GODT NYTTÅR TIL DERE ALLLLLLE !!!!!!

Marelia
Mon 31 Dec 2007 19:37
311207
"13:00.30N 61:15.00W"GOOOOOODDDDDTTTTTT NYTTTTTTÅÅÅÅÅÅÅÅRRRRRRRR!!!!!!!! JOHOOOOOOO!!!

Her kommer en jule og nyttårshilsen til alle dere fantastiske venner og familie som følger oss på turen vår!!! Kjente og ukjente, hjemme og ute... hehe akkurat som kongen.. Men for å si det med en gang så er det ingen grunn til bekymring for oss. For hvordan kan det være det når vi befinner oss i noe som måååå ligne på paradis??!!Edens hage kunne vel ikke vært mer fullkommen eller?? (har jo ikke vært der men trur nå det da..) Vi ligger nå på en øy som heter BEQUIA litt sør for ST. Lucia der vi kom inn etter å ha kryssa Atlanteren.

Jeg får ta det litt etterhverandre kanskje så dere får med dere detaljene.. hehe så heng med.. Jo, som de fleste nå har fått med seg kom vi inn på natta på bursdagen til Øyvind den 15. des kl. 02.21. Etter å ha lagt til et kvarter etter Harmonia som ble siste norske båt.. hehe ble det feiring til uti de små timer.. Dagen derpå ble en smule blåmandag selvom det var søndag.. Vi var utrolig trøtte og slitne etter alt vi hadde opplevd over og mange tanker pressa på.. Vi måtte få ut alle klærne før de råtna på rot inni båten, så det var det første vi gjorde. Kalte opp Sparkling Laundry, som er en båt med en innfødt i som kjører rundt mellom båtene og henter klesvask!! Suverent. Han kom og henta et lite tonn med klær, dyner, madrasstrekk, puter, absolutt allllllle klea til Øyvind som arbeidsbukser og tunge olabukser, dressjakke, skjorter +++, alt ble sendt av gårde og vi måtte vente nesten ei uke før alt var på plass igjen.. Han jobba som en tiger med å få, særlig dundyna til å bli som folk igjen, men jaggu greid'en ikke det også!! Utrolig! Alt kom tilbake etterhvert (med en god del manjana taktikk..) til og med bamsene mine i båten og båthøna var nyvaska hehe.Det kosta jo endel kroner eller isi EC dollar som dem har her.. men det var det jaggu verdt!

Såååå kunne vi begynne feiringa for alvor. Når alt var levert i plastsekker var det å få ut dingien og på med motoren og se om den starta etter 20 døgn i saltvann over Atlantern. Det er mye som ikke virker se etter en sånn tur.. men den starta på første forsøk og vi kunne dingle inn til den nærmeste restauranten for å spise på flatt underlag!! Vi var helt utsulta på gressbakke så jeg gikk en ekstra runde rundt restauraten og bare sto og sto ¨på bakken og gresset!! En vidunderlig følelse og kunne ta inn over meg at jeg var over og på tørt land!!

På restauranten begynte den andre feiringa for der traff vi igjen alle de som var kommet inn og det ble mange klemmer og folk ropte; ohhh Haidi how ARE you??? did everything go well??? We have been waiting for you and looked for you everyday..!! Er dette rørende eller?? Herregud, helt utrolig og det verste er at det ser ut som de mener det og hehe.. men vi tenkte jo det samme om de andre båtene og det ble som om vi var en stor familie som venta på hverandre. Den dagen satt jeg bare på den restauranten og drakk kaffe og preka og preka kan dere tru... Utover dagen ble det til at John og Kristin gikk og fant seg et hotell, for nå var jeg skikkelig sliten av å bo tett sammen med andre i 5 uker.. Ikke at det ikke gikk fint, for det gjorde det, men nok var nok - jeg måååååttte simpelthen ha noen dager alene med Øyvind for om bare fem dager skulle MArte, Erik, Maren og Kjetil komme om bord og da ble det full pakke igjen.

