ENKHUIZEN I HOLLAND

Marelia
Thu 26 Jun 2008 17:13
260608
"41:09.0N 05:17.2E"
 
 
Etter endelig å ha kommet oss ut fra Sixhaven Marina gikk vi IKKE utover mot Nordsjøen, men videre innover kanalen fra Amsterdam og inn i landet ... rart!
 
Oppover kanalen som er brei som bare det, er det regulert så en kan undre seg.. flere gater både i den ene retningen og den motsatte. Laaaaange flaaate båtær her som siger ganske fort nedover kanalene med masse last som grus eller sand eller køl eller noe annet rart og bakerst på lekterne boR døm med vinduer med blomster og gardiner i og bakerst oppå taket står bilen deres parkert! Tøft!
 
Oppe i kanalen er det en ny sluse vi må forsere av mange.. der er det egne gater merka med digre skilt det står SPORT på og store piler helt inn til kanten av kanalen. Der er det egne små avlukker til seilbåtene og de andre småbåtene som cruiser oppover kanalene. Det blåste ganske friskt ( 10-12 sek.m) inni kanalene da.. tenk utafor a!! Her må en legge til ventebrygger og vente på åpning og det er ikkkke lett når vi blåser fra kanten så lett som en plett.. Øyvind må hoppe på en smal trekant med to tau og få festa Marelia fort som f.. ellers blåser jeg ut og sideveis avgårde.. Det er litt stress og litt angst ute og går her.. Så inn i slusa og vi greier ikke å få festa taua fort nok og vi siger vekk fra veggen.. OK da får vi legge til på andre sida da.. heldigvis ligger det ikke noen båt der enda.. og Marelia blåser over til andre sida av seg selv, så får vi festa fast i veggen der.. helt til vi skal ut og da blåser vi som et klister inntil veggen og vi må bruke alle krefter på å få døtta Marelia ut fra veggen samtidig som jeg skal styre fram og ut fra veggen .. lett! Nei, det blir høl i hånda av murpussen, tauet henger seg fast i kryssholtet mens båten siger framover og så blir det bare ball... jeg HATER sånt pes og amatørmessig håndtering av båt men sånt skjer.. ekstra artig da at to pene små Hollandske trebåter smiler veeeeldig da dem passerer oss etterpå - fy flate s¨ååå flaut.. men skitt au.. ingen skade skjedd på båt så dritt heller- lenge siden vi har gått kanaler nå se..
 
Etterpå er vi ute på¨den digre innsjøen midt i Holland og seiler oppover og utover et digert "hav".. bare at her er det aldri mer enn 3 - 4 meter dypt hehe.. Vi går i ei merka renne som har digre bøyer på hver side og vi møter masse båter på denne veien midt i sjøen..
 
Etter noen friske timer med bølger og vind ankommer vi den andre slusa for å komme oss inn i neste del av innsjøen. Alle vannreservoarer i Holland er jo regulert med sluser i tilfelle mye vann innafor, for da må dem pumpe ut vannet i nordsjøen så folk som bor langs vannkanten ikke skal bli blaute på beina inne i stuene sine..
 
Sååå deilig å ha Thea foran oss da!!! Christin og Truls har karta og de leser og studerer samtidig som de seiler med forseilet oppe. Inn mot en motorvei og der er det jaggu et høl i veggen.. grønt lys og vi feier inn i ei diger sluse. Nå er vi litt bedre forberedt med tau inn og ut av båten så nå fester vi taua med letthet.. selv om det blåser bikkjer .. På andre sida dukker en liten nudelig by opp med gamle hus og kirkespir og ei båthavn utav en annen verden.. En hel skog med master ligger innafor en gresskant og vi lurer på om det er plass til to til..
 
Truls runder kanten og svinger Thea inn i båthavna.. og hva er det første vi ser??? Et NORSKT FLAGG BAKPÅ EN BÅT!! Vi svinger bortom og de forklarer forholda i båthavna så dette blei jo kjempelett!! Sånn flaks da gitt!! Vi legger oss helt inntil butikken innerst i havna og da kommer det besøk ombord. De norske var : Maaike og Erno Langereis ! med barna Saane og Bob fra Flekkefjord!!! og fra Holland. De er opprinnelige Hollendere som flytta til Norge i 1992 og var "hjemme" på ferie! For en lykke. Ungene traff hverandre skikkelig og dem har vi ikke sett etter at vi ankom..hehe Så ble det enda en kjempekveld med de voksne rundt et lite bord med en lykt på og tepper og dyner rundt beina og mer seilerfaring og utveksling av planer og minner!!
 
Havna heter COMPAGNIESHAVEN og byen ENKHUIZEN! En nusselig, liten, gammel Hollands by med DEN koselige gågata og gamle hus!! Kirkespill i klokkene hver halvtime så her ble vi en dag til til ungenes store lykke!
 
Truls og Øyvind fikser seil og forøker å få tak i blokker og duppeditter.. mens vi vandrer gatelangs og tar en kaffe på kafè. Koselig! i kveld blir det ost og vin ombord i Hansen til fam. Langereis før vi går videre i morgen tidlig. Vi må jo nordover til den skikkelige kanalen der vi skal teste bunnforholda med Thea først.. som stikker 2.10 og det kan jo bli spennende.. vi har slepetauet klart til de står fast i sanda.. hehe eller blir det oss?? Ingen som veit enda.. for det er sandbanker i hytt og pine oppi her! Vi må kjøre for motor og gå litt i sikk sakk for å finne dybder på over 2 m sier Erno.. jadda, here we come..
 
Dere får følge med i morra så skal dere få høre hvor vi står haha.. kanskje vi må overnatte midt uti en kanal gitt.. men vi har jo liggi mye på svai vi da så det skal nok gå..bare at vanligvis har vi jo vann under kjølen, men en kan jo ikke forlange alt heller da..
 
Prekæææs i morra eller over i morra.. det spørs..
Hilsen fra glade MARELIANERE PÅ VEI NORDOVER PÅ ILLE GRUNDT VANN!