Dag 16 mot Azorene

Safari
Fri 21 May 2010 13:18
*Ship og hoj*
 
Nok en deilig dag på bøljan!
Værmeldingen melder fint vær helt til vi er i mål og vi suser avgårde på slør med 6-8 knop :-) Delfinene hopper rundt båten rett som det er og har vært fast underholdning med jevne mellomrom de siste 3 døgn! Nye husdyr ombord :-)
Vi har funnet frem guidebøkene om Azorene og leser iherdig om innseiling til Faial, havna i Horta, historie om øyene og det yrende dyrelivet i havet, samt vakre blomster som nå er i full blomst!
 
Det er et rikt sjø-dyreliv rundt Azorene, og man kan møte på alt fra delfiner på 2 meter til Finn-hval på opp til 24 meter!!
Delfinene er sjeldent interessert i båter som ligger stille eller går for sakte. Jo fortere båtene kjører, jo morsommere synes delfinene det er å leke! Jeg kan høre de "snakke" med hverandre gjennom skroget når jeg ligger i forpiggen... Piiip piiip piiiip :-)
 
De mest vanlige hvalene som befinner seg rundt Azorene er Sperm-hval, men det kan også dukke opp Pilot-hval, Fin-hval og Spekkhoggere. Hvalen kan dykke i 40-60 minutter ned til 3000 meter dyp!!! Etter et slik dykk, for å fange mat, hviler de seg gjerne et kvarters tid i overflaten. Det er da vi håper å være i nærheten ;-)
 
Skilpadder på opp til 1,5 meter, Portugisiske krigsskip og flyvefisk er også vanlige underholdning for båtfolk i Azorenes farvann.
Portugisisk krigsskip, som jeg har skrevet litt om tidligere, er den farligste av manetene! De er ikke dødlige, men veldig smertefulle, og kan føre offeret sitt inn i sjokk på grunn av de store smertene! 
Den kjennetegnes med et rosa-lilla lignende seil som flyter i overflaten (derav navnet krigsskip) og kan bli opp til 30 cm lang. Trådene blir minst 4 meter lange og er veldig smertefulle å brenne seg på! I guideboken vår anbefales det å bruke hansker når man drar inn fiskeline osv, for å unngå å brenne seg på løse tråder. Dette har vi begynt med nå, bedre sent enn aldri ;-)
Hvis man skulle være så uheldig å bli brent, så er den beste medisinen alkohol! Bad det brente området i gin, vodka eller tilsvarende, ikke i vann (dette gjør det verre). Godt vi er på vannvogna ombord, slik at vi har nok brennvin til all fisken som skal drepes og eventuell medisinsk behandling ;-) Nei da, vi er veldig forsiktige ombord!
 
Lina 4, med Arne fra Kråkerøy som skipper, er trygt fremme i Horta, Ruffino ligger som nabo i havna og Odin ventes inn i løpet av et døgn. Maggy V og Safari kommer hakk i hel i løpet av lørdagsnatta/tidlig søndag og Cantare jentene hadde "ungefær enn vecka kvar" i forgårs. Tøffe jentene det se!! Gleder meg sånn til å se de igjen, det blir mye gutter på en slik tur ;-) Hehe, men så lenge det er så gode gutter som er (og har vært) ombord i Safari, så er det jo bare en fryd!
Vi vil passe på å få takke Jon, Vidar og Bjørn, som har hjulpet oss å få skuta trygt over dammen!! Dere er suverene og det beste mannskap en skipper kunne ønske seg :-)
Tusen takk også til familien Paulsen og Roberto Blanco som var et godt mannskap på vei ned mot Kanari øyene!! Mamma-Lisa og Pappa-John, det var utrolig herlig å få dere på besøk i Porto de Mogan - takk for alt stell og kos vi fikk :-) Tante Bitt og Per; det var så koselig å se dere i Las Palmas og få støtte før avreise mot Karibien! Og sist, men ikke minst, takk for besøket, underholdningen og all kosen til våre venner og familie som kom på besøk i Karibien. Det var en sann fryd å ha Andreas, Maria, Ibbe, Christine, Cathrine, Henrik, Andreas og Marie ombord!!
 
Vi gleder oss til å se dere alle igjen, og ikke minst, våre nære og kjære hjemme, som det er alfor lenge siden vi har sett nå!!! :-) See you soon! I mellomtiden må dere ha en riktig god helg og nyte den norske sommeren, som vi hører rykter om har kommet... Heldiggriser, her er det fremdeles superundertøy-vær! Men, det skulle vel bare mangle, om ikke det var deres tur til å skryte av varmen og oss til å hutre, hehe :-)