UNION ISLAND OG ANDRE PALMEØYER...

Marelia
Mon 14 Jan 2008 20:00
140108
"12:35.0N 61:25.0W"


Hei igjen!!

Ja, nå er vi på naboøya til Tobago Ceys som heter UNION ISLAND og ligger i Clifton Harbour eller BAY.. Det er bare en halvtime innafor reva ute på Tobago Ceys og det er ingen avstander her å snakke om til den ene palmeøya etter den andre. Her er det imidlertid en by.. heheh om det kan kalles det da med tre restauranter, posthus, noen barer, grønnsaksbuer og tre restaturanter med hotell som noen utlendinger eier selvfølgelig.. Det er forresten både skole og sykehus her om enn med vegger av strå og bare noen små murer til skydd mot sanda som blåser.. Det er tak over det meste for regne gjør det jo i tropene hver eneste dag eller særlig om natta. Jeg er oppe HVER ENESTE natt og drar igjen lukene på båten når det begynner å plaske ned!! Hvis dere har lyst skal dere lese "FREDAG" som Petter Røren har skrivi!! Den er kjempeartig skrevet og forteller alt om åssen vi har det!! Bare at den er fra 1985 med nytt opplag i 2007. Vi ligger faktisk rett innafor det revet der de forliste med Fredag i 1986, men som dere vil lese gjenoppsto Fredag fra de døde raskt etterpå innafor revet hehe.. Dere må huske at dette var før GPS ens tid og kartplottere og Fredag er en Colin Archer skute med litt annen seilføring enn vår båt...

Så det å gå rundt revet i dagslys med kartplotter er i dag ingen sak!! Vi gled helt inn i bukta for nå har jeg lært!! Jo, lenger ut du ligger jo mer svell og bølger og vipping av båten blir det!! JEg skal så langt inn i bukta og mot byen i le jeg kan komme!! Og her er det kjempefint!! Helt rolig og smult farvann selvom vi måtte snirkle oss innimellom skarpe rev inne i bukta. Det er bare spennende nå som vi har litt erfaring. Og så kommer jo rastagutta ut i speedbåt og hjelper deg da. De er på farta absolutt hele tida og ser de en båt som svinger inn i bukta er de der tvert og kjører foran deg helt til du har pekt hvor du vil ligge, da peker de ned i sjøen og mener at her kan du slippe ankeret... bare se deg om etter andre dopper (moringer) i vannet for de er sikkert private og om du legger deg for nærme dem kommer det snart et digert flytende katamaranuhyre som går i charter og tuter og ber deg pelle deg vekk!!!! No mercy! MOOOOVE!! Og da er det bare å få opp ankeret så fort som fa.. for de gir seg ikke!! Så vi tar ikke hans anvisniger for god fisk med en gang, men legger ankeret litt bak moringene og slepper ut 35 meter kjetting og havner laaaaaangt bak alle farer, bare nesten på revet bak da men, hehe det går fint! Det er bare å dykke ned i det varme glassklare vannet og se hvor revet er og ankeret og kjettingen ser vi jo fra båten! Helt latterlig! Vi ser godt ned på 5 - 6 meter og kan se ankerkjettingen sno seg som en slange på bånn bortover! Ikke helt som hjemme detta vannet nei. Øyvind dykker alltid ned for å se etter selve ankeret men det er som regel borte langt nedi sanda etter at vi har bakka i 3500 omdreininger et par minutter - for da sitter vi godt!!

Så kan vi se oss om; rett innafor ser vi noen pene hus som selvfølgelig er hotella med yaght club og egen dingibrygge, bak de små buskene og palmene på stranda forstår vi snart at det er flyplass! Her dupper det ned småfly absolutt hele tida og de snur uti en tarm i sjøen og kjører inn til en gressbakke der det står en liten sånn lekebil (elektrisk) med en henger på som henter folk i flyet. Det er sånne små togbiler du blir kjørt i i Disneyland og sånn veit dere.. og i bilen er det plass til 6-8 pers (amerikanere..)+ noen små vesker. så blir de kjørt ned til hotellet som ligger 50 meter nedafor grassstripa eller helt ut på brygga for der venter et par digre motorbåter på noen som skal over til PALM ISLAND... Et luksusparadis for de som får utslett av å treffe lokalbefolkning eller andre common people.. som oss for eksempel, for øya er privat og besøkende får bare få gå pent nederst på strandkanten og unger er IKKE LOV!!! SLÅ DEN A!! Øya har de lekreste bungalower du kan tenke deg og alt er sterilt og pent med plener og blomster og hengekøyer rett ned på ei kritthvit strand og et korallgrønt hav.. Vi var der, men fant fort ut at her hadde nok Rian kjeda seg i hjel ja.. og Larsen og for den sakens skyld!! All inclusive i tillegg så slipper du å få noe lokal mat i deg også...hehe Det eneste som var morsomt var de digre IGUANENE som krøp bedagelig rundt på alle de pene plenene og de var opp til 60 cm (de som jeg så da) og de var irrgrønne!! Kjempekule! De er grasetere og slikker liksom i seg grastustene og ser forundra opp på deg mens de tygger.. Skumle ser de ut, men er helt harmløse... dere skal se når de klatrer sakte opp i palmene med de digre klolignende beina godt grepet rundt stammen og drar DEN lange halen etter seg med alle taggene oppå ryggen stående rett opp.. uæææ kult det og!!

