Nazare

Smily IV's Blog
Finn A. Bostad
Wed 15 Aug 2007 12:57

39.35.028n 09.04.508w
I går kom vi til Nasare. Dette er en liten by i en bukt, med en naturlig havn innenfor. Det er vist den eneste havnen på denne kysten som ikke er utløpet av en elv.
Portugals iver etter byråkrati er godt synlig her. Da vi ankom ventet vi, etter pilotbokens gode råd, på å bli anvist plass. Etter noen minutter kom havnesjefen, Capt. Mike Hadley, en ilandgått langturseiler m. frue, ut på bryggen og anviste oss plass utenpå en Moody 47. Ikke bare anviste han plassen, men også på cm'ern hvor langt foran (og bak) vi skulle ligge, hvor fortøyningstauene våre skulle gå, og om de skulle festes i oss eller den andre båten. Her er det bare å skru av tankene (og temperamentet..) og forhåpentligvis ende opp trygt fortøyd.
Etter at dette var behørig ordnet ble jeg instruert om å følge den godeste kapteinen opp til kontoret, og ta med skipets papirer og 25€ til depositum for nøkler. På kontoret ble de vanlige papirer fylt ut, og nøkler og penger utvekslet.
Deretter gikk turen til Policia Maritima for utfylling av papirer basert på nøyaktig de samme opplysninger som finnes i skipets identitetsbevis, supplert med de vanlige spørsmål om deplassement, byggemateriale, antall master, antall hk, om vi har VHF eller radar. Åpenbart er det da bare et sted til som trenger disse vitale opplysninger. Det er havnekontoret som skal kreve inn havneavgiften. Fikk beskjed om at jeg kunne infinne meg der og betale en gang før vi dro.
Til tross for det som for en nordmann synes som latterlig bruk av tid, er alle her veldig hyggelige. Den godeste kapteinen er villigheten selv i å ordne opp i alle slags problemer. Hans mobilnummer er det bare å ringe hele døgnet om det skulle være noe. Representantene for de forskjellige myndigheter fyller pliktskyldigst ut alle dokumenter, med et unnskyldende uttrykk i ansiktet.
 
I går kveld tok vi bussen inn til byen. Det er bare ca 15 min å gå, men bussen går rett ved havnekontoret. I byen gikk vi og kikket i alle slags vanlig turist butikker, og torghandlere. De var der alle sammen..
Etter å ha konstatert at ca. 95% av alle restauranter her har en meny hovedsaklig bestående av diverse slagg hentet opp med disse evig irritasjonsmomentene av noen fiskeredskaper vi møter (og dasker borti) nedover kysten, endte vi opp på et sted som i tillegg hadde pattedyr og Pizza på menyen. Der inntok vi en sen middag. Vi fortet oss for å rekke bussen hjem, men på et innfall tok vi taxi, og sparte differansen på buss: 5,50€ - taxi: 3,90€.
 
I dag er det lummert og det regner. Barna er fremdeles i pysjen (kl er 13). Her legges ingen planer, men det er en slags fridag i Portugal i dag, og ingenting er åpent. Kanskje vi drar videre, hvem vet..
 

Finn A. Bostad