Porto Santo og Madeira

Navigo - Caribien tur/retur
Michael Boe
Fri 23 Oct 2009 17:20
32:38.75N 16:54.50W
 
Porto Santo og Madeira
 
Porto Santo er kendt for sin fantastiske gyldne sandstrand på sydsiden. Her fik vi for første gang på turen badet i rigtig varmt vand, og nu kommer der til at gå længe før vi igen skal overvinde det kolde gys når vi hopper i karret. Sammen med nye venner fra Belgiske "A Small Nest" og australske Sunboy blev stranden dyrket og Luke hjalp Malthe til stående at ride sine første små bølger. En aften spillede børn og voksne et "vampyrspil" siddende i sandet på stranden - rigtig hyggeligt!
 
 Maja med tøsevenner
 
 Malthe med en lille ven han fandt i havnens bruserum
 
 
Porto Santo har dog også meget andet at byde på, som kunne nås på cykel eller med en udflugtsbus.
 
 
 
 Porto Santos sydvestlige hjørne
 
 Klassisk turistpositur
 
 Havnen set lidt fra oven fra udsigtspunkt på turen
 
Vi fejrede Majas 13 års fødselsdag i Porto Santo - hjælp vi har en teenager iblandt os!
 
Vi ventede længe i Porto Santo på en pakke, som bare ikke ville komme. Til sidst måtte vi videre og sejlede til Quita de Lorde Marina på Madeira efter at have efterladt vores logo på havnen, som der er tradition for at langturssejlere gør. (Blandt de mange logoer fandt Maja desuden S/Y Jonna's logo fra 2005 - en langturssejlerfamilie fra Taarbæk). 
 
 Sådan blev det, efter nogle timers "billedkunst" i Navigos skole...
 
Turen til Madeira (19/10) var en fin eftermiddagstur på 4 timer i fin luft på halvvind. Her fik vi heldigvis et kort besøg af delfiner, så farmor og farfar også kunne nyde dem.
 
  Unge og ældre i cockpittet
 
 Så er vi der næsten. Er der mon flere delfiner eller havskildpadder (vi så to)
 
 
Farfar måtte skåne knæet, men resten af holdet gik en etableret vandrerute ud på Madeiras nordøstlige spids i middagsheden.   
 
 
 
 Udsigten fra toppen ved vendepunktet
 
 
 
 Ungerne med øens nordvendte kyst i baggrunden
 
 Maja og Maria puster ud.
 
 Maja fodrede firben med kiks. Malthe fangede dem og bar rundt på dem..
 
 Marinaen i det fjerne. Vi er ved vendepunktet.
 
Dagen efter lejede vi en lille bil for at se mere af øen. 32 euro for en lille bil leveret og afhentet på kajen. Havde vi haft mere tid havde vi beholdt den et par dage mere. Der er fantastisk meget at se på indefra bilen, og når den kastes ind i vejkanten til et udsigtsstop. De mange seværdigheder spredt omkring på øen kræver også transport.
 
 I Porto Moniz (nordvestlige hjørne) fik Malthe og Skipper nye uldhuer. Hvorfor de strikker sådanne huer på Madeira aner vi ikke! Så er vi klar til nattetjans på Nordatlanten senere.
 
 Vi vidste fra vejrmeldingerne at store swells var kommet ned fra en storm nordpå. Og yes... der var "store rutebiler", som det hedder på surfsprog. Der er sjovt nok ingen marinaer på nordkysten af Madeira...
 
 Oppe på plateauet med køer på vejen. Madeira ser ud på alle mulige måder - alle smukke.. Vi må komme igen og gøre Levada vandreturene og se (endnu) mere på den helt specielle urskov der findes på Madeira. (Levadaer er kanaler bygget for at hente vandet ned fra højderne til dalene og skråninger, hvor der dyrkes bananer og andre afgrøder. Laurissilva skoven overlevede den seneste istid og er så speciel at den er et World Natural Heritage Site)   
 
  Vi kørte op over skyerne til Madeiras næsthøjeste punkt - Pico do Areeiro på 1818 meter
 
  Vi havde desværre ikke tid til at gå hele vejen over til den højeste tinde på 1861 meter - Pico Ruivo de Santana. En 3.5 times vandretur ovenpå skyerne, som vi må have til gode.
 
 "Skynd dig, Michael! - Her er hundekoldt". Er det her de bruger huer??
 
Sejlferien var ovre for farmor og farfar i denne omgang, og marinakontoret hjalp med at finde nogle flybilletter til rimelige penge. Hyggeligt at samle 3 generationer ombord - og især ungerne har nydt besøg hjemmefra. Der var plads nok i båden, selv om man godt kunne mærke at det med 6 ombord var lidt sværere at komme rundt om hinanden i båden.  
 
Vi sejlede til "storbyen" Funchal og fik klemt os ind i havnen. Vi fik, som lovet, holdt Majas fødselsdagsmiddag på McDonalds og dagen efter set et spændende interaktivt museum om Madeiras historie (Madeira Story Center).
 
  Hygge i skibet. Phil fra "Deep Blue" (ham med den hjemmelavede radarreflektor) er på besøg til en ingeniørsludder. Phil er pensioneret amerikaner og sejler "single handed" i en 28 fods lavbudget båd, hvor han laver det meste selv..