Atlantic X-ing: Dag 10, DTF 1.463nm

Aquamante
Vries Peter Pons
Thu 10 Dec 2009 10:00

Dag 10: 10 december 2009, 17:32.6N 36:12.0W, DTF 1.463nm          

Lunch: Garnalen, brood, salade  Diner: Courgette soep, brood, bruschetta

De gennaker gaf in het begin wat problemen met hijsen en inhalen, de lijn waarmee de snuffer (grote hoes, die over het zeil heen gaat, ook wel condoom genoemd) naar boven en beneden gaat, komt steeds klem te zitten. Na de lijn opnieuw getrokken te hebben, gaat het allemaal soepeltjes. Eerder heeft dit al wel geleid tot spannende situaties, waar we de houder van een reddingsboei verloren zijn, Vries een brandwond op z’n voet heeft opgelopen en een rondvliegend blok nog meer schade zou hebben kunnen aanrichten. De krachten zijn enorm bij zo’n maat zeil op deze boot, je moet er niet aan denken dat er een valletje of schoot om ledematen of hals komen te zitten en het ding wind vangt, daar helpt geen International Medical Guide for Ships tegen. Lunch met scampi all'aglio

Scampi all’aglio met een glas witte wijn voor de lunch, een moment voor de goede gesprekken en bezinning. We drinken met mate aan boord, bijna elke dag wel een of twee biertjes en een glas wijn, maar meer ook niet. Hoefden we geen afspraken over te maken, vonden we alle drie logisch om wachten serieus te kunnen draaien en je beoordelingsvermogen niet te beïnvloeden. We weten van andere boten, waar men heeft afgesproken in het geheel niet te drinken om te voorkomen dat de boel uit de hand loopt.

Bij het ophalen van de weersvoorspellingen komt er nog een mooi mailtje binnen van zwager Michiel, onze steun en toeverlaat voor het beheer van ons onroerend goed. Serieuze gegadigden hebben zich aangemeld voor de huur van de RV-kade, na 5 maanden leegstand een enorme opsteker. Kunnen we dit leventje nog wat langer rekken.

Als je niet al je schepen achter  je verbrandt, zijn familie en goede vrienden die je een handje helpen van onschatbare waarde. Naast Michiel is er Valentijn, die ons geweldig helpt bij allerhande zaken, onze bovenbuur Mieg voor allerlei praktische dingen in en rond ons appartement, de ouders van Vries die alle post, toegestuurde bootonderdelen e.d. ontvangen en ons braaf op de hoogte houden van alles wat er binnenkomt, en nog vele anderen, die we hierbij willen bedanken voor hun hulp: zonder jullie was ons avontuur een stuk lastiger te organiseren geweest.

Wind neemt toe, maken mooi vaartje, maar gennaker moet ingehaald worden. Op die momenten realiseer je je dat je daar weer net iets te lang mee gewacht hebt, met die wind wordt het inhalen weer een stuk lastiger, ook al loopt het lijntje van de snuffer mooi. 

Tijdens de wacht van Hein noteren we uitschieters van zo’n 25 knopen, windkracht 6, maar met gereefde zeilen en ruime wind vaart Aquamante haar koers met élégance.