32:22.70N 64:40.28W

SV Indira
Freek & Willeke
Sun 26 May 2013 14:24
Vannacht om kwart voor twee aangekomen in Bermuda. Ook de laatste drie dagen schoten we met dagafstanden van 159, 163 en 157 zeemijl super op en we zouden dus veel eerder dan verwacht bij Bermuda aankomen. De laatste dag was het weer echter bar en boos. Er kwam een koufront aan en dat denderde zaterdagmiddag over ons heen. Niet veel wind, integendeel op wat windstoten na viel de wind juist weg. Maar wat een regen, bakken en bakken vol. En de temperatuur zakte voor het eerst sinds de Canarische eilanden ook weer onder de twintig graden.
Als het ergste van het front achter de rug is, klaart het gelukkig weer iets op en beperkt de regen zich tot enkele buien. Om voortgang de goede richting op te houden, hebben we inmiddels de motor gestart en die gaat niet meer uit. De ETA is iets na middernacht. Na een blik op de kaart en de weersvoorspellingen besloten om dan maar 's nachts de haven aan te lopen. Wel wat onverlichte tonnen en een smalle ingang, maar het leek verder allemaal redelijk recht toe rechtaan. En dat klopte ook, dus om kwart voor twee waren we bij Saintes Georges Town.

En dan denk je dat je klaar bent? Mooi niet dus hier! Eerst moet je afmeren bij het Customs dock om direct in te klaren. Het is de eerste plek waar je je ook echt direct moet inklaren. Over het algemeen moet je dat binnen 24 uur doen, maar niet hier. Je wordt direct door de Bermuda Harbour Radio naar het Customs dock gedirigeerd. Overigens doen ze dat al als je nog 25 mijl te varen hebt! Vijf uur voor aankomst werden we al opgeroepen, wat onze bedoelingen waren. Een duidelijk gevalletje 'Big Brother is watching'.

Eenmaal ingeklaard moeten we dan weer losgooien en op zoek naar een ankerplek. Ook dat is hier nog geen sinecure, want het is hier vol. Voor het eerst sinds tijden weer een grote internationaal gezelschap van boten, maar de ankerplek is maar klein. Om kwart over drie (of eigenlijk kwart over vier lokale tijd) liggen we echter voor anker. Tijd voor een aankomst biertje.


De statistieken: 840 zeemijl gevaren in vijf dagen en 15 uur. Een gemiddelde snelheid van 6,2 knopen en de motor heeft 16 uur gedraaid.