VI ER I AMSTERDAM OG HOLLAND!!

Marelia
Tue 24 Jun 2008 18:56
240608
"52:23.0N 04:54.0E"
 
AMSTERDAM JOHOOOO!!
 
Joda, vi kom oss hit og vi da.. Vi dundra gjennom natta på motor og hang på Thea alt vi kunne for vi hadde jo ingen kartplotter og DET var jo kjempefint akkurat her som det IKKE er noe særlig traffikk da... (ironi!!!)  Herreguuuud, dere skulle sett Christin og meg til rors kl. 05.00 og utover da vi skulle passere innløpet til Rotterdam!! heheh DIGRE TANKSKIP I HUNDREVIS lå i kø på leden og venta på innløpet for lasting eller lossing og der kommer vi liksom hehe to bitttttte småååå youhgurtbegre av noen seilbåter og skulle krysse en av de mest traffikerte innløpa i verden!! Vi måtte krysse over i ei lita gate og vi måtte anrope Rotterdam havn på kanal 03 og be om lov til å krysse! Det sto heldigvis på papirkartet så jeg anropte og fikk svar med en gang at han så oss ja .. og det var bare å krysse i vei!! Det kom sigende noen digre noen uti der, men vi dytta gassen i bånn og lå helt oppi hverandre og dundra over alt vi kunne i 8 knop.. men jaggu kom en diger båt som vi måtte vike for allikavæl.. herregud dem går jo i 20 knop så dem kommer sååå fort asså!! Vi bare glana opp på et fjell av en båt og la oss bak i hekken av den og kryssa bak den.. så var vi over og kunne puste ut.. Hva som hadde skjedd om vi ikke hadde gjort dette?? Jo, vi kunne fått 2000 euro i bot asså!!
 
Men alt gikk fint denna gangen også så vi kunne legge oss på et hviletrack og slappe litt av ... Truls sto opp og satte seila på full spri og så gikk han ned for å gå på do.. og jeg lå helt oppe på sida av han .. og plutselig kommer Thea på retning rett i sida på Marelia.. jeg ratta til side og unngikk kollisjon haha.. Dere skulle sett trynet på Truls da han kom opp i cockpit HAHAHA han skjønte ingenting for for to sekunder siden lå han på andre sida av oss.. ja, det gjelder å følge med!! Autopiloten hans hadde detti ut og båten gikk sin egen vei!!
 
Etter noen timer var vi ved innløpet til Amsterdam. Her var det en diger sluse eller egentlig mange da, men de andre var for store  båter og en litt mindre for småbåter - så lett som bare det! Her er nordsjøslusa demmes som holder havet ute fra det lave Holland. Vi inn sammen med Smily IV og Thea og så var vi inne i Holland. På en brei gate av en kanal som gikk forbi masse industriområder og små hus og rekkehus og motorveien inn til Amsterdam! Kult å seile inn forbi alt sånt - mye å se på.. men farlig hvis du bare ser framover og ligger litt for mye i midten for bak oss kommer det sigende digre skip som holder god fart og i Thea spiser dem frokost og ingen er ute.. før Christin dukker opp og får ratta Thea inn til sida haha.. Vi prater med hverandre og koser oss innover mot byen. Det suser små luftpute ferger forbi oss i hundre og tjue og vi vinker og koser oss..
 
Inni i byen er vi endelig framme ved Sixhaven Marina og DET ER LITT AV ET STYR ASSÅ!! Her er det ei stappfull havn inni noen hager av husbåter og små hus på vannet.. og inn der skal vi med tre båter.. Smily først og de får fin plass longside før Truls ratter inn og legger Thea utapå der igjen og så er det oss da.. inn rundt et hjørne og her er det såååå TRANGT at jeg lurer i all verden på hva jeg skal gjøre.. jeg prøver først å gå inn som de andre men det går ikke.. for det er ikke plass til enda en båt ved siden av så jeg må like godt SNU Marelia inni der .. for å legge til med piggen i mellom de andre.. og jeg må bakke helt inn i hekken til et hus!! og jeg ser ned i blomsterbedet demmes asså - helt utrolig at det går!! Men jeg klarer å la piggen sige rundt og får gitt litt gass så jeg kommer meg inn mellom en haug med båter og de andre tar tak i piggen vår og drar oss inn i mellom .. puhhh det gikk det også gitt!! DA er det lov med en ankerdram se.. og etter en laaang natt seilas og mye traffikk og uten kartplotter ble dette litt mer spennende enn vi liker!!
 
