Dag 5

Smily IV's Blog
Finn A. Bostad
Fri 30 Nov 2007 13:10
22.36.29n 25.48.45w
Å heissann..! Er vi ikke kommet lenger.. Det var med forskrekkelse jeg kunne konstatere at vår gjenværende distanse ikke hadde forandret seg nevneverdig siden i går. Hva kan det skyldes..? Utagerende festing med tilhørende medikamentbruk som overskygger evnen til å følge en rett linje over havet..? Eller, kanskje vi hadde brukt for mye tid på bading og slaraffenliv i forhold til det som burde være vår prioriterte streben etter båtfart..? Men nei, vi har hatt en plan! Om den er lur eller ikke gjenstår å se. Vi har fra flere kilder fått kraftige advarsler om at det vil være et felt med vindstille på den rette linje (det er som kjent ikke alltid like lett å følge den smale sti) mot St. Lucia. Derfor valgte vi å gjøre noe med det. Vi satte kursen kraftig sydover i går. Dette betyr at vi ikke har avansert noe særlig mot målet, men at vi har posisjonert båten bedre for forholdene som etter sigende skal komme. Men.. Vi glemte å mønstre på en krystallkule kyndig person. Det er derfor slett ikke sikkert at vi har vunnet noe på dette. Det finner vi ut.
En ting som er helt sikkert er at i nattens mulm og mørke, når Smily IV ligger og dasker med seilene i rotesjø uten vind, durer det forbi seilbåter til høyre og venstre. Vi har valgt å ikke bruke opp dieselen vår enda. Det vil nok også gjøre utslag på resultatlisten inntil vi finner det for godt å bruke våre reserver i en mulig vindstille periode nærmere målet.
 
Fisker er dyre! Det kan jeg foreløpig slå fast etter å ha hatt dyrt fiskeutstyr uti i flere dager uten å få annet enn ett napp (som dessuten lagde stor skade på sluken). Vi lever i håpet, og har faktisk sett kjempesvære fisk svømme ved siden av båten. De er på størrelse med delfiner.
 
Nå er det 25 grader i vannet. I natt var det ikke under 21 grader i luften. Hadde det ikke vært for alt vannet som datt i hodet på meg (hadde vi hatt vannkraftverk ombord kunne vi lyst opp alle fisker folk og dyr over, under og ved siden av oss). Jeg ble skikkelig klissblaut. Til pass for meg når jeg tenker meg om. Jeg kunne jo bare tatt på meg en skikkelig bukse og jakke. Men nei da, prisipper går foran fornuften. Her skal det være shorts og sommerlig påkledning til krampa tar meg (lurer foresten på om det er den samme krampa som tar folk som bader når de har spist..?).
 
Det er deilig med mannskap som tar initiativ. Da tenker jeg spesielt på den type initiativ som plasserer snadder for mitt alltid sultne åsyn, eller det som sitter oppe mesteparten av natten uten å klage og vekke meg. Slikt kan likes.
Alle trives ombord. Vi har en lett og fin stemning. Ingen har fått huden full for å ha pisset utenfor. Heller ikke har noen gått i tottene på hverandre for å ha sett, sagt eller gjort noe som ikke den andre kunne like.
 
I går kveld viste Cinema Atlantico "Fridtjofs jul" på DVD. Der satt vi alle sammen og koste oss i sofaen, midt ute i Atlanteren med sommervarme på alle kanter, og så på en god norsk vinter og juleforberedelser.
Kult spør du meg..!
 
Finn A.