Dagene gikk med til å vaske båt, fikse og ordne småting som var gått i stykker og bunkre mat og bli litt kjent på St.Lucia. OOOOOOg ikke minst gå rundt på brygga og snakke med de andre i båtene om hvordan de hadde hatt det.. kalles kanskje debriefing for det var det det var.. vi hadde et enormt behov for å få bearbeide opplevelsen med overfarten og det ble mye snakk om bølger, vind og varme og at vi ikke hadde klart å lage mat som vi skulle ha ønsket!! ALLE, absolutt alle hadde noe de måtte preke ut om..

Så var det jo party's all the time.. en skal ha god helse til å henge med i svingene for å få med seg alle festene og så lenge jeg ikke har såååå god helse ble det bare et par kvelder på oss. Deilig. For på de partyene vi var på var det dans til steelband (sånne bensinfat veit dere!!!) helt utrolig moro.. vi kunne danse evig eller i allefall til morgenen for musikken stoppa aldri. Det ble støle hofter dagen etterpå og da måtte jeg hvile skikkelig!! men det er jo helse i å danse da, ikke sant??

Endelig kom dagen da Marte og Maren skulle komme og jeg for rundt på bryggene og virra og gleda meg noe helt innmari.. alle visste at jentene mine skulle komme idag og alle vinka og spurte om de kom snart.. så kom meldinga fra Maren: VI KOMMER IKKE MED BÅTEN OVER FOR VI HAR IKKE BILLETTER OG DE SKULLE VÆRT KJØPT FOR FLERE DAGER SIDEN.. De hadde jo landa på naboøya(kunne se over til og med) på MArtinique og skulle ta lokalbåten over.. men altså var den stappfull fordi det var jul og ingen på reisebyrået jeg hadde vært og undersøkt sa noe om at jeg måtte reservere billetter... jeg var sååååååå sinnna !!! kunne kverka ho dama på reisebyrået med bare henda..... ble gående rundt på brygga som en olm okse i bur og bare trampa i bakken.. helt fortvila!! De var på naboøya og prøvde alt de kunne med alle mulige båter, men kom seg ikkkke over... Til slutt måtte Rian ta rev i seila og få noe gjort. Unga mine skal over om jeg så skal svømme dem over!!!Ved hjlep av han Ola i Harmonia fant vi Tom! En innfødt med en diger cabincruicer med to 260 hesters motorer på og han bare flira og sa at det skulle han fikse.. Etter litt pruting på pris bromma han igang motorene og dro avgårde over åpent hav til Martinique.. inn i seilehavna der jentene satt og fikk dem ombord, utstyrte dem med redningsvester og etter en og en halv timer hørte jeg motoren borte i havna!!! Jeg ut med det norske flagget og da hadde jeg bestilt et glass med rompunsj på et fat til dem og så hørte jeg i mørket ; MMMMAAAMMMMMAAAAAA ERRR DUUUU DERRRR??? Joda, jeg var der med tårene mine veit dere( veit jo hvor lettrørt jeg er nå dere da..) og hoppa og flagga og ropte og grein. Endelig kom dem på land og laaaaange klemmer og MArte sa; ikke grin nå da for nå er vi jo her.. Vi forta oss ned i båten med baggene og så tok vi en taxi opp til et sted der det var premieutdeling den kvelden og allle de andre norske kunne endelig hilse på jentene!!!

Natta ble lang for her var det mye som skulle prekes om, og de gikk rundt og bare glana for på natta var det streetparty, der alle de lokale folka kom ut i ei gate og bare dansa bortover etter rastamusikken. vi slang oss med i gata og preka i vei med innfødte og unger og gamle og hadde det helt helerius(som jeg pleier å si her nede.. ikke riktig skrevet men det veit jeg). Dette var det andre partyet og da var vi slitne igjen dagen etterpå.. Det går hardt utover hoftene for denne dansinga er ikke noe pardans akkurat..

