Tur/retur ANTIGUA - MONTSERRAT på en time..

Marelia
Fri 7 Mar 2008 17:35
070308
"17:02.5N 61:45.0W"
 
 

TUR – RETUR ANTIGUA - MONTSERRAT PÅ EN TIME..


Jepp! Akkurat det tok det gitt! Det er et stykke over og I nm er det ca 20 så såpass måtte det jo ta.. ehehe

Åssen det var mulig?? JOOOO, MED HELIKOPTER VEL!!!!


Chris and Chris på Sea Squared, som vi seiler sammen med nå, hadde bestemt seg for å ta en tur med helikopter over denne ulykksalige øya som er dekka med lava etter et av de siste, store vulkanutbruddene de 10 siste åra!


Det var en plass ledig I helikopteret og jeg hoppa på. Jammen Øyvind da??? Nei, han lå hjemme I Marelia og kunne ikke flytte seg for han var såååå forkjøla at senga var det eneste han kunne infinne seg I I dag. Han lå I hele går også og da var jeg sykesøster hele dagen, så han mente at jeg bare kunne dra I dag en times tid, så kunne jeg ta film og bilder som han fikk se. Og gjett om vi gjorde!!


Chris fikk sitte foran I helikopteret og han hadde DEN panoramautsikten til hele skuet, så han tok bilder med vårt kamerea I ett sett..


Vi tok altså av fra Antigua og sveipa over Jolly Harbour, der vi ligger værfaste akkurat nå.( det gjør vi forresten stadig vekk..) En fantastisk opplevelse å fly helikopter gitt!! Det er SÅÅÅ deilig å sitte I et så lite fly og bare bli båret over øya og havet utenfor på en så elegant måte. Vi fløy over sjøen og så at det var skikkelige bølger og ingen båter som seite nordover, for det er nesten ikke mulig I så sterk vind som det er her om dagen. Ganske irriterende at det er såååå innmari med vind hele tida her borte, for det tar fullstendig gleden vekk fra den idyllen det skulle vært! Men pga. all vinden blir det til at en søker tilhold enten innadørs eller på en kafe for å snakke sammen I fred for ulinga av vinden hele tida.


Etter et kvarter nærmer vi oss øya MONTSERRAT. Dette er jo ei fin Caribisk øy akkurat som alle de andre vi har vært på, men denne øya er spesiell for for ca. 10 - 15 år siden begynte fjellet å brumle skikkelig. Folk har jo levd på denne vulkanske øya I alle år med faren fra et brumlende fjell over dem, så de tok ikke sååå veldig notis av det. Etter noen år økte intensiteten I styrke og folk ble bedt om å evakuere. Det var ikke lett for hvor skulle de dra?? Litt nordover på øya der bare noen få levde og hvor skulle alle I hovedstaden bo hen da? Hovedstaden med alle sine hus og sykehus og skoler og kirke og supermarkeder og veier og havna og alt liksom -.... en kan jo tenke seg det !! Nei, de gjorde akkurat som alle andre ville gjort tenker jeg – utsatt det til det siste.. og det var akkurat det de gjorde!


Sååå når utbruddet kom I 1997 og den rødglødende lavaen spruta ut av hele toppen av fjellet og velta nedover mot byen I en viss fart og de første menneskene I husa lengst opp forsvant I lavanen, fikk resten av byen farta på seg.. NÅ evakurerte de og mirakuløst nok omkom bare 19 personer I utbruddet. Det som er mest synlig er byen som er forlatt I hui og hast og står der delvis eller helt begravd I steinhard lava!! Vi så kirkespiret som såvidt stakk opp av den svarte lavaen og skolene og supermarkedene som var der delvis borte og alt hadde flyti ut I havet og litt på siden av siget ut I sjøen sto havna halvveis begravd.. HELT FORFERDELIG Å SE!! Herreguuud, for et syn! Grusomt å tenke seg at her bodde det mennesker og gikk på skolen og lå på sykehuset som I hvilken som helst vanlig by.. og nå er alt bare tomme ruiner som står der til skrekk og advarsel om hva naturen gjør med jorda en gang I blant.. og vi blir veeeeeldig små.

