Seiling i natten

Smily IV's Blog
Finn A. Bostad
Thu 27 Sep 2007 04:46
31.34.023n 15.32.452w
Vi dro fra Madeira kl. 1420. Fikk fylt opp den ene dieseltanken som var ganske tom.
Satte seil, og har gjort bra fart. Det har blåst mellom 7-11ms siden avgang. Det gir oss en fart på 6-8,5kt. Nå er kl. 0430. Det er nesten fullmåne, men det er overskyet, så vi ser den ikke. Uansett lyser det opp ganske bra. Ser godt sjøen og horisonten selv midt på natten.
Minerva dro en time etter oss. Har ikke sett noe til dem. Litt SMS over Iridium oss i mellom. Har forsøkt å kalle på VHF, men ikke kontakt. Vi får finne ut av det siden.
Nå sitter jeg inne ved kartbordet og har full kontroll. Har slavestasjon inne, og alle instrumenter. Radaren går, og jeg kikker ut en gang i mellom. Kan se en båt et stykke bak oss som går for motor. Er usikker på hvem det er. Kalte en radio sjekk, og fikk svar fra en dame for en liten stund siden.
 
Når man går rett ut i havet etter å ha ligget mer eller mindre i ro i en måned, er det alltid noen timer med tilvenning. Det beveger seg hele tiden ute på havet. Det er ikke ubehagelig, men man må hele tiden passe på å sette sjøbein, og holde seg fast. Her hos oss er vi ikke spesielt plaget med sjøsyke. May-Bente er aldrig plaget, og jeg har ikke vært det på et par år. Barna kaster opp en gang i blandt, men bryr seg ikke noe om det. Vi har snakket med andre som ikke får spist på flere dager når de er på overfarter. Da blir det slitsomt. Her hos oss er det fulle måltider, og masse snacks i mellom. På natten, som er min vakt, går det med masse sjokolade og kjeks. Sitter sjelden i ro lenge. Flytter på meg, og går litt inn, og ut igjen. Står bak rattet, og sitter i cocpit. Har god kontroll med alt uansett hvor jeg er.
Tidligere i kveld når jeg skulle ha meg en hvil, og det blåste 11ms tok vi et rev i storseilet, og rullet inn litt på genuan. Normalt pleier jeg ikke å gjøre det før jeg har sett an tendensen, og det blåser litt mer på slør. Men det er greit å gi de som er våkne en rolig vakt, og meg selv en hvil uten å måtte ligge å tenke på at det kanskje er litt mye seil. Nå seiler vi for fulle seil. Jeg fikk det ut og opp når jeg så andre båter, naturligvis..
Ellers er det temmelig fredelig å seile i natten. I planleggingsfasen av denne turen var naturligvis det noe jeg lurte på om jeg ville like. Har seil flere døgn i strekk tidligere, men man vet jo aldrig hvordan det oppleves å sitte alene om natten midt i Atlanteren. Det er deilig! Båten toger avgårde, ikke noe stress, og det er jo land et eller annet sted der ute..
 
Vi regner med å komme frem til Grasiosa fredag morgen. Grunnen til at vi dro utpå dagen var at vi ikke ønsker å komme frem før det blir lyst. Vi har ikke vært der før, og det er usikkert hvordan fasilitetene er.
 
Skriver vel mer en annen gang..
 

Finn A. Bostad