Afgang fra St.Thomas

Navigo - Caribien tur/retur
Michael Boe
Mon 10 May 2010 00:12
18:20.310N 64:55.882W
 
Afgang fra St.Thomas
 
Så er det ved at være "alvor" igen. Vi har stuvet drinksglassene af vejen, afmonteret grillen og har endda fundet varmt tøj frem til kolde nætter. Lidt vemodigt at skulle forlade det skønne Caribien, men også spændende med en Atlantkrydsning foran os.
 
En østlig Atlantpassage er af en anden karakter end da vi helt problemfrit kanede over til Caribien i Passatvindsbæltet. Sidst skulle vi dykke tilpas meget syd for at fange en stabil Passatvind fra østlig retning, og undgå højtryksområdet i Midtatlanten, hvor der er meget lette vinde. Nu skal vi tilsvarende sejle nok nordpå til at fange de vestlige vinde og ride udenom det vindstille område. Derfor sejler man ikke den lige vej til Azorerne (øen São Miguel i vores tilfælde), men adderer ca. 400 sømil til den direkte rute på knap 2400 sømil. Kommer man op på 39-40'ende breddegrad via rute nær Bermuda får man både et kærligt skub af Golfstrømmen og er næsten sikker på god vind. Det er dog meget mere skiftende betingelser heroppe end i Passatbæltet, da vindmønsteret domineres af lavtrykssystemer der bevæger sig mod øst. Jo mere nordligt man går - jo mere vindsikkert, men også med risiko for en solid kuling. En mere sydlig rute indebærer større risiko for vindstille og mindre medstrøm, ja endda modstrøm, hvis man går sydligt nok. Vi vil holde et vågent øje på vejrfilerne og forsøge at finde en gylden middelvej igennem, men variationerne kommer langt hurtigere end vi kan flytte os, så vi vil opleve varierende forhold. Kommer der et ubehageligt lavtrykssystem med høje vindstyrker, kan vi nok nå at "dukke os" en lille smule, men ikke helt undgå det.
 
Hvad man ikke lige forestiller sig er, at vores planlagte rute tager os igennem et område, hvor isbjerge eller såkaldte growlers kan forekomme i specielle år (sydøst for Newfoundland ned til under 40 grader bredde). Der er dog ikke problemer i øjeblikket, og vi henter løbende meldinger ned med sattelittelefonen.
 
Vi har taget ekstra diesel i dunke ombord og har nu til 900 sømils sejlads. I øjeblikket er 240 liter surret ved styrbords ræling, da de første 3-4 dage ligner frisk styrbord halse sejlads på kurser fra bidevind til halvind. Det bliver som at have tre gaster bøffende til luv. Der er masser af tid til søs til at flytte rundt på dunkene undervejs. Provianteringen er på plads, og nu hvor vi har watermakeren i brug kan vi også udnytte den på passagen. Watermakeren har været rigtig dejlig at have i Caribien, hvor vi kun har været i marina 2 dage. 
 
Maria har skrantet lidt på de senere uger, og døjer med ledsmerter, der har udviklet sig fra småting i efteråret. Vi har været til læge i St.Thomas og fået gigtmedicin udskrevet. Videre undersøgelser foretages hjemme, hvor behandlingen alligevel ville være den samme som hun får nu.  
 
Båden er møjsommeligt gennemgået og alle systemer er oppe og velkørende. Bunden er renset af, så vi ikke taber fart grundet begroning. Esben er ankommet på trods af ulmende vulkaner, og i morgen tidlig den 10'ende sejler vi afsted. Vejrudsigten er rimelig, selv om det ser ud til at vi får vinden lidt for meget i næsen efter en dag i søen. Efter knap 4 dage forventer vi at skulle have motoren i gang i 1-1½ døgns tid for at komme igennem en mere stille område som ofte ligger halvvejs oppe mod Bermuda.
 
Vi planlægger at sende rapporter hver anden dag. Stay tuned! 
 
Hilsner fra
Navigo