HJEM OG INN I HUS....

Marelia
Thu 31 Jul 2008 21:16
310708
"59:10.0N 10:50.2E"
 
 HJEM OG INN I HUS....


Etter ei fantastisk natt I havna som ble vår siste natt I Marelia på en laaaang stund våknet vi litt slitne og utlada etter den fantastiske velkomsten og mottagelsen!! Det er nå landelivet skal begynne.. og vi starter dagen med vår første tur til KIWI – lokalbutikken vår rett nedafor huset og der butikkdamene nesten blir en del av familien når en daglig bruker butikken ... Åssen blir det å komme inn på KIWI igjen a tru??? Marte, Thobias og jeg opp med bilen og jeg lister meg inn... langturen sitter I magan og det er utrolig rart... inni butikken er det stinn brakke for alle “badegjestene” fra Osloland har inntatt hyttene langs skjæra våre og butikken, og oppfører seg som om de eier hele området.. men det er det faktisk vi som bor her og bruker butikken hver dag hele året som gjør!! Innimellom vestkantoslosk må jeg arme meg fram for å komme til melka og på veien treffer jeg en av butikkdamene som lett ser opp og I sitt vante gjenge sier Hei og går forbi.. til ho plutselig kommer på at ho har jo ikke vært her på en stund og ho så jeg jo på TV I går og så snur ho og så er preken I gang hehe.. joda “alle” har sett oss på TV og lest lokalbla' og vi bruker lengre tid I butikken enn vi pleier for å si det sånn.. men alle varene sto på samma plassen så det var lett å finne fram hehe!


Så var det frokost I båtene og vi kunne nyte synet av hjemmehavna vår og omgivelsene som vi kjenner så godt.. nytelse heter det alt sammen!!


Utpå ettermiddagen var det tid for overrekkelse av nøkkelen til huset og det var nå utfordingen skulle komme.. åssen takler vi dette da?? Fra 12 m2 og inn I 300m2??? Da vi skulle låse opp hadde jeg glemt åssen låsen var (den er nemlig litt opp ned og fram bak ) så jeg måtte jo glise litt.. inn I gangen og her var det tomt og rart.. rent og pent, men tomt liksom.. videre inn I kjøkkenet og inn I stua.. HERREGUUUD var det SÅÅÅ stort?? Det er langt bort til den nederste stua og peisen og vinduene ut I hagen... hjelp dette var veeeeldig rart!! Vi var rett og slett fremmede I vårt eget hus og ble litt stumme.. ble stående og se bare og lukte og tenke.. skal vi virkelig bo I alt dette?? Inne på soverommet kom nok en overraskelse... jeg følte at dette likte jeg IKKE ! 2.50m under taket og bad inne på soverommet og digre vinduer ut I hagen.. nei dette går ikke.. her kan jeg ikke sove enda! Vi opp I 2.etg. Og der var det endelig tak rett over hodet! Skråtak! ÅÅÅ deilig, nesten som I båten ... og inne på rommet til Marte (min datter) var senga som før innunder skråtaket og jeg kjente at her kan jeg sove.. for her ble det en liten hule nesten som I piggen I båten..


Så de første dagene (faktisk enda etter en uke) bor vi nesten bare I 2.etg.!! Sover innunder skråtaket og sitter der oppe og ser TV når vi har tid.. ja, TV ja – det er jo helt nytt. Vi blir sittende og trykke og finne fram kanaler I hytt og pine.. rikstv med maaange kanaler vi aldri har sett på før.. Discovery og Animal Planet og BBC World og Sports kanaler jøss.. vi bare sæpper og glaner og er ganske stille.. Har vi ikke vanlig NRK da, sier Øyvind og takk gode skaper for at det har vi.. for der er Ingvild Bryn og Dagsrevyen og Nytt på nytt og kveldskrimmen og værmeldinga hehe.. Alt som før – nesten – bare litt nye studioer, men bare folka er de samma så er det greit liksom.. er det ikke rart dere, hvor avhengige vi er av det vante og kjente ting alle sammen?? Men det skal sies at fasinasjonen over alle disse kanalene gikk fort over gitt.. sååå mye tåpelig reklame er faktisk mer enn vi klarer oppi hodene våre nå etter at de er fulle av inntrykk fra verden in natura så vi ser ikke mye på TV etter hvert!


