Spirit V ARC - Dag 4, Inte alls som i manualen (det blåser för m ycket och från fel håll)

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Wed 25 Nov 2015 16:41
26:14.76N 25:48.54W
 
Gårdagens filé var av oxe, med vitlökssmör och plugg. Även pluggen är nu på väg bort snabbare än vi hinner äta och vi fick slänga ett stort gäng som var riktigt långt gångna... Som tur är har vi fortfarande några citrusfrukter i ett hemligt förråd ifall tandköttet skulle börja klia...
 
Natten blev lite stökig med skiftande vindar och en hel del squalls som vi härefter kommer benämna “gubbar”. Sjön fortsätter att komma från alla håll och kanter, och några därtill. Skönt med ett rev i storen. En intressant observation är att dagarna avslutas med solskyddsfaktor i ansiktet och månskensdito i nacken. Månens sken är jättestarkt! Dessutom går solen upp senare och ner senare, allt enligt prognos.
 
Dagen inleddes med helmulet väder och flera gubbar. Då vi hållit en lite väl nordlig kurs, och ville vänta med Kuba till ett annat år, så gippade vi strax efter lunch och seglar nu mer åt syd. Dagens låt blir sannolikt något med Buena Vista Social Club. Dagens drink blir antingen en Fidel Castro eller en Cuba Libre. Dagens djur utgår (möjligen får en ensam delfin på morgonkvisten ett hedersomnämnande, men inte mer).
 
Värt att notera är att det vid en randominspektion ombord hittades åtta liter UHT mjölk i badrumsskåpet. Ingen har sagt något men spåren pekar åt ett tydligt håll. Det finns en person ombord som hävdar att en liter mjölk per person och dag är ett minimum... Vi andra är riktigt tveksamma...
 
Värt att notera, del två, är att vi väntade med att slå ut revet eftersom vi blev ikappkörda av en gubbe med misstänkt mycket regn och vind. Mycket riktigt kom både regnet och vinden med besked. Anders stod vid rodret och kasserade, med skräckblandad förtjusning, in 21,0 knop. Nedförsbacken blir rejält brant innan surfen börjar och det gäller att hålla tungan rätt när man når dalen. Lite läskigt... Pia stod bredvid och rekordet är numer ratificerat. Det har nu bildats en 20+ knops klubb ombord. Vår devis är “it takes one to know one” och vi morsar igenkännande på varandra. Hittills är vi två medlemmar, och vi välkomnar gärna några till.
 
Efter hastighetsrekordet avtog vinden och vi gjorde en Code 0 övning som snabbt fick avbrytas pga en ny gubbe. Det var dock kul så länge det varade.
 
Livet ombord går sin gilla gång med styrning, nav, städning, vila, meck och diverse fix, och lite matlagning.
 
I morgon har Pia utlovat en väderhörna och senare återkommer Erik med dagens fix,m och Tompa har lovat berätta om vita vätskor som man kan ha till frukostflingorna. Vi ser alla, med spänning, fram emot morgondagen.
 
Hasta pronto!