Green flash

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Fri 22 Jul 2016 22:23
22:53.40S 164:43.74E
 

I kväll såg vi en igen!

GREEN FLASH

Segling i varmare vatten är inte komplett utan alla dessa vackra solnedgångar. Antingen från båten som ligger ankrad i en trygg vik eller vid en vacker sandstrand ser vi den glödheta solen sakta sänka sig under horisonten. Snacket om ”Green flash” kommer oftast igång och det blir ofta en diskussion mellan de som har sett fenomenet och de mer skeptiska som mer tror det har att göra med hur mycket rom man druckit..

 

Det finns dock en vetenskaplig grund för Green Flash!
Det som sker är en brytning (refraktion) av ljus och kan ses vid solnedgången när den övre delen av solen försvinner. Teoretiskt kan det ske även vid soluppgång. Vid soluppgång och solnedgång måste ljuset från solen passera genom ett tjockare skikt av atmosfären och detta tjockare atmosfärs-band böjer de olika våglängderna i ljuset olika mycket. Lila och blått böjs mest, rött böjs minst. Blått ljus tenderar att spridas i atmosfären så att väldigt lite når fram till oss. Istället för ett blått sken (som böjs mest), ser vi därför det gröna ljuset. Men oftast är det gröna ljuset alltför svagt för att kunna ses med det mänskliga ögat så vi behöver lite meteorologisk hjälp. Hjälpen kommer i form av en temperatur-inversion eller när vattenytan är mycket varm. Med perfekta förutsättningar kan en blixt (ca 1 sek) med grönt sken skådas precis när solen försvinner. Nära polerna där solhöjden ändras väldigt sakta har Green Flash setts i ett par minuter.

Att se den sista glimten av solen som ett grönt sken är inte så ovanligt och ibland kan det gröna ljuset till och med bli förstärkt av gröna strålar som skjuter upp från horisonten.

Green Flash existerar alltså, och vanligast att få se fenomenet är under segling i tropiska farvatten med en klar, molnfri horisont. Temperaturinversion är vanligt vid högtryck, och eftersom det är högtrycksceller som driver passadvindarna kan man förvänta sig att då och då se Green Flash i dessa områden. Polartrakterna är också ofta under högtrycksinflytande varför det kan bli bra green flash även där som sagt.

 

Visst är det spännande med fysik!?

 

Det finns så mycket att se här ute, även om man är mitt på havet!

 

Sail on.

 

JPEG image