Det er deilig å ha et sted å komme hjem til, det skal være sikkert, men jaggu må vi venne oss til alt dette her.. etter noen turer I båten og bæring av møkkete klær og håndklær og sokker og mat og pålegg og ting og tang er gang og kjøkken snart I fullt kaos! Det sorteres klær på vaskerommet og så er det jo bare å putte det inn I maskinen og sette den igang – uten automat og høl I veggen til poletter hehe.. og etter en liten time kan de henges opp og tørke – sååå deilig da!!


Så er det kvelden og vi skal dusje.. ååå det skal bli sååå deilig! Jeg kaster klærne og klatrer inn I dusjkabinettet og ser at det er rent og pent og skrur på varmtvannnskrana og der .. der bare fosser det ut deilig lunket vann I strie strømmer .. jeg står under vannet og bare nyyyyter.. kan jeg la det renne lenge tru?? Joda, her er vann nok .. så må jeg vaske meg med såpe og shampo og da kommer jeg til sans og samling igjen... såpe og shampo ja..???!! Det er jo ingen såpe her... DET har vi glemt å ta med fra båten se.. ha ha.. oy.. jeg må ut på gølvet og rote igjennom vesker og bagger og der langt nedi en bag finner jeg såpe fra Afrika... haha I en papirpose.. men det får duge.. her blir det afrikavask I hår og på kropp med ei steinhard såpe fra langtvekkistan.. men for meg er det ikke lenge siden vi var I Afrika så I dusjen står jeg allerede og mimrer over en del av turen vår I Afrika og minnnene er neimen ikke langt unna..


Tannpussen blir snål. Ingen tannkrem men det gjør ikke no.. men å la vannet renne hele tida mens en pusser – DET greier jeg IKKE! En liten sprut og så slå av! Spare vann tar nok litt lenger tid før en venner seg av med se.. og det gjør neimen ikkeno heller for det skulle mange fler ha gjort.. sånn I den store sammenhengen..


Ned på kjøkkenet for å ta tabletter.. vann ja... rett fra springen gitt!! Fabjules!! Kaldt og rent og bare drikk I vei! Er dere klar over hvor godt dere har det eller?? Nei, tenkte meg det! Nyt det og slutt og klag!! hehe


Føste natt under tak I hus var rart.. men vi var såå slitne at det gikk ikke mange minuttene så dura vi I kor og sov til langt på dag neste morra.. for nå er det ikke noe å være redde for mer.. ikke mere angst for været, bølgene, svellet, gynginga, regn som kommer plutselig gjennom takluka eller noe.. alt er bare stille, stille og STILLLLLEEEE OG ALT STÅR STILLE: SENGA, GØLVET OG TAKET!! FANTASTISK! IKKE EN LYD HØRER VI UTOVER NATTA! Vi bor I skogen og her er det helt tyst om natta.. om dagen er det imidlertid en helt annen verden .. da bor vi rett ved en ganske traffikert vei, om sommeren da vel og merke! Men alt er kjente lyder av biler I full akselerasjon opp bakken her og alle de “elskede” mopedene med full guffe og raka rør som ødelegger enhver hygge I uterommet, men det tenker jo ikke unge gutter I 16års alderen på – eller langt mindre foreldra som lar dem kjøre rundt I sånn dritt....men nå gidder jeg ikke å irritere meg mer ... for jeg er HJEMME!!


