Spirit V ARC - Dag 13, 4/12, Hur kunde vi hamna på Nordsjön?

Spirit
Erik Lindgren/Pia Hultgren
Sat 5 Dec 2015 09:51
15:29.65N 55:45.20W
 
Gårdagens gipp ser ut at ha varit ett bra beslut, vi går nu med god fart rakt mot mål. Knappt ett Gotland Runt kvar.
 
I natt träffade vi två Monstergubbar. Erik och Tompa styrde säkert i varsin. Det kändes tryggt. Erik kom upp i 18,6 knops fart och Tompa uppmätte 29 knops vind. Varsitt rekord! På morgonkvisten kom ännu en feting och vi tog in ett rev. Sedan dess har det varit något lugnare, på gubbfronten. Omgivningen liknar dock mest en riktigt gråmulen blåsig dag någonstans på Nordsjön, med skillnaden att det är ca 30 grader varmt i luften och drygt 28 i vattnet. Det gillar vi!
 
Erik håller ett vaksamt öga på konkurrenterna och räknar placeringar baserat på handicap. Vi ligger bra till och vill hålla in i mål. Håll tummarna!!!
 
Det ryktas att även Pia flitigt nyttjar mjölkförrådet till frukostflingorna. Hoppas åtta liter ska räcka de två sista dygnen...
 
 
Driving Home for Christmas med Chris Rea blev dagens låt.
 
Nu förbereder vi oss för nattens övningar (Tompa sover, Pia och Erik styr och Anders plockar ihop jacka och väst inför bytet med Pia.
 
Bara 284 nm kvar, närmare än någonsin!
 
Stay tuned!
 
 
Pias väderhörna:
 
Inledde just frivakten med att nalla ett par M&M från förrådet i frysen. Det närmaste glass man kan komma härute Smile
 
Vi har ju här på SPIRIT-Met office prognoser som vi får som datafiler på mailen och plottar till fina kartor med vindpilar och isobarer. Det är så professional!
Sen helt fritt fram för met att tolka och nörda in sig i dessa.
Utöver prognoser är ju observationer av vädret en av grundbulterna i meteorologin. Utelivet på båten medger molnobsar kontinuerligt och av hög kvalitét. Vi vill i dag från Met office rapportera om Kelvin Helmholtz vågor på ca 4000 m här vid 15 grader nord på Atlanten. Coolt!
 
Innan avresa investerade jag i ett nytt litet “vapen”. Stor som och elegant som ett läppstift i kolfiberfodral har jag min väderstation. Stoppar den i telefonens hörlurhål och startar en app. Vips så läser man av aktuell lufttemp, rel fuktighet, vind och lufttryck. Allt med högsta swiss-quality. En riktig liten läcker pryl alltså!
Konstaterar att vi länge följde samma isobar på ca 1018, men börjar snart komma ner på lite lägre tryck, medan lufttemp och fuktighet sakta ökar.
Lufttrycks-obsen är riktigt bra för att t ex verifiera våra prognoser med och kolla om de ligger rätt i utgångsläget, he he Winking smile