Atlantic X-ing: Dag 8, DTF 1.765nm

Aquamante
Vries Peter Pons
Tue 8 Dec 2009 10:00

Dag 8: 8 december 2009, 17:20.8N 30:56.4W, DTF 1.765nm

Lunch: Stokbroodje Tomaat, mayo, komkommer, philedelphia, peper, zout

Diner: Thaise groene curry, rijst, dunne enrecote, kokosmelk, limoen,komkommersalade

Wind is de afgelopen dagen stuk minder, ONO of NO 2-3 en met zo’n 10 knopen wind op de kont doet Aquamante weinig, behalve rollen. Da’s duidelijk een onderbelicht onderwerp, als je over de oversteek leest, maar zoals uit dit verslag op te maken valt, houdt het ons dagelijks bezig en uit onze slaap. 2009-11-28 Atlantic Crossing 033Moeilijk om de gennaker voor de wind vol te houden, dus er komt een nieuw zeilplan: er ligt nog een oude genua aan boord, bijna hetzelfde maatje als de nieuwe genua, en  die besluiten we met een losse broek Vlinderen met oude genua in losse broek(niet aan verstaging) op te zetten naast de nieuwe genua, die we nu uitbomen i.p.v. het kotterzeil. Daarmee kunnen we zo goed als voor de wind varen, wat voor onze huidige koers het  beste is. Blijft alleen het rollen over, maar dat deden we toch al. Wel opletten voor het schavielen van de schoten bij de boom, dus daarvoor draait de man van de snelle oplossingen Hein wat plastic beschermers van oude tuinslang in elkaar. Even wat gehannes met het installeren en opletten om daarbij niet overboord te vallen, maar het werkt. Met weinig wind, zeilplanwijzigingen en dergelijke tot op heden drie uur gemotord sinds het begin van de oversteek.   

Bij vertrek was het plan om naar St. Lucia te varen, de finish van de ARC (Atlantic Rally for Cruisers), die een week eerder van start is gegaan, maar inmiddels heeft Daph leuke dingen gelezen over Antigua, Hein heeft ze daar ook ervaren en Vries realiseert zich dat hij in zijn St. Maarten tijd nooit op Antigua is geweest. ‘t Is ook nog ‘ns dichter bij St. Maarten, van waaruit Hein via Miami naar Mexico zal vliegen om de verjaardag van Stan te vieren. Unaniem besluiten wij de koers om te gooien en op Antigua aan te varen. In realiteit betekent dit dat we de bestemming 200 mijlen hoger moeten prikken. Aangezien men bij een oversteek meer op windverwachtingen vaart dan een precieze koers en we nog 1.800 mijlen te gaan hebben, gaan we dus gewoon door waar we mee bezig waren en verandert er niets.                

Tijdens de wacht van Daph liggen we op ramkoers met een >50m boot (zien we aan de lichtvoering), die niet reageert op haar oproepen via de marifoon. Zet vlakbij ons wel een enorm zoeklicht aan, wat toch wat onrustig varen is. Uiteindelijk kruisen we elkaar zonder problemen, blijkt hele grote vissersboot te zijn, die zijn positie waarschijnlijk niet prijs wilde geven aan de concurrentie.