Nå begynte vi å få dårlig tid for vi skulle være på Bequia til julaften for å feire jul sammen med alle de norske båtene og vi skulle til MAriann som bor der og tar imot alle de norske båtene hvert år. Det ble bunkrng i en fei via en rasta mann med taxibåt inn til butikken for å få med seg så mye mat som mulig for nedover på øyene er det dårlig med butikker. Båten ble gjort sjøklar og Kjetil var den fødte båtsmann og spurte og grov om alle uttrykk og hva taua het osv. Kasta loss og snegla oss ut av Rodney Bay for denne gang.. (kommer nok tilbake på oppoverturen..) Det ble en kjempeseilas nedover til ei bukt helt sør på St. Lucia før vi fikk tak i en ny rastamann som tilbød oss en moring. Vi takka ja og han festa oss til den, men etterpå skulle det et kjempelangt tau inn i ei palme på land!! Aldri sett før. Det sto en kæll inne på stranda og tok imot tauet og festa det i palma.. så la han på svøm med en svart plastpose i ene handa.. da han kom fram til båten klaska han påsan i båten bak og sa coconuts and 5isi pliis..Det betydde at her har jeg med cocosnøtter til dere og så skal jeg ha 5 EC dollar for at jeg tok imot tauet.... Herregud, sånn er det ja.. det var bare å bla opp det... ellers var det jo ikke godt å vite hva han kunne gjøre med tauet i løpet av natta eller???

Nå lærte vi hva svell er!! SVELL ER NÅR HAVET HEVER OG SENKER SEG ABSOLUTT HELE NATTA SÅ BÅTEN HOLDER PÅ Å BIKKE OVER!!!! DEN BLIR LIGGENDE Å VIPPE! Kjære vene da.. det var da ille da.. og sånn er det bare.. her nede .. hele tida.. svelll og svell .. og vind og vind.. Men sovna gjorde vi til slutt. Kjetil hadde litt problemer med magan den første natta og sov ute i cockpiten sammen med Øyvind..for nede i båten er det jo veeeeldig varmt da..(det kurerte imidlertid Kjetil for all sjøsyke og nå er han en ekte sjøulk og er ustoppelig som seiler...)
DET ER MELLOM 25 OG 30 GRADER ABSOLUTT HELE DØGNET HER SÅ EN BEHØVER ALDRI LURE PÅ TEMP. HER NEDE!! En kjenner simpelthen ikke lufta mer.. aldri lure på om du skal ta på ei jakke eller ta med ei skjorte --- det er bare varmt! Det blir bikini under og en tynn strandkjole utapå natt og dag.

Neste morra var det lille julaften og vi seila inn i bukta til Mariann på Bequia. Der lå allerede Thea, Smily, Lufelia, Harmonia, Tu Can Tango, Minerva, Maggy og alle de andre norske båtene. Ankeret satt på første forsøk og vi var i "havn". Julaften ble litt stress for vi måtte inn og få de siste julegavene og få tak i noen kontanter.. det var lettere sagt enn gjort for minibank har dem to av, men penger inni dem var det ikke.. og de har såååååå god tid her.... no problem just vait one hour.. herregud.. også vi som skulle rekke alt mulig.. men det gikk det og.

Kl. ett var vi klare med taxi for å dra til MAriann som bor laaangt oppe i åsen over byen. Der var det uten å overdrive stappfullt!! Vi fikk pepperkaker med blåskimmerost på (prøv det for det er digg), rødvin eller gløgg og masse hyggelig prat med alle de andre båtene. Det var utlodning og vi vant et laken, en fiskebolleboks og Marte vant en fløyte! Anders på Smily vant ikkeno og sa han var såååå glad i fiskeboller så den fikk han! Etter et par timer der oppe bar det ned i båtene igjen, for nå skulle nissen komme med julegaver!! Vi benka oss til med nisser på bordet ute i cockpit og hang opp noen skikkelig glorete blå remser med juleglitter inni hele båten og var klare. Vi hadde en kjempestund med flotte gaver og alle var fornøyd selvfølgelig.. Jeg fikk en geit av jentene og Øyvind fikk kyllinger..(sånne 'Krikens Nødhjelpsdyr..) og bøker og litt av hvert..

