Atlantic X-ing: Dag 2, DTF 2.410nm

Aquamante
Vries Peter Pons
Wed 2 Dec 2009 10:00

Dag 2: 2 december 2009, 26:41.4N 20:39.4W, DTF 2.410nm

Lunch: Hamburgers voor de boys over van gisterenavond  Diner: Entrecôte, pepersausje, gebakken aardappeltjes, groene salade

2009-11-28 Atlantic Crossing 013We gooien een hengel uit, na nog geen anderhalf uur is het al raak, een mahi mahi, maar het komt eigenlijk niet gelegen want de wind neemt flink toe tot NO5, en da’s wat veel voor de asymmetrische spinnaker (ofwel gennaker, ballonvormig zeil, dat zonder spinnakerboom, maar op een boegspriet gevaren wordt), die we voor het eerst ooit hebben opgezet.  Daar staat nogal wat kracht op, is bedoeld voor ruime rakken bij licht weer, en moet je toch wel Uitpakken gennakerconstant in de gaten houden om ongelukken te voorkomen.

Gennaker op in volle glorie, het werkt!Surfend van de golven, oplettend om niet te broachen (van een golf afsurfen en er dan dwars op te komen liggen, waardoor de boot plat kan gaan en o.m. het fruit uit de netjes kan vallen) zit Daph ondertussen op het achterdek de mahi mahi schoon te maken. Dat lukt ternauwernood, in zwemvest aangelijnd, met been voorkomt ze dat de vis van het dek glijdt, met een niet zo vrije hand houdt ze zich vast om niet zelf het ruime sop te kiezen en met de overgebleven ledematen wordt de vis nog eens vakkundig gefileerd. Al met al is ze een uur verder, voordat het geheel gefileerd en al de freezer in kan. De entrecôtes waren namelijk al ontdooid, klaar voor het diner, dus vanavond nog even geen vis.

Voor het eerst de gribfiles (weerberichten in een bepaald formaat) met de satelliettelefoon gedownload, werkt als een zonnetje.

Moeten `s avonds te noordelijk zeilen, besluiten ‘s nachts over stuurboord naar het zuiden te koersen met gereefd zeilplan. Hein komt tijdens zijn wacht zowaar een tanker tegen op AIS en radar, en heeft zo wat om handen. Bij wacht Vries weer een gijp gemaakt om westnoordwestelijke koers te varen, theorie hier achter is dat we overdag met de gennaker over stuurboord meer zuidwestelijk kunnen varen dan puur zuidelijk met de standaardzeilen.