Sevu sevu

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Tue 21 Jun 2016 03:40
16:44.05S 177:33.40E
 
Sevu sevu på Champagne beach!
 
Från Savusavu satte vi kurs söder och öster ut. Först testade vi en ankring vid Nemena island. Det var en rätt rundformad ö, varför ankringen inte är den bästa om bara vinden vred en aning. Vi hade stora CB-gubbar (skurmoln) runt omkring. Så vi valde att dra vidare öster ut.
Det blev en superfin nattsegling och förstås mycket skönare när man är tre ombord, än bara två.
 
Vi körde genom ett par rev, men rundade det sista revet för att vi kände oss lite osäkra. Vi har fått en kanonbra programvara, SAS.Planet, som med hjälp av högupplösta satellitbilder och andra båtars tidigare spår hjälper oss navigera bland koralerna. Även om vi har tre olika typer av sjökort har det visat sig att alla är olika och inga stämmer speciellt bra. Erik sa flera gånger “det här är ju skitläskigt” när vi insåg att sjökorten är fel. Jag håller med...
 
Belöningen var fin. Champagne beach låg där och bjöd in oss till en sagolik ankring. Här låg också våra svenska nyvunna vänner Per, Sabina, Ella och hunden Chippy med sin Breeze. Det var dessa härliga människor som hjälpt oss med SAS-programvaran och som tipsat oss att gå hit. TACK!
 
Vi fick också fin vägledning av dem hur vi skulle göra vår första Sevu sevu. Tompa gjorde det här när han seglade runt med Swedish Caprice på 1990-talet, men för Erik och mig var det helt nytt. Sevu sevu innebär att man möter byns hövding, eller företrädare och lämnar en gåva. Därefter sker en liten ceremoni på fijianska och sen är man välkommen att vistas och att vara på deras mark.
Man blir liksom vänner. Gåvan ska helst vara en Kava-rot. Något som de odlar på huvudöarna, mal ner och kokar en dryck som de festar till med. Ibland bjuds man på Kava efter att genomgått Sevu sevu, men våra relativt unga byinnevånare bjöd oss istället på varsin kokosnöt som vi drack ur och njöt.
 
Kava-roten köpte jag på marknaden i Savusavu (bilden) och sen fotade jag den inne i båten. Under Sevu sevu får man inte fota. Man ska dessutom vara propert klädd, inte bära huvudbonad eller glasögon.
 
Vi tycker Sevu sevu är en trevlig sed. Det uppmuntrar till respekt och att varje möte med en människa är speciellt. 
 
RESPECT!!
 
Erik, Tompa & Pia
 
 
   
 

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image

JPEG image