Det var GPS antenna vår som var gått i stykker! No problem for i Thea og SMily er det reservedeler heheh så vi monterte en fra dem og så er vi oppe og går igjen!!
 
Utpå kvelden bestemmer Øyvind og jeg oss for å ta en tur på fotballpub for Holland skal spille kvartfinale i EM og vi er over middels interessert i sport!! Vi løper til ferga over elva og inn til byen - rekker akkurat ei ferge og Øyvind leter etter billett luka og treffer en kaptein som roper ned til han at i Holland er ALLE FERGENE GRAAAATTTTISS!!! ER'E MUUULIG ELLER?? Her har dem skjønt ett og annet se.. det er bare å hoppe på ferger eller sykle eller kjøre mopeden inn på ferga og bli med over!! Det er stinn brakke og det går jo sååå elegant når ingen skal stå i kø for å betale da.... SUVERENT!!
 
Vi inn i ei drosje og ber han kjøre oss til den største fotballpuben i byen og DET finner han og ja!! Der er det hundrevis av orange fans som roper og hyler og ser på storskjermer, men vinner dem a?? Nei, desverre og etterpå er stemningen noe laber så gatene er fylt med ridende politi og politi over alt!! Men alt går rolig for seg og ingen lager bråk - Hollendere er jo sååå hyggelige og smiler og sier at i VM skal dem ta alle!! Vi sitter på en Argentinsk restaurant og spiser med TVen rett foran oss og heier i vei.. helt til Russene scorer mål og da hyler det ved bordet bak oss !! For der sitter det 4 ensomme russere!! Og vi heier litt på dem og da.. artig å være litt grei liksom når vi ikke er med da..
 
Dagen etter ble det skikkelig turisttur inn til byen med alle unga og 6 voksne i kø inn og ut av butikker og forbi boder og jazzfestival og musikk og magedans og en skikkelig storby opplevelse - kjempedeilig etter mye sjø og hav!!
 
Vi tok Anne Francks hus i går med ungene og det er like guffent hver gang.. (jeg har vært her to ganger nå) men jeg syns det er like ille å se rommet hennes og særlig bildet av faren hennes som var med på å åpne dette museet som hadde vært gjemmestedet til hele familien og vennene hans i 1960.. han står helt alene i et av rommene og ser i gulvet .. som den eneste overlevende fra denne familien! Anne døde en - 1 - mnd før frigjøringen for hun visste ikke at faren levde så hun gav opp og døde.. som hennes venninne  sa.. hadde hun bare visst ...
 
Etterpå er vi prega alle sammen og ungene skjønner sååå mye.. og det er sååå viktig at de ser dette og må tenke litt.. Vi sitter og prater litt etterpå og at de har forstått det er det ingen tvil om .. Tobias og Anders er veldig opptatt av dette med togtransportene og hva et gasskammer er og jeg forklarer om tog uten vann og luft og hull i taket i gasskamrene og om cyanid som slippes ned i "dusjene" og de ser på meg med store øyer.. realitetene er tøffe å få servert når du er 7 og 8 år.. eller om du er 50 spør du meg.. 
 
Uff, da må vi gå og spise noe godt etterpå.. og det blir pasta og salater og så ser vi på alle de festlige menneskene i gatene og så klarer vi å få inn hverdagen igjen.. og så blir vi enige om at vi måå jo ha det moro mens vi lever og i dag er det ST. Hans aften og vi bestemmer oss for å gå tilbake til havna og lage fest for alle som vil være med..
 
