Dag 11

Smily IV's Blog
Finn A. Bostad
Thu 6 Dec 2007 15:03
18.48.00n 41.00.86w
Fyttirakker'n! For et drittvær det har vært! I går kveld satte det inn med et forykende møkkavær. Det regnet ut av en annen verden. Vinden gikk på syd-øst, og det blåste liten til stiv kuling hele natten. På radaren var det bare grønt. Regn over det hele. Først var det mest kraftige byger, men så gikk det over til å regne kontinuerlig. Heldigvis var det perioder med litt mindre regn. Som fortjent falt de merkelig nok stort sett sammen med mine frivakter. Vi gikk to timers vakter, med bakvakt på sofaen. Alle luker var skalket for at det ikke skulle regne på langs gjennom båten. Nå er det en gang slik i disse varme farvannene at det da har en tendens til å bli fryktelig lunt inne. Varmt og fuktig inne, og varmt og vaskemaskin ute.
Mørket er massivt under sike forhold. Ingen måne over skyene, og svart hav. Noe som er utrolig fasinerende er morilden. I kjølvannet av båten gløder det. Langs skutesiden fosser det i grønt. Alle de brytende bølgene rundt oss er selvlysende grønne. Man får et skikkelig fartskick av å følge med på dette.
Under slike forhold er det slitsomme vakter. Ikke bare må man være oppmerksom på vindskift og seilføring, men helt sikkert er det at eventuelle skip ikke kan se oss i bygene. Vi kan heller ikke regne med at vi ser de før de er nærme. Det fordrer en oppmerksom utkikk. To timers vakter er nok.
Eirik og jeg tar oss av båthåndtering og vakter. Familien varter oss opp, og sover søtt om natten. Inne har det vært helt greit, bortsett fra temperaturen. Det er endel dønninger og brytende bølger nå. Alikevel er det ikke ubehagelig å være inne. Vi takker og bukker for de svenske båtbyggerne som lager båter som fungerer i sjøen.
 
På morgenkvisten passerte vi en annen båt som seilte med bare en stormfokk. Selvfølgelig måtte jeg da sette full genua, for å markere liksom.. Vi føyk fra'n. Bortsett fra det så vi en båt bak oss en stund. Vet ikke hvor den ble av.
Tror alikevel ikke vi har avansert noe på resultatlisten. Vi hadde satt seilene etter det vi trodde skulle bli vindretningen. Når vinden dreide lenger mot syd, kunne vi ikke gjøre noe med det. Det var stappmørkt, og bøttet ned. Det er ikke verdt det å gå på dekk da. Da fikk vi heller finne oss i å gå mot et punkt endel lenger nord en ønskelig. Nå har vi jibbet, og går mot målet med god fart. Full genua, og revet storseil. Kutterfokka ligger på dekk.
 
Oppvartningen ombord er fremdeles upåklagelig. I går var det nybakt eplekake til kaffen midt på dagen, svinefilet med kryddersaus og salat til middag. Innimellom er det sjokolade og snacks. Hvordan er nå dette, ettersom vi blir tjukkere, blir båten tyngre i sjøen..?
Vi får svømme en tur eller tre når vi kommer frem til korallsanden.
 
Finn A.