Spirit V ARC - Dag 10, 1/12, Delfiner, delfiner, delfiner...

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Tue 1 Dec 2015 19:24
17:36.50N 45:39.50W
 
Erik har kommit fram till att vi faktiskt ligger riktigt hyggligt till i resultatlistan, och om allt vill oss väl så finns möjlighet till framskjuten placering. Det innebär att fartyget gått från Performance-Cruise Mode till Race Mode. Skepparn och Met Office jobbar hårt med att få en optimerad weather routing. Tompa och Anders styr och vilar, och jobbar på vätskebalansen. Det är 30 grader varmt i luften och man måste dricka massor. Anders slog just vattentemperaturrekordet med 27,9! Undrar vem som kammar hem 28 grader?
 
Gårdagens natt började med gubbjakt, dvs vi blev jagade av arga gubbar så att det visslade om det. Gubbarna kommer i samma riktning som vinden, och eftersom vi seglar med vinden, så gott det går, kan vi ofta ändra kursen lite för att inte hamna mitt under.
Det gick ganska bra och på morgonkvisten kom mer vind (dvs av mer stabil karaktär).
På morgonkvisten upptäckte vi en krasch på däck. Det var en flygfisk som landat där, och på så vis hamnat i de sälla jaktmarkerna. Trist tycker vi.
 
Nu går det undan och vi seglar sällan under 10 knop. Vi kan inte gå direkt mot mål utan kommer behöva gippa om någon dag, eller så. I tre omgångar har vi haft delfiner omkring båden, och alldeles nyss bara kokade det runt fören. Vi blir så glada så Smile
 
Det finns olika typer av Gubbar, som exempel kan nämnas:
 
Arga gubbar
Stygga gubbar
Gamla gubbar (med keps)
Dynamitgubbar
Snälla gubbar
Glada gubbar
Streckgubbar
 
Det finns även:
Gubbsegling (segling bland olika typer av gubbar)
Gubbsjuka (när gubbarna mår dåligt
)
Gubbröra (en god förrätt)
 
Pia kommer senare, i sin väderhörna, ge en mer ingående förklaring till fenomenet gubbar. Hon är omgiven av dem.
 
Dagens låt blir Så länge skutan kan gå. “Att under stjärnornas glans bli purrad uti en skans...” låter roligare än det är. Ibland är vi våldsamt trötta när vi blir väckta mitt i natten.
Dagens fisk är flygfisken som hamnade på däck (tilldelas postumt)
Dagens däggdjur är alla delfinerna
 
Bifogad bild kommer från Erik, och visar hur Spirit (den gröna ploppen) ligger till idag.
 
Presstopp!!! Ett nytt mjölkförråd hittades under en av durkarna. 10 nya liter! Vems kan de vara? Förutsatt att tidplanen håller så skall vederbörande nu sätta i sig drygt 10 liter mjölk på 4 dygn. Grattis!
 
 
Pias väderhörna
 
Ja, hur väljer vi våra vägval och strategi här på havet...?
Jo, så klart vi har ju tillgång till prognoser Smile.
 
Visserligen är hela resan en underbar tid för att bara vara i nuet, men lite kul är det att nyttja de av människohjärnors utvecklade hjälpmedel som finns.
Till vår enkla mail får vi dagligen gribbfiler med väderinformation från två olika modeller. En gribbfil är en ren datafil med väderinformation från en massa punkter i ett rutnät (med grid-punkter) inom ett valt område. Här tar vi ner främst vind- och tryck-prognoser för några dygn framåt. Det blir ett mail till oss som är på ca 40-50 kB för den del av Atlanten vi seglar på.
Informationen är beräknat av två olika modeller, amerikanen (GFS) och europén (ECMWF). Alltid lika kul att jämföra och utvärdera när vi hämtar nya beräkningar!
Expedition och Seaware är program som ritar upp dessa datafiler och visar oss vindprognosen i snygga kartor. Det är så coolt!
Men här är det lätt att inte se “se skogen för alla träd” liksom. Precis som med en väderapp (-vilka normalt ger meteorologer kvälvningar). Där är vädret beräknat i en punkt vid en tidpunkt och ger folk en bild av t ex “på söndag kl 14 får vi regnskur och 8,5 grader... “Smile with tongue out.  Här får Spirits väderguru alltså gå in och styra upp analysen och se beräkningarna i ett större perspektiv, men samtidigt noga ha ett öga för detaljerna.
Om jag får säga det själv så har vi hittills gjort riktigt bra strategiska vägval, där mitt mål har varit att undvika svaga vindar och stiltje.
 
Gurun har också sin nya investering med sig –en underbar liten Swiss-manick att stoppa in i telefonen och sen mäta aktuella väderparametrar –ahhhhh Smile
Det ger mig också möjlighet att verifiera modellernas utgångsläge, vilket ger en känsla för prognosens sannolikhet.
 

JPEG image