Nei, vi likær oss her inne med alle rastafolka vi da..hehe selv om jeg lurer fælt på åssen jeg skal takle måten de er på?? Jeg har spurt meg i flere dager nå hva som gjør at jeg blir såååå provosert av måten de selger og tar betalt for ting på her.. jeg er oppvokst med at i Europa er det fyrest i verden og Norge aller dyrest!! Så hjemme kan vi klage på prisene og diskurter i ukesvis på tv - debatter etter hverandre hvis noen planlegger å legge på bensinprisen med 50 øre... Heldigvis hadde Nina på Sailabout i fjor gjort oss oppmerksom på at alt var dyrt og dårlig og takk for det, men at det var så illllle hadde jeg ingen fatteevne om!!! Veit dere hva to ananas (i ananasens hjemland!!) koster her nede eller??? 100 norske kroner og jeg har ikkkke tasta feil nuller! 50 kroner pr. ananas! For 5 bittesmå gulerøtter skal de ha 16 kroner og tomater er enda verre. Poteter koster 40 kroner for en liten pose. Er du så dum at du kjøper fisk fra båtgutta som kommer ut til deg i båten med to fisk liggende på tofta forlanger de først over 360 norske kroner!!! Så rister jeg bare på huet og så spør de What du you want to pay??? ja, da sier jeg litt under halvparten ca. 80 ec eller 160 kroner og da blir han selvfølgelig sur og kjører bort til neste båt... men dette er ikke det verste for da vi var på land traff vi en ekte lokal fisker som akkurat kom inn og da fikk vi tilbud om å kjøpe to fine ferske Red Snappers av han og da fikk vi vite den egentlige prisen på fisk her :::: 17 ec pr pund fisk altså = 40 kroner for 2 fine Red Snappere så da kan dere jo lett regne ut hva de gutta i båtene driver med; PLAIN ROBBERY! Ja, det gjelder å finne ut hvordan lokalsamfunnet virker før en handler noe som helst.. eller at Truls betalte over 20 kroner literen for bensin til jolla si... og enda var rastakællen sur!! Men det er vår egen skyld hvis vi betaler det de forlanger for da har dem vinni likavæl og ameikanerne har gitt opp å prute de betaler gladelig det det koseter og da så...

Øyvind kom akkurat tilbake med jolla fra land med lokal mat fra en restaurant eller hva en skal kalle det; noen bare trebord med ei Wishey flaske på hvert bord.. og en som sto bak en disk av noen palankebetær og lagde mat på et bluss. Øyvind kjøpte stekt fisk med makaronigrateng og ris og stuing av grønnsaker og det kosta 40 ec for 2 porsjoner og DET er jo billig da for maten var kjempegod og mye var det og!! Suverent, nå begynner vi å skjønne lunta...gå inn på de verste stedene sånn utseendemessig og kjøp sammen med innbyggerne og blås i om det ser lugubert ut... akkurat som i Thailand da sa jeg, men Øyvind mener at detta her er myye verre! Ting ser ikke ut og så drekker dem så ille.. det oser sprit av dem og så røyker de jo Ganja(hasj) og er så sløve som duppær hele dagen. De sitter under taka og bare døser og ser slapt på deg når du går forbi. Øyvind skulle prøve å få reparert Duo Genen igjen i dag og så etter en jernvarehandel--- HAHAHHA jernvare du liksom.. nei, her tar dem det de får tak i og lager noe ræl som får ting til å funke ei stund til.. Men han ble vist bort til en lokal kæll i en båt på havna som skulle være mekaniker og riktig nok.. han tok Øyvind med seg i bilen sin og kjørte opp i skråningen til et plankehus han bodde i og utafor lå det alskens dritt og lort og fløyt.. gjerdene rundt huset var av gamle soilrør som de hadde satt opp i morsomme vinkler til et gjerde.. men etter å ha rota rundt en stund fant han ikke det han leita etter, men hvis Øyvind kom inn med delen han skulle raparere så skulle han nok finne på noe.. så i morra skal Øyvind inn igjen og da blir det spennende å se.. han fikser sikkert noe.. Øyvind blir helt nostalgisk i blikket og snakker fort om låven til onkelen på vestlandet for 40 år sida og enda er det verre her!!

