk skadd, en fikk brudd på riggen og hull i skroget og en har fått rorproblemer.

Men vi surfer nå videre i vår egen berg og dalbane og koser oss med det.

Flyvefiskene liker iallefall været, de flyr ut av bølgetoppene og henger på vinden over lange strekk. Fikk en på dekk i natt også så den ligger der fremdeles til tørking og salting av sjøsprøyten.

Vi får vår daglige dose med søvn så vi har det overskuddet om skal til for å takle elementene.

Ellers så får dere ha en fin lørdagskveld i gamlelandet, jeg skal snart på nattevakt igjen og få nye kikk :-)

Mvh

Rune