51:55.65N 10:17.03W

SV Indira
Freek & Willeke
Wed 24 Jul 2013 10:44
We zijn in Ierland! Schreef ik in het begin nog dat we onder goede omstandigheden 9 à 10 dagen nodig zouden hebben voor de oversteek, uiteindelijk hebben we het in iets meer dan 8 dagen gedaan en zijn we gisteravond aangekomen. Het hoge druk gebied dat in de voorspellingen bij vertrek nog de hele tijd solide boven Europa zou liggen, werd in iedere voorspelling daarna steeds zwakker. Het eerste laag kwam daardoor al iets oostelijker uit, waardoor we eerder dan verwacht een directe koers konden gaan varen. Daarna verdween het hoog geheel van de kaart en kregen de lage druk gebieden de overhand. Minder mooi weer, maar ook wind uit de goede richting afgewisseld met veel kortere windstille periodes.
 
Ok, we hebben de laatste dag wel iets vals gespeeld. Voor aankomst voor het donker op dinsdagavond moesten we snelheid behouden en toen de wind toch wat inzakte, moesten we de motor bijzetten om die snelheid te halen. ‘s Nachts aankomen trok ons niet in verband met onverlichte visnetten en lobsterpots. Alternatief was dan nog dobberen om dan op woensdagochtend met het eerste licht aan te komen, maar wij hebben een hekel aan dobberen. Bovendien zou de wind gedurende de nacht toenemen en dan zouden we dus nog een oncomfortabele laatste nacht hebben.
 
En zo zeilden we gisterenavond tegen zonsondergang Valentia Harbour binnen, waar we een mooi plekje aan een steiger vonden. We zijn nu weer echt in Europa. Nog niet helemaal het vasteland natuurlijk, maar het is het grootste stuk land dat we aandoen sinds ons vertrek uit Portugal in oktober vorig jaar. Nu nog even toeren in zuidwest Ierland, voordat we via zuidwest Engeland terugvaren naar Nederland.
 
We zijn inmiddels erg blij met de keuze voor aankomst dinsdagavond. Het komt momenteel met bakken de lucht uit vallen; het waait hier op de rivier al een constante windkracht 7 en hebben zelfs een vlaag van acht gezien en om 11 uur vanochtend was de temperatuur nog steeds maar 16,7  graden....Welkom in Ierland!
 
Afgelegde afstand: 1134 zeemijl
Duur tocht: 8 dagen, 3 uur en 20 minuten
Gemiddelde snelheid: 5,8
Aantal motoruren: 54