De første dagene går med til å laste ut fra Marelia og det er ikke småtterier som skal ut av en langturbåt!! Herreguuudda er det mulig å få så mye ting og tang inn I en liten båt a?? Joda, vi finner plutselig ting vi har leita etter I lang tid og joggeskoa mine dukker også opp.. så nå er det vel ingen unnskyldning lenger.. vi bærer og bærer og utpå dagen skal jeg begynne å sette ting Inn I kjøkkenskapa.. Jøss, sååå mange skap a!! Var alle disse fulle før vi dro?? Hva hadde jeg I alle disse skapa da?? Jeg står der og ser på alle dørene og prøver å huske hvor jeg hadde alle ting hen før vi dro. Mel og ris og suppeposer og hermetikk og og og .. ÅÅÅÅ ja det var sant – de sto der ja... sånn var det ja.. det er helt utrolig hva en klarer å få ut av hodet I løpet av ett år bare.. eller er det alderen tro?? Så sakte men sikkert setter jeg en og en ting inn I skapene og ser litt rart på det.. trenger vi alt dette da?? Jeg som har klart meg I ett år med en bakebolle, en stavmikser, tre brødformer, en glassbolle, og ett vaffelhjern!! I ett lite overskap var alle 11 kjøkkenskapa plutselig alt jeg trengte !! Hva skal en da med 7 av alt ?? Jeg stirra ned I flere av skuffene og ble bare stående og glane.. fire øser, sleiver og duppeditter til alt mulig tull og tøys... og jeg fikk lyst til å bare bikke alt sammen I søpla og begynne på nytt.. men det gjør en jo ikke så nå ligger alt der fra før pluss de fem tinga vi hadde med oss ¨på tur og klarte oss utmerket med hele året!! Ja, dere kan jo bare ta dere en titt nedi skuffene og ta en rask telling så tenker jeg dere får noe å tenke på dere også.. heheh


Inn I kjøleskapet putter jeg det vi hadde I båten og da er det mange tomme hyller igjen.. jeg bare står og ser inni det til jeg lukker det igjen og tenker mitt.. helt til Marte kommer og skal hente seg litt brus.. Jøss, mamma har du tomt kjøleskap?? Som jeg har fortalt om før har jeg aversjon mot tomme trådhyller I kjøleskapet og ho gliser godt, men sier ikke mer.. ho skjønner mye den dama!


Vi har jo et fantastisk vær her I Norge da .. disse første dagene hjemme står ikke mye tilbake for Karibien gitt.. sola steiker og heten er ganske trykkende.. over 30 grader I skyggen og det står hardt å holde på inne I sånt vær.. derfor gjør vi ikke det heller.. hehe vi drar ut og bader og koser oss på skjæra som er helt unike her I Norge!! Venner og bekjente ringer og ber oss på spekemat og grilling så middagene kommer som perler på ei snor og vi koser oss glugg ihjel og vi snakker og snakker om langtur og tur og langtur og seiling og seiling så vi blir helt øre I huet.. men det er jo utrolig artig at alle vil høre og spør og er interessert!! Vi får også bearbeida mange inntrykk på denne måten og jeg kjenner at DET trengs!! Vi MÅ ha ut mye tanker og opplevelser I denne tida for å skjønne hva vi har gjort – det er sikkert!!

Så må vi jo en tur til Kråkerøy da.. for Thea er jo borte nå.. og Christin og Truls og Thobias og Marte er jo ikke her når jeg vokner mer.. JEG SAVNER DERE ALLEREDE!! Så det blir noen kjappe turer bortom og der ser det akkurat ut som hos oss... pappesker og hermetikk og bøker og kart og klær flyter rundt hehe! Men inni alt dette er de akkurat like blide og gode som de har vært på hele turen! ÅÅÅ dere ER her ja!! Det var ikke bare en drøm at dere bodde rett borti gata nei!! Da skal ikke dette bli noe problem, men nå må vi fylle på med nærkontakt med allllle de vi har savna sååå illle, for høsten kommer snart og DA kan det nok tenkes at det blir mer tid til en liten mimrestund se..


Vi får med oss en varm sommerkveld I byen der Fredrikstad står på huet over å ha slått Brann hjemme på stadioen og det koker av folk I rødt og hvitt.. (Brann er jo også røde og hvite da stakkar..) og popkonsert og bryggepromenaden og båtær og kællær og prek og moro!! ÅÅÅ for en by vi bor I !! Dere som ikke har opplevd Fredrikstad en sånn kveld har jaggu noe til gode....Så der rusler vi langsmed restaurantene og blir klemma på og slått I ryggen og folk spør og gliser og vi får nesten litt kultursjokk..men nå er vi blant kjente så dette er bare helt KONGE!!


Så MÅÅÅÅÅ jeg til BERGEN!! Strammern og jeg tar toget til Bergen mandagen etter at vi kom hjem og det er en annen historie...!! Vi prekæs!!