Vanuatu

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Sat 16 Jul 2016 00:27
19:31.48S 169:29.65E
 
Vanuatu har en brokig och lite tragisk historia, präglad av en kamp mellan Frankrike och Storbritannien.
Men den första europé som kom till Vanuatu var portugisen Pedro Ferdinand de Quiros som landsteg år 1606. Han arbetade dock för Spanien. Hundra år senare kom fransmännen och gav Öarna namnet Great Cycklades. Öarna består av fyra huvudöar och 80 mindre. 1774 kom kapten Cook till Vanuatu och döpte ögruppen till Nya Hebriderna.
Inte förrän 1980 blev Vanuatu självständigt.
Det bor ca 235 000 människor här varav 90% är melaneser, fyra procent fransmän och resten britter, vietnameser och kineser.
Sedan självständigheten strävar Vanuatus regering efter ett utvecklas till ett jämlikt land och samtidigt bevara traditioner. Ekonomin är på tillväxt vilket mest verkar bero på ökad turism. Befolkningen i Vanuatu är på uppgång. Man verkar fått bukt på de flesta epedemier och nu är svåra infektioner det största problemet –som i alla tropiska länder. Spetälska (Lepra) finns ännu kvar om än i liten utsträckning varför barnen kontrolleras noga i skolan.
 
Vi besökte idag skolan i byn Port Resolution – byn där vi ligger ankrade. Barnen kom och mötte oss visade oss runt och var enormt glada och harmoniska. Skolan är engelskspråkig och de har nyligen fått 12 datorer som barnen gärna samlas vid för att studera bland annat engelska. Idag var en läkarbil vid skolan för att testa och kontrollera barnen. På rasten full rulle på fotbollsplanen. Målen är gjorda av tre ihopsurrade pinnar.
– Hur svårt kan det vara? 
 
Glada Vanuatuhälsningar
 
Pia och Erik
 
   
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image