På kvelden bar det inn på stranda i dingien for å gå på grillparty. Kan dere se for dere ei strand opplyst av fakler og glør fra store griller, grove benker satt rett i sanda, masse mennesker rundt omkring med et glass i hånda og gode juleklemmer på lager.. Palmene lagde tak over oss alle og de innfødte mingla blandt oss og snakka og snakka, på himmelen var det totalt stjerneklart og fullmånen skinte alt den kunne.. alt detta høres ut som en klisje, men det var jo sånn det var jo...!!! Som klippa ut av en hvilken som helst eventyrbok. Alle ungene gjør jo at dette blei helt perfekt. De lekte rundt i sanda helt til Marte i Thea kom og ville ha med meg til å gå rundt juletreet.... juletre?? her ?? neida det var et digert palmelad stikki nidi sanda med litt glitter på og så dansa vi rundt den og sang alle julesangene! Til slutt var vi en hel haug med folk rundt palma og jeg har i allefall ikke gått rundt juletreet sånn på maaaaange år!! Maten var lokal kylling og pork, salad and rice.. very good! Men jeg kunne selvfølgelig ikke spise mat på julaften uten SURKÅÅÅÅL så jeg hadde med meg kjele og en pakke surkål og en pakke rødkål som jeg varma på grillen til Willie.. DEN fikk bein å gå på skal jeg si dere!! Helt toppers julaften! Utover nattta satt vi i sanda og prata med ungene og Marte og Maren hadde en egen liten palmehytte på stranda de hadde lagd og der lå de og flira og prata i mange timer..

Bequia er en flott øy. Ca 4-5000 innbyggere (som Trøgstad fant vi ut..) og de har det meste, selv om butikkene ser ut som de gjorde i Trøgstad da jeg var lita.. De kan skaffe det meste av ting og tang.. det tar bare en båtreise over fra St. Vinvent og Kingstown før de har det! Take only two days hehe.. og alle lever godt med dette tempoet! Får de ikke det i dag eller i morra kommer det vel en annen gang.. og de trekker på skuldrene og sånn er det bare..Dette fikk jeg prøve da jeg fant ut at kameraten til Willy som grilla for oss på stranda, hadde en sønn på 11 år som hadde en kreftsvulst på halsen som han akkurat hadde operert og han satt i mørket under palmene på julaften.. Jeg spurte hva han ønska seg aller mest til jul og han turte nesten ikke si det, for det var en blå sykkel, men det måtte ikke faren høre for de hadde ikke råd til den. Jeg snakka med faren og fant fort ut at en sykkel ikke kosta all verden og at det var greit om jeg kjøpte den. Så da gjorde jeg det da.. Opp i butikken 3.dag jul og kjøpte sykkel. Den kom med båten og ble satt sammen og med et nytt dekk var den helt fin. Så kunne julenissen komme til LENROY også. Sykkelen var riktignok ikke blå men i sølv, men det så ikke ut som det gjorde noe - han var utvilsomt glad, men også veldig forlegen over at han blant de andre gutta hadde fått en splitter ny sykkel! Da vi gikk for å punpe opp dekka spurte de andre gutta i gata om det var hans sykkel og han tørte nesten ikke å nikke, men han bare smilte til dem..

