Spirit V ARC - Dag 6, Mitt i gatan!

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Fri 27 Nov 2015 21:58
23:14.45N 33:30.83W
 
Där satt den! Ett helt gäng delfiner besökte oss strax efter lunch och bjöd på sina bästa trix under ca 15 minuter innan de simmade vidare. Några fastnade till och med på bild och blev jättebra! Av delfiner blir man glad (om man av någon anledning inte redan var det)! Smile
 
Eftersom både vind och sjö lagt sig märkbart har vår kompis Robert, eller Robban som han kallas, kommit upp i sitbrunnen. Robban är autopilot och styr ganska hyggligt så länge det inte blåser för mycket, eller för lite. Den enda negativa sidan Robban har är att han låter som en tandläkarborr. Den som bor i akterkaruffen (bredvid Robban) ger betyget “sådär” till Robban.
 
Gårdagens natt blev helt gubbfri och vi fick den första randomsnubben på morgonkvisten efter att solen gått upp. När det blåst och regnat färdigt satte vi 250 kvadratmeter gennaker som plockades ner efter ett tag pga en identifierad reva. Lagningen av revan gick bra och fick bli dagens tekniktips från Erik. Se även bifogad bild.
 
Det är fredag sade någon. Nä det kan jag inte tro. Jo det är sant! Jaha, men spelar det egentligen någon roll vilken dag det är? När man har fredagsmys ombord råder strikt chipsförbud pga att chips orsakar fettfläckar, och sådana fläckar funkar bara inte på Spirit! I valet mellan Tacos och kyckling valde vi kyckling med Johans goda spagetti (tack Johan!). Den blev god.
 
Vi har en klocka ombord. Klockans enda funktion är att hjälpa oss hålla reda på vaktombytena. I övrigt anpassar vi oss efter solens upp- och nedgång när det gäller mat och andra aktiviteter. Vårt normala upplägg är fyra timma på vakt och fyra timmar ledig (så länge man inte ska göra någon manöver, för då får man glatt stiga upp även om man är ledig). På dagarna kan man smita undan och navigera räv, om man är ledig. Vi rullar vakterna och gör ett byte varannan timme. Först är det Pia och Erik i två h, sedan Erik och Anders i två h sedan Anders och Tompa i två h, och sista Tompa och Pia i två h. På nätterna är den som styr alltid säkrad i båten. Den som inte styr kan antingen prata, vara tyst, eller sova i sittbrunnen. Sova går bra, men är mindre skönt när det regnar.
 
I skrivande stund är det mörkt, jättemörkt, och vi har tagit ned gennakern och seglar med full stor och spirad genua rakt mot mål i ca 10 knop (oj där var vi uppe i 14,1 knop!). Ovanför oss har vi Vintergatan som syns jättetydligt. Fantastiskt med stjärnhimlen när det inte är en massa störande ljus från omvärlden. Pia försöker somna, Tompa sover, Erik och Robban styr, Anders hänger i radiohytten och Gubben i månen är just på väg att stiga upp.
 
Dagens fisk är flygfisken (vi har sett jättemånga!). Dagens låt är “En liten båt blir ofta våt...”. Dagens däggdjur är naturligtvis delfinen!!!
 
Pia hade skrivit upp sin väderhörna på en gul lapp, men den blåste bort, så hon återkommer under lördagen. Tompa vill inte prata om mjölken längre, så den punkten faller bort från agendan.
 
Sov gott!
 
PS. Erik slog just nytt rekord när det gäller vattentemperaturen. 26,6 grader! Kul för Erik, men vi andra ber att få återkomma!!!
 
 
 

JPEG image