Men sjarmerende er det bare en klarer å ikke irritere seg for mye over at en blir lurt hele tida og at alt er dobbelt så dyrt som hjemme .. for det er ikke tull asså!! Jeg har møtt flere som sier at de ikke orker å dra hit mer for de føler det samme og da kutter de jo av den greina de sitter på... og det tenker de sikkert ikke på heller for de tenker KUN en dag fram! Og når de har tjent nok en dag så stenger de sjappa og går hjem for da har de nok den dagen!! så åpningstider er ikke noe å stole på heller hahhha... ny dag i morra og sikkert nye kunder..så lenge turistene kommer for temperatur og vannet så er de sikra!!

Første dagen da vi kom dro vi inn til ei bitte lita palmeøy med ei hytte på som lå rett utafor oss og het HAPPY ISLAND. Den er lagd av en haug konkylier som til slutt ble så stor at det var plass til et tak utpå der.. så har den blitt større og større av stadig nye skjell og konkylier så i dag er det 7 palmer og ei litt større hytte der med plass til 20 pers. inni. De serverer de beste rompunsjene i området og solnedgangen er formidabel der ute i vannet! Vi satt der og kosa oss til et følge med franske turister dukka opp. De skulle spise der og vandra glade og fornøyde i land.. det eneste var at det var mørkt og da er det jo som kjent stupmørkt og rett innafor muren rundt var det en hummerkum som var over 2 meter dyp.. og rett nedi der tråkker den sist ankomne franskmannen! En ung gutt som het Sebastian tråkka rett nedi og forsvant.. til han ble plukka opp av sine kamerater.. DA så vi blodet som rant! Han hadde et stygt kutt på leggen og under foten gapa et 5 cm langt kutt ... SOm på reklamen:" IS THERE A DOC ON BORD??" Joda, på Tu Can Tango er jo MARNIX!! A DOC FROM KENYA, LONDON, ITALY, FRANCE.. født i Kenya, med Italiensk mor og Hollansk far men utdanna lege i London og snakker i tillegg til Swahili, Fransk, Italiensk, Engelsk og Tysk flytende.. SNAKK OM HELL I UHELL DA.. Rune ut i dingien etter legeveska ombord mens Marnix undersøkte gutten inni i palmehytta og lagde sykehus på et trebord med konkylier rundt beina og tynne huntonittvegger rundt hheh. Han lot seg ikke affisere med dette for han hadde sett verre i Kenya!! Gutten ble bedøvd med sprøyter og sydd vakkert sammen før han ble bandasjert og vi henta smertestillende i Marelia i apoteket mitt. Han ble bært ut i dingien igjen og kjørt til båten med en resept skrevet på ei kvitteringsblokk og en neve med paralgin forte og pinex i henda og var sjeleglad for at MArnix var der!! og at han ikke måtte inn til det lokale sjukehuset.. skrekk og gru.. i mens alt dette forgikk hadde vi lekekveld utenfor i solnedgangen og koste oss med rompunsj og drikke av alle slag til store og små og da vi skulle gjøre opp og gå hjem kosta det ingenting.... regninga var betalt - av Franskmennene... vil dere se bilder logg inn på www.smily4.com

Ja, en kan vokne opp hver dag her og tenke at hva skal en gjøre i dag da?? Ikke mye å gjøre her egentlig .. men hver dag blir jo et eventyr hvis en bare venter litt.. ting skjer og dukker opp og mange ting kan en ta inn og tenke litt over så er den dagen over.. Som nå da jeg har internett i båten!! Deilig å kunne sende og motta mailer fra dere direkte så bare skriv nå noen dager - jeg er på nett!! jeg kan shatte med MArte og Maren på MSN og da føler jeg nesten at jeg er litt hjemme og se..

Vel nå får jeg ta meg en snorklerunde med Rune i Tu CAn Tango og se litt ute på revet her - så kanskje jeg har noe mer og berette i morra.. Øyvind har finni ei lita strand der Flamingoene bor og dit skal vi gå i morra! Da må jeg ha med kameraet i allefall!! PREKÆÆÆS SNART IGJEN DA!! FROM THE SAILORS