Ijmuiden, 52:27.57N 04:33.63E

Maggy V
Petter & Kirsti
Fri 3 Aug 2007 12:02
Da er vi på nett igjen. Her i Ijmuiden, som er på vestsiden av Amsterdam mot Nordsjøen, er det fine fasiliteter, flott ny marine med alt, og hvor det koster deretter.
 
Turen hit har vært tildels slitsom. Ut fra Cuxhaven, hadde vi skikkelig strømsjø - og vi var veldig i tvil hvor vi skulle dra. Så mente vi at vinden dreide på sørvest, og da besluttet vi Helgoland. Ikke før vi hadde seilt over ledene for de store skipene dreide det på nordvest, og vi banket motor med vinden rett i trynet til Helgoland. 
Helgoland er en forblåst klippeøy hvor det finnes 100-vis av skipsutrustingsbutikker som alle selger sprit, mere sprit, sjokolade, parfyme, tobakk og enda mere sprit.
Dette var stedet for en som ikke drikker så mye, og her ble vi liggende værfast! Uværet fra nordvest stod hardt i to fulle dager, inne i havnen målte vi stadig 18 m/s, og utpå var det STORE bølger. Da det endelig begynte å løye tirsdag kveld var det enda ganske humpete, og vi gikk gjennom et strøbelte hvor 3 meters bølgene var bare kaos.Motvind og motstrøm gjennom hele natten, samt at vi gikk for to rev og kutterfokk, gjorde at fremdriften var heller liten. Men natten var fin, med fullmåne og  skyer som jaget forbi.
 
Etter ett døgn var vinden helt nede i null og niks, og da vi motret inn til Lauerswoog som vi hadde fått anbefalt, var vi ganske slitne. På denne turen lærte vi at vi skulle planlegge ruten utfra tidevannstrømmene, og det medførte at vi måtte opp 04:30 dagen etter. Men da gikk det i 10 knop ut fra havnen. Gårsdagen ble en fantastisk seilas, hvor vi seilte forbi alle de nederlandske Frisiske øyene og ned til Ijmuiden, en distanse på 112 NM. Vind fra Nord passet bedre nå, og vi slørte tildels med genakker. Martin var svært fornøyd over å ha klart å broache med Maggy.
 
Nå drar Martin hjem, han skal på fest samt seile IMS VM, så da blir Mats med oss videre en ukes tid. Dagen er i Ijmuiden brukes til litt vasking og mekking, det gjelder å få mest mulig ut av mannskapet før de stikker!
 
 
Petter