LORD NELSON OG LORD RYAN!!

Marelia
Tue 17 Jun 2008 15:45
170608
"50:43.1N 00:30.0W"
 
VI ER SNART I BRIGHTON! OG PÅ 0-MERIDIANEN (ser dere det eller????) Vi har vært helt borte på ca. 64 grader vest  assååå!! Og det gir liksom en ny dimensjon av seilasen hjem ... langt asså! Bråseila fra Amerka til England lissom..
 
Synd vi ikke har sånn Lorde system i Norge da.. skulle vært mer av sånt hjemme asså.. men vi hadde vel ikke blitt Lorder for en sånn liten rundtur som vi har gjort da men.. (ÅÅÅ JÅ DEN MELKERUTA JA... GLEMMER IKKE HAN MANNEN SOM SA DET JEG SE.. ) og ikke innbragte det veldig mye gull og penger heller, men ære det fikk han gitt.. han Nelson.. og særlig etter at han var død da.. BOMBE!!
 
Nå har vi vært altså vært to dager i HASLER MARINA I PORTSMOUTH OG HATT DET SÅÅÅ DIGG!! Der fikk vi DE plassene og alt er jo selvfølgelig rent og pent og strøm og vann og sol og dusj og do og mat og kaffe og kos og ungene og voksenprek og latter og vin og baaaare hygge!! ÅÅÅ vi ønsker jo baaare å bli på sånne steder, men vi skal jo hjem så vi mååå jo ut igjen!
 
Vi var her i hjemme havna til "Sea Squared" som vi seila med i Caribien og det var hyggelig å se hvor de hører hjemme. Hit skal vi igjen, men da med biiil eller tooog eller flyyyyy!!!!  Chris and Chris er såå hyggelige så det blir moro!
 
Portsmouth er hjemmehavna til " VICTORY" SOM VAR SKIPET TIL LORD NELSON!! OG FOR ET SKIP!!!! Herregud vi blei imponert!! Sååå digert og sååå flott da.. noen fakta fra boka vi kjøpte: mannskap: 850!!!, doer: 4 på 600 mann hehe(Tobias spurte..), en doktor, ei lita sykestue, et lite kjøkken eller bysse til allllle 850 mann, ikke stort større enn byssa i Marelia hehe ( men så fikk dem ikke annet enn tørr skipskjeks de måtte duppe i varmt vann for å klare å tygge det), en kvart liter rom pr.mann pr.dag eller en liter vin eller 8 paints øl (dere skulle sett rom lageret og vaktsystemet rundt hehe- fengselsdører), mange tonn kruttposer og alt det tauverket!!! tusen vis av meter med tjukke trosser som slynga seg rundt langs alle nedre dekka, egen snekker om bord med snekker svenner og eget snekker rom (Truls var imponert!), veggene var ca. en halv meter tjukke med tjukke planker lagt utapå hverandre så de tålte nok virkelig en trøkk!! Eller ei kule, dere skulle sett kanonene og kulene - Tobias sa de var akkurat som bowlingkulene hjemme men han klarte ikke å rikke dem engang hehe.. ikke jeg heller.., så var det bakre dekk der alle tre ! etasjene var Lord Nelson sine og hans offiserer!! Laget i det edleste og blankeste treverk du kan tenke deg.. som møbler alt sammen, veggene og taka og skapa og dørene og alt! Vegg til vegg tepper oppå skipsgulvet og møblene var aldeles nydelige, kofferter med sølvtøy og kandelabre og lamper og duker og spisebestikk av reneste sølv!! FRA 1765 ASSÅ!! MAKAN! På bordet hans i dagligstua lå den tresnutete hatten hans på bordet og kikkerten (sånn i messing til å dra ut vet du.. Tobias ville gjerne kjøpe en sånn i butikken etterpå..) og kartrullene! Kjempekult! Han sov i nusselige hengesenger med draperier over hodetgjerdet makan til de voggene vi har til babyene hjemme hehe.. og der hang de hvite nikkersene hans og strømpene og den lange svarte jakka hans med alle gullknappene!! ( dette var kopier for originalen var innelåst i skap i museet ved siden av). Der henger jakka med alle medaljene han fikk for sine Victories i slaget ved Nilen, om Danmark, i Middelhavet rundt Corsika og han tapte jo til slutt ved Trafalgar som vi så utafor Cadis da vi var i Spania i fjor!! Tobias og Marhe huska godt det og de har jaggu lært mye på denne turen!! Såå dro han jo til Caribien mange ganger og da lå han i Nelson dockyard der vi lå på Antigua! Vært der og vi se... hehe.
 