Vi tilbake til lekeplassen i havna og vi tar med kaker og kaffe og vin og brus og inviterer noen svensker og dansker og alle vi ser som går forbi bordet og lurer i all verden hva vi holder på med.. de kommer og setter seg ned og vi forklarer vår tradisjon med bål og feiring av den lyseste natta i året og DET syns Bernadette (ei hollandsk dame) er sååå flott at det skal ho introdusere for sine venner neste år ja!! Etter en stund kommer jentene (Marthe, Amanda og Linnea) med poteter, skjeer, søppelsekker og ball og setter i gang med leker for barna!! Det er tre unger fra Tyskland sammen med oss og dere skulle sett ungene - de forklarer på engelsk og tyskerne skjønner først ingenting men de forstår snart.. og de leker og konkurrerer i vei til stor juble fra oss voksen.. lille Anders forsvinner nesten nedi søplasekken og hopper i vei som en frosk og ler og detter og ruller rundt, men ingen sure miner og så må vi voksen være med og Finn og Christin og Øyvind og jeg hopper på alle fire og krabber og detter og unga hyyyyler av glede !! Potetløpet blir gjennomført med alle triks og den tyske gutten finner fort ut at han kan vinne hvis han hjelper til litt med tommelen på poteta og vi hyler at han jukser og han skjønner ja.. og ler og skratter!!
Etterpå har jeg kjøpt kake til barna som er en diger knallrød ball av jordbærsorbet og de får selvfølgelig lov å myrde kaka!! Vi teller ned og de sitter klare med hver sin te skje og så kaster de seg over kaka og stapper inn !! Det er kake i hele fjeset og de ler seg ihjel og dette har de tyske ungene aldri sett makan til... og de forteller foreldra om denne merkelige festen de har vært  på og mora kommer og takker oss dagen etter for en fantastisk kveld for ungene.. ER dem ikke flinke??? Det er  SÅÅÅ moro å se på dem asså!!
Vi voksen koser oss og prater seiling på alle språk og utvekseler erfaringer og synger sommersanger og har det helt topp denne St. Hans på en lekeplass i Amsterdam!! EN FÅR IKKE MER MORO ENN EN LAGER SJØL..
 
Den ene svensken sørger dagen etter for at vi får kart og alt vi trenger for å gå KANALER IGJENNOM HOLLAND!! VI ER SÅÅÅ GLADE FOR AT DET GÅR! THEA ER JO OVER 2 METER DYP, men han er like dyp og har akkurat gått der og sier at det er bare å gi litt gass innimellom så går det hehe . Så nå har vi bestemt oss for å gå kanalene igjennom Holland og ut i nord for å slippe nordsjøen og så er det så " jævla vakkert" sier han..hehe så nå går vi i morra videre oppover her og inn til venstre og så får vi se hvordan det går.. jeg kommer med ny rapport til dere som skal gå nedover så kan dere få detaljer av oss ..  moro å leve litt usikkert og se..
Vi vinka farvel til Smily i dag for de går strake veien over nordsjøen til sørlandet hjemme og skal gå i 3 døgn og rett hjem, men det orker ikke vi.. og så har vi ganske god tid også se.. for vi har ikke noe sted å bo før litt senere, men vi fortsetter å peile oss inn på å komme hjem 15. juli!! Det er jo over 3 uker til og det er tross alt ikke mer enn 3 dagers seilas hjem hvis vi skulle gå rett hjem asså.. så vi holder dere litt mer på pinebenken... mens vi koser oss de siste ukene oppover kanalene og gjennom Danmark!
 
See you soon!! send mailer til : marelia {CHANGE TO AT} mailasail {DOT} com
og vi er der!!
Stoor klem til alle hjemme fra MARELIANERNE PÅ KANALTUR I HOLLAND