Karlavagnen upp och ner

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Mon 7 Mar 2016 17:44
08:31.59S 119:41.80W
 
Nattvakten rapporterar,
 
Det är mycket prat om halva sträckan nuförtiden här på Spirit. Därmed kommer också den klassiska frågan
-vilket kommer först, halva sträckan eller halva tiden?
För Spirits crossing denna gång, är gissningen svår. Det kommer avgöras på spurten.
 
Apropå halva tiden, dagsegling och nattsegling.
Nätterna lika långa som dagarna i den här världen.
Det är inte som en sommarsegling i Sverige då dagsljuset räcker till närmare midnatt och gryningen börjar ett par-tre timmar senare.
Nattvakten utgör alltså halva tiden på Spirit. Vi har delat in mörkret i två-timmars-pass där vi går singelvakter.
 
Hittills har de flesta nätterna varit helt magiska som vi tidigare nämnt. Bara en natt med ihållande regn.
Jag har på min vakt styrt mot svärdet i Orions bälte med upp och nedvända Karlavagnen om styrbord och Southern cross (se bild) om babord.
Samtidigt är det lite överkurs på natten. Vågorna syns ej, utan man får träna sig på att känna dem i fötterna. Liksom vindökningarna känns först i öronen innan den når seglet. Alltid bra att ligga steget före.
 
Sen gäller det förstås att hålla sig vaken i mörkret.
När jag frågar runt här ombord hur vi håller oss vakna svarar
Elsa att hon styr och mellan varven slår på Robert (autopiloten) och går ner i byssan för att ta sig ett par “Pia-kex” eller bananchips.
Erik räknar kvartar,
Pia gör tåhävningar och kollar i appen “Skyview” efter nya stjärnor.
 
Dag och natt ombord på Spirit upplevs av alla som två olika världar.
 
En fördel med mörkret som jag ser det är att man upptäcker båtar tidigare än på dagen tack vare lanternor och andra lampor på båtarna.
Under våra hittills seglade 1800 Nm har vi sett tre fartyg på AIS-en. Det som är fotat på bilden sågs faktiskt först med blotta ögat av Elsa. Det visade sig vara en stor Japansk fiskebåt med all tänkbar belysning tänd på däck. Mötet blev på beskedliga 2 distans. Oftast ser man arbetsfartygen på AIS först då dessa båtar har en stark sändare. Denna Japan hade bara en “klass B” AIS, vilken inte syns på lika långt håll.
 
Våren är här!
Ja på kvällarna känns det ju så, då våra Spirit-kvällar blir allt ljusare för var dag som går. Med den fart vi gör i riktning nästan rakt väster ut blir kvällarna ca en kvart ljusare för varje dag...
På morgnarna påminns vi istället om södra halvklotets annalkande höst. Solen stiger upp ur havet ungefär en kvart senare för varje dag. Men det kvittar, det är samma ljuvliga skönhetsupplevelse. Morgonstund har verkligen guld i mund!
 
SAIL ON!
 
 
 
 
 
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image