40:47.30N 25:29.81W

SV Indira
Freek & Willeke
Wed 17 Jul 2013 07:32
We zijn maandag aan het eind van de middag vertrokken voor de laatste lange tocht van dit jaar. Het is ongeveer 1100 à 1200 mijl tot aan Ierland. Onder goede omstandigheden een afstand waar we 9 tot 10 dagen over zouden doen. Maar de weersomstandigheden zijn niet ideaal. In eerste instantie zouden we iets westelijker dan noord moeten varen om goede wind te hebben. Geen directe koers naar Ierland dus, maar deze omweg is wel normaal. Verder naar het noorden kan je volgens de boekjes dan de westelijke winden oppakken waarmee je echt koers kan zetten naar je eindbestemming. Helaas werden bij vertrek met name noorden en oostelijke winden voorspeld op het eind...tegenwind dus! En noch onze boot noch wijzelf houden van opkruisen. Het is oncomfortabel en de effectieve dagafstand naar je eindbestemming is frustrerend laag.
 
Toch zijn we vertrokken. Er wordt namelijk geen echt zwaar weer voorspeld; dat wil nog wel eens het probleem zijn van die westelijke winden. Wachten op gunstigere windrichting kan dus ook (te) harde wind betekenen. De voorspellingen van de windrichting op langere termijn was bovendien erg onzeker en veranderde dagelijks. We hopen dat de uiteindelijke richting niet te veel tegenvalt. Verder zorgen we nu dat we niet te westelijk worden gezet. Weliswaar hebben we daarmee iets minder wind en halen we geen record dagafstanden, maar de koers is wel directer en als de wind dan tegendraait hebben we hopelijk een iets betere uitgangspositie.
 
De tijd zal uitwijzen hoe het gaat uitpakken en we houden het weer in de gaten. Bestemming is vooralsnog Ierland, maar dat kan ook zomaar nog veranderen naar Engeland of Frankrijk. Zelfs Spanje is nu nog een optie, hoewel we dat niet hopen. Voorlopig gaat het in ieder geval lekker. Het weer is bewolkt, maar het is droog, niet te koud en met enige regelmaat genieten we van dolfijnen rond het schip.
 
COG: 5
SOG: 5,6
Weer: SSE3-4; 7/8 bewolkt
Zeil: grootzeil volledig BB, kluiver volledig SB