Flyveren tok oss I noen svinger helt til toppen av vulkanen og den oser ut varm damp fortsatt så det var skikkelig skummelt å være så nær! Vi så hvordan dampen kokte ut av sidene og sprekkene I fjellsida langs toppen og den sliter fortsatt med å bli tilstrekkelig avkjølt til at omgivelsene igjen kan taes I bruk. Ingen får nærme seg fjellet til fots eller på, så helikopter er eneste muligheten til å få sett dette på nært hold.

Naturen rundt kommer til å få en ganske annen utforming etter noen år. Det ser vi der lavaen har gravd dype diker og sprekker og revner I bakken som vil danne nye elveløp eller nye dalfører der dyr og trær vil etablere seg på nytt. Naturen har også på mange steder overtatt sivilisasjonen igjen der lavaen har fjernet menneskene og kun rester står igjen.. på flystripa og kanten av den ut mot sjøen der store fly for bare noen år siden landa og tok I mot turrister, lever nå digre, svarte iguaner I hundretall og kryr langs sjøkanten så vi kunne filme dem og se dem der de labba rundt på digre lavasteiner eller lå og sola seg på flystripekanten.. uæææ..


Ja, dette var litt av en formiddagstime skal jeg si dere.. I flyet tilbake ble vi sittende og bare se ut I intet og tenke over det vi hadde sett. En får noe å tenke på etter en sånn opplevelse.. Her sitter vi liksom I trygg avstand I et helikopter og kan se ned på elendigheten, mens det nord på øya lever mennesker som skal prøve å bygge seg opp nye hjem og ny infrastruktur på øya si.. Jeg tar meg I å tenke at jeg håper at endel av pengene det koster å fly går til dem ... men det er nok en illusjon..for helikopter selskapet drives av et amerikansk selskap selvfølgelig som raskt forsto at det var penger å tjene på kriseturisme til denne øya.. æsj det er ikke sååå moro å tenke på ..


men jeg vil ikke tenke på akkurat det nå for jeg syns det var forferdelig spennende å ha sett det og vært med på det! Så det så! Og dessuten har jeg aldri gjort noe sånt før.. (som om DET skulle være noen trøst liksom..) men jeg hadde med masse video hjem til Øyvind da... og dere kan også få se når jeg kommer hjem ..


VIDERE NORDOVER???!!

Vi MÅ jo nordover til St. Martin før neste onsdag, men I huleste hva skal en gjøre når det blåser kuling og dritt hele tidag da?? Vi venter og venter på vær, men I morra ser det ut til at det er et lite hull I vinden.. ser ut som det blir litt mer levelige forhold så I dag pakker vi Marelia for de verste forhold og hiver oss ut I det! Jolla skal pakkes ned og matpakker skal lages slik at vi ikke behøver å lage mat I røffe forhold I morra.. Det tar oss en 10- 12 timer med seiling skal vi klare å komme oss rett nordover eller litt vestover til f.eks. St. Barth I morra. Da har vi bare en liten tur igjen før vi er framme og kan legge båten inn I Simpson bay før jeg skal med flyet til Norge neste fredag! ÅÅÅ jeg gleder meg noe ille til å se dere igjen! Får jo håpe at det er noen hjemme I påska da så jeg ikke blir sittende på brygga helt alene??? Kan dere ikke sende meg en melding eller SMS om dere er hjemme så kan jeg ta kontakt når jeg kommer hjem.


TIL OPPLYSNING TIL DERE SOM LURER :


JEG LANDER PÅ GARDERMOEN LØRDAG DEN 15. MARS KL. 16.45 OG TAR FLYBUSSEN TIL FREDRIKSTAD OG HÅPER Å VÆRE FRAMME ( JEG SKAL BO HOS GRETA BELLMANN ) VED 19-20 TIDA LØRDAG KVELD OG JEG SKAL TILBAKE MANDAG DEN 31.MARS KL. 06.30 OM MORRAN! Vi PREKÆÆS!!