Ja, det var en begivenhetsrik dag for på formiddagen lå det en diger under vannsbåt like oppå land for marinaen og da var vi der! Vi var ombord og fikk være med på et "tokt" under vann med lyder og sonarer og torpedering av fientlige båter.. Den var bygga i 1901 og var pussa opp til det originale!! Imponerende gitt! Der var det like trangt som det var digert ombord i Victory! Vi fikk prøve periskopet og så på luftmaskene og dykkerdraktene fra den gangen og undra oss over at noen i det hele tatt overlevde.. Guiden fortalte om en gang han og mannskapet hadde vært på tokt med en ubåt i Bottenviken ved russland og da ble de angrepet og da måtte de være muse stille i 10 timer og da mener jeg muse stille asså!! Ingen fikk røre seg, nyse eller hoste eller fise.. og datt det ei teskje på dørken kunne de bli oppdaga og da blei Tobias og jeg enige om at detta vakke no for oss.. sånn som vi prekær og fiser hahah..
 
Såååå moro å dra på sånt med ungene da.. jeg ler og koser vettet av meg.. kan jeg se og få noen barnebarn snart eller???!!! ellers får jeg låne meg noen tantebarn litt oftere for detta er moro asså... særlig når dem er sånn som Tobias da som sluker alt han ser og husker detaljer som ei bok og preker og viser og er helt med! Marthe og jeg ler og fniser av han for han er et eventyr asså!! Han bare mååå bli skuespiller for han forteller med begge arma og hele ansiktet og grimaser hva han syns om råtten skipsmat og doene og rottene på benkene ombord ha ha.. og såå sier han veit du hva Heidi.. de vaska klea i tiss og eddik assåå.. for ferskvannet måtte de spare på sånn som oss og saltvannet gjorde så skjortene deres gikk i stykker !!! men mannen sa at det gjorde ikke så mye for alle lukta det samma.. og øya holder på å dette ut av huet på han..og så gliser han - full av humor også da..(dette var fra Victory)
 
I dag har vi takka for oss i Portsmouth etter to supre dager og går nå bortover kysten til Brighton og der skal vi møte "SMILY IV" som kom over fra New Foundland for to dager siden og de ligger der noen dager og hviler, så nå passa det med en dagsetappe dit og vi skal være sammen med dem et par dager der. Vi satser på å komme oss til Amsterdam til helga der Chistin har bursdag den 22. juni og da skal det feires!! Det fortjener jo jaggu!! Ho har seilt ille langt med to unger og kæll ombord og hatt skole og holdt på i ett helt år!! Ei fantastisk dame jeg aldri skal bo langt unna!! Vi er heldigvis blitt gode venner og det å ha henne i nærheten er helt uvurderlig på en sånn tur!! Så dere som skal på langtur sørg for at et vennepar dere kjenner godt blir med like ved siden av båten, så har dere i alle fall en viss sjangse til å
overleve!!! En bare MÅÅÅÅ ha noen å snakke med på en sånn tur ellers blir en gæærn!! Jeg tuller ikke asså, men det kommer i den andre boka... hehe!
 
Ok, nå er vi snart framme og vi motorseiler for det er lite vind og flatt hav og det er sååå deilig - vi orker jo ikke seile så mye allikavæl så det gjør ikke noe... vi spiser og leser og jeg skriver så det går bra! Også så deilig at det er dagsetappe da.. skal sove i havn i natt også - deilig!
 
Ha en fin kveld så snakkes vi snart igjen! FRA MARELIANERNE