Caledonian Canal

Navigo - Caribien tur/retur
Michael Boe
Mon 27 Jul 2009 20:36
56:50.93N 05:05.35W
 
The Great Glen skærer sig ned i Skotland fra Inverness i øst til Fort William i vest. Under istiden forskød gletchere sig langs denne linie og dannede en u-formet dal. Sidenhen udgjorde The Great Glen en ældgammel rejserute på tværs af Skotland. The Caledonian Canal følger The Great Glen fra kyst til kyst. Den totale længde er 96 km, hvoraf 35 km er udgravet. Resten udgøres af søer (lochs), med Loch Ness som den vi alle kender til. Der er 29 sluser og 10 svingbroer. Svingbroerne åbner ved at svinge om en lodret akse (den ene ende af broen), i stedet for at vippe op, som vi kender det fra DK. Alle sluser er bemandet med meget søde og hjælpsomme "lock keepers" og det hele går stille og roligt og med fuld kontrol. Kun skal man holde et vågent øje med chartermotorbådene, hvis besætninger ikke alle er lige trænede! Det er kun et øjeblik siden at vi blev vædret af en chartermotorbåd, mens vi lå langs pontonen. Chafføren forsøgte at ramme pladsen i forlængelse af os, men blev taget af vinden og så gik det galt. Rolig far! - ingen skader. Det er et meget betagende sceneri man kommer igennem når man følger kanalen med græs- og skovklædte strækninger og med stejle dalvægge og endnu større bjerge i det fjerne. 
 
 Indsejling til Caledonian Canal
 
 Vi venter på at den første sluse åbnes
 
Vi lavede første stop i Seaport Marina lige efter de første to sluser ved Clachnaharry. Herfra kunne vi cykle ind til Inverness og få lidt "storby feel".
 
 Riverside i Inverness
 
Dagen efter sejlede vi til Fort Augustus i den vestlige ende af Loch Ness. Op gennem sluserne fulgtes vi med en amerikansk og to norske både.
 
 
 
 
På den ene norske båd, med 4 unge gutter ombord, stod de på surfbræt efter båden over Loch Ness. De skal sidenhen videre til Brasilien, og forbi Grønland hjemover. Vi lurede det bedste vi kunne efter Nessie da vi kom ned gennem Loch Ness, men desværre er der ingen særlige historier af berette - og vejret var ikke det bedste..
 
 
 
 
 
I Fort Augustus snakkede vi meget med Esprit d'Escales fra US Virgin Islands. Ombord var Bonnie og Tim, som gav os masser af gode tips om farvandet omkring US.V.I. og endda gav os en invitation til at bruge deres bådplads på Tortola. Bonnie købte sin 46 fods Beneteau i 2003 og var alene til at starte med - godt nok en gæv dame på 60! Ombord var også to børn, Harriet og Ben, som Maja og Malthe fik leget rigtig meget med. Maja er stærk i engelsk allerede og Malthe skal nok få det lært. En finsk båd havde også en pige med, som legede med, men her var det lidt sværere at kommunikere. 
 
 Fort Augustus med Loch Ness i baggrunden
 
 
 Vi ligger ved siden af Bonnie og Tim
 
 Bonnie og Tim med indkøbte huer til børnebørnene
 
 
Næste stop var i Gairlochy i vestenden af Loch Lochy. Vi var nu forbi højeste punkt som er Loch Oich i 35m højde. Maja og Michael nappede en god tur opad skråningen på mountainbikes, for at kigge på en vandkraftstation og skræmme nogle køer, der var noget utrygge ved Majas selvlysende hættetrøje. Når man kommer i vejret er udsigten helt fantastisk - hold op hvor er her meget plads. Da det var nær skumringstid måtte vi også besigtige en lille meget gammel kirkegård, hvor de nyeste grave var 100 år gamle.... spooky...
 
 Klassisk skotsk slotsruin..
 
 Fly fishing is an art!
 
 
Nu ligger vi ved Banavie nær udsejlingen af kanalen. Der er noget slusearbejde foran os før vi igen er i saltvand. Nu må vi læse lidt på lektien, hvorhen turen videre skal tage os. Vi har lidt forslag fra en meget snakkesalig dame i slusen ved Fort Augustus, hvor en masse turister fulgte slusningen tæt. Måske ser vi på Oban, som hummerfiskerne i Lossiemouth nævnte. Vi har ingen cruising guide for det område vi kommer til - vi køber måske en - ellers finder vi helt sikkert nogle gode steder alligevel.
 
Vi har været rigtig glade for varmen i båden, for selv om vi har haft sol, så har der været mange byger og længere regnvejr. Det er ikke så farlig varmt her når solen ikke skinner, men kahytten er varm og køjen tør. God er varmen også når ungerne stivfrosne kommer op fra badningen! Bliver det for hedt indvendig er fryseren leveringsdygtig i is;-)
 
Langs kanalen er der masser af pontoner, hvor man kan stoppe op. Der er gode toilet- bade og vaskefaciliteter, som man får adgang til med sin kanalnøgle. Der skal dog betales for vaskemaskinerne. Det er gratis at ligge ved pontonerne, som dog typisk ikke har strøm. Alle steder i Skotland - også i kanalen - har det været meget let at finde plads. Vi har betalt 189£ for en 8-dages transit-licens. Sejler man ud til den samme side man kom ind, så er det billigere. Det må siges at være ganske fair priser.
 
Forøvrigt er der indført et loft på en enkelt times daglig computertid til ungerne, undtaget dog når de ser "Big Muzzy" som skal træne Malthe i engelsk.
 
Nok for denne gang. Allerede alt for meget, synes Maria..
 
 
 
 
 Svingbroen åbner i det fjerne...