Gran Canaria

Navigo - Caribien tur/retur
Michael Boe
Sun 8 Nov 2009 11:30
27:46.88N 15:42.62W
 
Gran Canaria
 
Nu er vi i turistfælden Puerto Rico på sydkysten af Gran Canaria. Gran Canaria hedder ikke sådan, fordi det er den største ø blandt de kanariske øer - den er kun tredjestørst. Der bor dog flest mennesker, nemlig omkring 750.000, hvilket er lidt mere end på Tenerife. "Gran" blev adderet til ære for den originale befolkning, der kæmpede bravt imod spanierne, og i flere årtier holdt dem stangen.
 
Snart er det tid til en lidt længere sejltur. Vi glæder os, men er også spændte på hvad der møder os, og på hvordan vi vil opleve så mange dage til søs. Passatvinden er den vind der skal bære os til Caribien. Viser passatvinden sig fra sin bedste side, så får vi vind bagfra med gennemsnitligt 6-8 m/s, og sjældent over 12 m/s. Rundt regnet en halv knobs medstrøm skulle vi også kunne regne med. Nu er det dog sådan, at selv ved veletablerede passatvinde er der dage med vinde hvor vinden ikke er medvind og endda vindstille dage - totalt måske 10% af tiden. Til at starte med skal man også finde passatvinden. Det er ikke svært, man skal bare sejle sydpå. Det der er svært er at vide på forhånd, hvor langt man skal idet udstrækningen af passatbæltet mod nord svinger fra år til år og med årstiden. Det er skidt at gå vestpå for tidligt og blive fanget i de lette vinde, der dominerer det massive centrale højtryk i Atlanten. Ideen er at komme solidt ind i passatvinden, 200 sømil, og så derfra gå den direkte rute.Ydermere når man gerne vil sejle først på sæsonen (lige efter orkansæsonen), som vi vil for at få mest mulig tid i Caribien, er passatvindene ikke så godt etableret. En hurtigere enklere passage får man, hvis man venter januar, men det gør vi ikke. Selv om det er en lang tur, så er den ret sikker da der stort set ikke er storme, og den kaldes da også "The Milk Run".
 
Vi har lagt planerne lidt om, idet vi nu regner med at gå til Kap Verde øerne, og så krydse Atlanten derfra. Der er 850 sømil til Kap Verde øerne, som typisk ligger godt inde i passatvindsbæltet. Herfra er der 1900 sømil til Barbados. Omvejen er måske bare 150-300 sømil afhængig af, hvor meget man på den direkte rute tør skære hjørnet af og sætte kursen direkte mod Caribien. Vi regner med at stikke sydpå ca. 25 november fra Tenerife.
 
Vi venter på lidt mindre vind for at gå til La Gomera. Mellem Tenerife og Gran Canaria er der en voldsom accelleration af vinden. Vi regner med, at det blæser mere end 20 m/s derude disse dage, så vi slapper lidt af her. Vi ligger lige ved siden af vores gode venner i Amigox, som vi nu har indhentet.
 
Hilsner fra Navigo