Den Helder - Holland

Navigo - Caribien tur/retur
Michael Boe
Fri 9 Jul 2010 10:02
52:57.732N 04:46.935E    Den Helder
 
6. juli efter en enkelt overnatning i Ramsgate, hvor skipper fik kantet kysen (= klippet håret..) og Malthe købte brugte Playstation spil for lidt af de mange opsparede lommepenge. Bliver han måske fedterøv som sin far? Maja og Maria shoppede i mellemtiden. Den lokale Royale Yacht Club havde godt WIFI og kold ale i hanen, samt oceaner af sølvtøj (= trofæer fra kabsejladser) i skabet der skulle beundres.
 
Turen over Nordsøen var forestående, men denne gang det rene barnemad med hensyn til distance. 159 sømil i lige linie til Den Helder i Holland. Hertil skal så lægges lidt for at undgå trafiksepareringszonerne, vindmøllefarme, kabelnedlægningsarbejde, olierigge samt vige i ny og næ for den meget tætte shipping. Traumjäger sejlede samtidig med os, men skulle hele vejen til Kielerkanalen og valgte en nordligere rute, der ville bringe dem ud i mindre trafikeret farvand.
 
  Traumjäger i modlys. Vi sejler ved 18 tiden. 
 
 
  Hvad siger I så? Stadig noget tid til solopgang. Skipper har sin 11 timers hundevagt med migræneramt kone.
 
Man er ikke alene i denne sydlige del af Nordsøen. Der er store skibe overalt, og VHF'en gløder når det skal aftales hvordan man passerer hinanden. I trafiksepareringszonerne er det nemt nok, men der kom vi ikke. Udenfor trafiksepareringszonerne kommer skibene i alle retninger på vej til separeringszonerne eller på vej på tværs. Vi fungerer næsten som ethvert andet skib derude, og bliver behandlet på samme korrekte måde. Vi har AIS og kalder skibene ved navn direkte når nødvendigt, og har lært tricket med konsekvent at kalde modparten der svarer for "captain". Nedenfor er der et billede af plotteren med fire lastskibe og tankere omkring os. Det morsomme er at den røde trekant bag os, som ikke er "aktiveret" (udlæsning af skibsnavn, fart og pejling - de tre andre skibe er aktiveret) sejlede mod sydvest og IKKE nordøst, som trekanten indikerer. Indikatoren bevægede sig naturligvis i overenstemmelse med skibets position, men deres AIS transponder sendte en forkert kurs ud. Vi kaldte dem for at fortælle dem om problemet, og de havde haft lidt bøvl med deres AIS, sagde de, og nu var den så gal igen. Forøvrigt kaldte Santa Car før den fotograferede situation Norsky, for at spørge om han ville gå lidt til bagbord så de kunne fortsætte lige ud. Norsky afslog og bad ham om at holde sig til vigereglerne, hvorefter Santa Car svarede, at han så ville gå til styrbord. Det passede os fint, for så kunne vi fortsætte på vores kurs - Santa Car var nemlig på vej lige ned mod os. Som englænderne siger: "Not for the faint hearted".
 
  Omgivet af 4 skibe. Vi er kommet op fra sydvest og trækker det sort/magenta farvede spor efter os.
 
Da vi næsten var fremme fik vi besøg af en hvid due, der i andet forsøg landede på sprayhood'en. Den var meget træt og tog først en "morfar", men endte med at spise og drikke, før den klattede godt og grundigt et par gange og satte afsted mod land som nu var tæt på. Hvis det nu var en fredsdue, så ville vi hjælpe den bedst muligt på vej.
 
 
 
 
 
  Så er vi i Holland. Fyret ved Den Helder.
 
Fortøjningerne røg i land kl. 19 efter 25 timer i søen. Skipper var ikke til meget sjov og ballade efter mindre end 2 timers søvn undervejs, men vi fik da lige set Spanien slå Tyskland inden vi røg i køjen.  
 
Planen er at sejle et smut ind i kanalsystemet og opleve Holland og vm-finalen på søndag, før vi sejler det sidste stykke østpå til Kielerkanalen. Vi anløber Taarbæk den 20. juli eller få dage efter.
 
Hilsner fra Navigo