Da sykkelen var vel overlevert kunne vi sette seil igjen. Da måtte vi jo se Mystique!! SUPERKJENDISØYA DER MICK JAGGER OG TOMMY HILLFIGGER BOR I FERIENE SINE.. Det tok bare to timer ned dit og der ligger ei bukt med 30 moringer i. Lang sandstrand, en bar på land, men den er ikke hvilken som helst bar men THE BASILS BAR!! Der Mick Jagger spiller opp under et røtent bambustak og uten vegger.. når han er der og er i form.. Vi inn på land og gikk til den eneste kaffeshappa på øya, men der var det i tillegg to lekre butikker som solgte DEEEE LEKRE TINGENE TIL DEEEE LEKRE PRISENE, men det bryr vel ikke disse stjernene seg så mye om eller ..Vi måtte jo inn og titte da for det koster jo ikkeno.. og så tok vi en kaffelatte utenfor og hvem kommer ikke slentrende ut av butikken andre enn; HUGH GRANT!!! MY GOOOOOD! HE'S HERE - RETT FORAN OSS LIKSOM HÆÆÆ HAN SER JO AKKURAT UT SOM PÅ FILM ÅÅÅÅ GUUUUD HAN ER JO SÅÅÅ KJEKKK.. Ja ja, så har vi sett det og.. og ved siden av oss satt DEEEE modellene med leppene så stive av botox at de kunne bare drikke av tynne sugerør..og diiiigre solbrilller og så ut som de ikke hadde fått mat på et halvt år.. ho ene spiste popkorn til lunsj - det hørte vi ho sa asså.. for øra våre holdt jo på å dette av av nysgjerrighet da innrømmer det glatt.. så hørte vi at Amy Whinehouse satt på Basils i går kveld da vi satt i båten liksom...og at den og den og den hadde noen sett i gata.. KJÆRE VENE HVA ER DET VI HOLDER PÅ MED.. Vi er jo fra Trøgstad og Fredrikstad .. nå får vi slutte å tulle.. Dette her er jo det glatte galehus. Nei, her gidder ikke vi å være - vi vil tilbake til Bequia sammen med alle rastafolka og alle de lokale som er på stranda og i byen.. myyyye koseligere.. så da så

Vi er i dag tilbake på Bequia og vi skal ha en ny kveld på stranda med Willy og de lokale rastafolka og alle de norske båtene som er her. NYTTÅRSAFTEN ER DET HER OG!! ALLE DE INNFØDTE GLEDER SEG TIL Å FESTE TIL MORRAN.. diesel og vanngutten hadde begynt å drikke øl på jobben i dag kl. ni for i dag var det lov.. og småbåtene kjører konstant rundt og tilbyr hummer - digre hummer uten klør faktisk.. så vi kjøpte en til lunsj så den skal fortæres her omord i Marelia nå.. Jentene har vært på land og handla mat og frukt og isposer og litt rompunsj til i kveld.. mens jeg har sitti her og skrevet til dere. Kl. tolv i natt er det stort fyrverkeri på land her, for de elsker fyrverkeri!! OG DA SKAL JEG STÅ UNDER STJERNENE OG SE OPP OG SENDE NOEN STJERNETANKER TIL ALLLE DERE HJEMME OG I WIEN, CUBA, BERGEN OG ELLERS DER DERE ER... JENTENE OG JEG OG ØYVIND HAR DET STRÅLENDE ENDA I ET PAR DAGER FØR DE SKAL BEGYNNE PÅ HJEMTUREN.. huhuuu neida de må jo hjem..

Det blir slik at Truls og Øyvind seiler Thea tilbake til Rodney bay for å hente noen båtdeler og da sitter ungene på og de drar derfra til MArtinique den 5.jan tilbake til Paris og tilbake til Halden og skole og jobb. Så er vi igang med ett nytt år og byr det på like mange spennende opplevelser som dette året... da har vi mye å se fram til.. og det håper jeg dere får også!!!

DA AVSLUTTER JEG FOR NÅ MED ET SKIKKELIG GOOOOOOODTTTTTTT NYYYYYYYTTTTTTÅÅÅÅÅÅRRRR 2000000008!!!!!!!!!!!!!! Fra HEIDI OG ØYVIND, MARTE OG MAREN OG KJETIL OG ERIK SÅ KOMMER DET ET NYTT REISEBREV HER OVER I DET NYE ÅRET!!!